Economist: Türkiye'nin yabancı yatırımcılara daha çok ihtiyacı var!

Economist dergisi Türkiye'nin yabancı sermayeye her zamankinden fazla ihtiyacının olduğunu da savundu.

Google Haberlere Abone ol
Economist: Türkiye'nin yabancı yatırımcılara daha çok ihtiyacı var!

Gezi olayları ve bunun ekonomi üzerindeki etkiler, İngiliz Economist dergisinin son sayısında iki ayrı analize konu oldu. Haftalık dergi, Gezi krizinin ekonomideki yansımalarını irdelediği "Türk ekonomisi, güçlü ama kırılgan" başlıklı analizinde "Türkiye yabancı yatırımcıların güven kaybına bir hayli açık olmayı sürdürüyor" uyarısını yaptı ve bu dönemde "yabancı spekülatörlere ve faiz lobisi"ne yönelik bir saldırının zamanlaması açısından "akılsızca" olacağını öne sürdü.



Economist, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmenlerin desteğini çekmesinde "kilit" bir unsurunun, Türkiye'nin ekonomik performansı olduğunu belirterek 2010-2011 hızlı büyüme döneminin ardından geçen yıl önemli bir yavaşlamanın yaşandığını anımsattı.



Bu yılın ilk çeyreğinde sağlanan "sürpriz" yüzde 3 büyümeye rağmen ekonominin bu yılın muhtemelen yüzde 3-4 oranında bir büyüme göstereceğini, bunun da işsizlik açısından yeterli olmadığını kaydeden dergi, "Ancak hükümetin (ve Merkez Bankası'nın) savunucuları, Türkiye'nin yumuşak bir inişi gerçekleştirmekte olduğu görüşünü öne sürüyorlar" dedi.



"TÜRKİYE'NİN "YABANCI YATIRIMCILARA BAĞLILIĞI HALA ÇOK BÜYÜK"



Economist, buna karşın Türkiye'nin sermaye girişlerine ve yabancı yatırımcılara bağlılığının çok büyük olmayı sürdürdüğünü belirttiği analizinde şu görüşleri dile getirdi:



"Bu nedenle ki bu ayın başlarında Taksim Meydanı'nda protestoların başlamasından beri finansal piyasalarda meydana gelen bayılma önem taşıyor. Hafta ortasında İstanbul borsası endeksi, 22 Mayıs'ta ulaştığı rekora göre yüzde 20 düşmüştü."



"MEGA PROJELERİNE YAYGIN BİR MUHALEFET VAR"



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ise, ekonominin on yıl öncesinden çok daha güçlü olduğunda ısrar ettiğini, sağlam mali pozisyonu, iş yaratmadaki rekor düzey, güçlü bankalar gibi faktörlere dikkat çektiğini kaydeden gazete, "Ancak Türkiye'nin yapısal ekonomik zayıflıkları var, aşırı kuralları olan bir işgücü piyasası, yüksek asgari ücret, verimli olmayan büyük bir kayıtdışı sektör, kadınların düşük bir işgücüne katılma oranı ve zayıf bir eğitim" diye yazdı.

Economist'e göre, Mehmet Şimşek, hükümetin eğitime yatırım yaptığını ve altyapı projelerinde çok para harcadığını söylese de "Protestolar mega projelerine yaygın bir muhalefet olduğunu gösteriyor" yorumunu da yaptı.

İngiliz dergisi, Türk ekonomisine ilişkin en büyük kaygının da cari açığın olduğunu vurguladığı analizinin son bölümünde iki derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapabilir düzeyine yükselmiş olsa da iç siyasi huzursuzluk, euro bölgesindeki resesyon ile Suriye'de ve bölgedeki kargaşa, kolayca güveni azaltabileceği uyarısını yaparak şöyle devam etti:



"Bu nedenle bu dönemde, Sayın Erdoğan bu hafta yaptığı gibi yabancı spekülatörlere ve kendi deyimi ile "faiz lobisi'ne karşı bir saldırı lanse etmek için özellikle akılsızca olur. Düşük tasarruf oranı yüzünden ülkesinin yabancıların sermayesine ihtiyacı var ve son iki haftadan sonra belki her zamankinden fazla" görüşünü öne sürdü. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin