Economist: Tüm gözler Türkiye'nin Cumhurbaşkanında!

Türkiye'de yoğun tartışmalara yol açan internet yasası, yabancı dergilere de konu oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Economist: Tüm gözler Türkiye'nin Cumhurbaşkanında!

"Türkiye'de Sansür: İnternet Komploları" başlığını atan İngiliz The Economist dergisi, "internete kısıtlamalar getiren" yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bir "ikilem" ile karşı karşıya bıraktığını, Gül'ün "zor durumda" olduğunu düşünüyor. Gül'ün takınacak tavrı için "Yapacak mı, yapmayacak mı?" sorusunu soran dergiye göre, "Tüm gözler Türkiye'nin Cumhurbaşkanında" ifadesini kullanıyor.



Economist dergisi'nin, son sayısında yer verdiği internet yasasına ilişkin analiz, "İmzalayacak mı, imzalamayacak mı? Tüm gözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte iktidardaki Adalet ve Kalkınma (AK) partisinin kurucusu olan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de. İnternet keskin kısıtlamalar getiren, eleştirenlerin de Türkiye'yi İran ve Çin'in düzeyine getireceğini söyledikleri bir yasa, muhalefet ve Avrupa Birliği'nin uğultulu protestoları arasında AK Partinin hakim olduğu parlamentodan geçirildi" sözleriyle başlıyor. 

"Yasayı imzalamaması için Twitter'in hevesli bir kullanıcısı olan Gül üzerinde baskılar artıyor" diyen Economist, Gül'e yapılan çağrıların bazı örneklerini verdikten sonra "Demokratik sicili ve siyasi hırsı arasında denge sağlamaya çalışmış olan Sayın Gül zor durumda. Pozisyonu, geçen yaz Gezi Park konusunda hükümet karşıtı protestoların patlak vermesinden sonra daha da zorlaştı" diye yazıyor.



"ELEŞTİRENLERE GÖRE GÜL GEZİ KONUSUNDA DAHA SIKI DURMALIYDI"



Bu bağlamda Gezi olayları sırasında Gül'ün hükümeti, demokrasinin sandıktan ibaret olmadığını anımsattığına dikkat çekildiği analizde "ancak Gül'ü eleştirenlere göre, beş kişinin ölümüne binlerce insanın yaralamasına yol açan kontrolsüz polis vahşiliğinin karşısında daha sağlam bir duruş göstermeliydi " diyor.



Economist, Gül'ün görev süresinin Ağustos'ta sona ereceğini anımsattıktan sonra Gül'ün Erdoğan ile görev değişimini yapmak istediği "yaygın" olarak varsayıldığını ancak Erdoğan'ın ise "Çankaya'dan ipleri elinde tutmayı sürdürebilmek için daha uysal bir halefi tercih edeceğini" öne sürüyor.



Bunun ardından Gül internet yasasını veto ederse eğer Erdoğan'ın "bunu Cumhurbaşkanının Fethullah Gülen'in yanında yer aldığının "kanıtı' olarak" gösterebileceğini savunan dergi, bu çerçevede Erdoğan'ın Gülen'e yönelik "komplo" suçlamalarına değiniyor.



"ZEYNALOV'UN SINIR DIŞI EDİLMESİNE SES ÇIKARTMADI"



İngiliz dergisi, Gül'ün takınabileceği tutuma ilişkin olarak da Azeri gazetecisi Mahir Zeynalov'un, Erdoğan'ı eleştiren tweetler yazdıktan sonra "sınır dışı" edilmesi olayına "Sayın Gül, ses çıkartmadı" dedikten sonra şu savları dile getiriyor:



GÜL İMZALARSA "BU KÜRESEL DURUŞUNA ZARAR VERİR"



"Eğer Sayın Gül, internet yasasını imzalarsa, bu küresel duruşuna zarar verir. Aynı zamanda Sayın Erdoğan'ın dördüncü defa olarak başbakan olmak üzere seçime katılmaya karar vermesi durumunda yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını azaltabilir. Sayın Erdoğan, dördüncü defa seçime katılmasını yasaklayan parti tüzüğünü değiştirebileceğini ima etmişti. Ve AK karşıtı adilik iddiaları birikirken Türkiye'nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olma hayali yok olmaya başladı. Türk parlamentosuna yeniden seçilmek ise Erdoğan'a dokunulmazlık sağlar."



Economist, analizinin son bölümünde de anketlerin AK Partinin yüzde 40-50 düzeyinde desteğini koruduğunu gösterdiğini ancak Erdoğan ile oğlu Bilal arasındaki bir görüşmeye ait olduğu iddia edilen tapenin yeni kuşkular yarattığına, Erdoğan'ın da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sözlerine yer verildiği için yakınmak üzere bir kanalın üst düzey sorumlusunu telefon ettiğini kabul ettiğine dikkat çekiliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin