Economist'ten batıya Erdoğan'lı azar

Dergi, batının silahsız islamcıları kınayamamasını korkaklık ve dar görüşlülük olarak yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
Economist'ten batıya Erdoğan'lı azar

Economist, "Haziran'da halkına karşı su tabancaları ve göz yaşartıcı gaz kullandığı için Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a yağdırılan hakaretleri hatırladınız mı? Vladimir Putin Rus birliklerine Moskova sokaklarındaki göstericilere ateş açması emri verirse oluşturacağı öfkeyi düşünün. Ancak geçen hafta sonu süresince Mısır'nı generalleri çok sayda protestocuyu öldürmeye başlarken Batı çatık kaşla ve her iki tarafa şiddetten kaçınmaları için yalvarmakla karşılık verdi. Böylesine bir uysallık sadece ahlaki cesaret yoksunluğunu açığa vurmuyor ancak aynı zamanda Mısır -ve Batının- gerçek çıkarlarının kötü bir anlamda nerede bulunduğunu da ortaya çıkarıyor" yorumunu yaptı. 



Economist dergisi Batı'nın Kahire'de silahsız İslamcıları vurmasını kınamamasını "korkaklık ve dar görüşlülük" olarak niteledi.



Economist dergisinde yer alan ve Mısır darbesini ele alan bir makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göstericilere su sıkılması ve göz yaşartıcı gaz kullanılması sonucu gösterilen tepki de hatırlatılarak şöyle denildi:



"Haziran'da halkına karşı su tabancaları ve göz yaşartıcı gaz kullandığı için Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a yağdırılan hakaretleri hatırladınız mı? Vladimir Putin Rus birliklerine Moskova sokaklarındaki göstericilere ateş açması emri verirse oluşturacağı öfkeyi düşünün. Ancak geçen hafta sonu süresince Mısır'nı generalleri çok sayıda protestocuyu öldürmeye başlarken Batı çatık kaşla ve her iki tarafa şiddetten kaçınmaları için yalvarmakla karşılık verdi. Böylesine bir uysallık sadece ahlaki cesaret yoksunluğunu açığa vurmuyor ancak aynı zamanda Mısır -ve Batının- gerçek çıkarlarının kötü bir anlamda nerede bulunduğunu da ortaya çıkarıyor.



MISIRLI 80 KİŞİ ENVER SEDAT'A SUİKAST YAPILAN YERİN YAKININDA VURULMUŞ



Enver Sedat'a suikast yapılan yerin yakınında 80 Mısırlının öldürülmesinden sonra ABD Başkanı Obama'nın konseyini topladığını, Mısırlı liderlere "eşikten geri dönün" açıklaması yapmanın Dışişleri Bakanı John Kerry'ye kaldığını, aynı şekilde İngiltere Başbakanı David Camero'nun Mısır konusunda "geri dön" açıklaması yapmakla Dışişleri Bakanı William Hague'yi görevlendirdiğini kaydeden Economist, ABD'nin darbeden sonra F-16'ların teslimatını biraz geciktirerek orta halli bir tavır koyduğunu, ölümlerden önce onun da ortadan kalktığını bildirdi.



ORTA DOĞULU'LAR ÇİFTE STANDART UYGULANDIĞINI DÜŞÜNÜYOR



Economist, İhvan ve Orta Doğu'daki Müslümanların, tüm bu gelişmelerden Batılıların saldırı altındaki laiklere uyguladığı standardı İslamcılar saldırı altındayken uygulamadıkları, İslamcılara farklı standart uyguladıkları sonucunu çıkardıklarını belirtti. Economist "Demokrasi onları bir araya getirecek bir evrensel yönetim sistemi değil ama laikleri iktidara getirecek bir numara. Batının İhvan'ın Mısır'daki politik sürece yeniden dâhil olması konusunda cesaretini kıracak daha iyi bir yol bulmasını düşünmek zor" dedi. 

İhvan'ın yeniden siyasete entegre olmasına izin verilip verilmeyeceği konusunun açık olmadığını belirten Economist, batının sadece Mısır'da olmamak üzere demokrasinin yayılmasında yararı bulunduğunu kaydetti. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin