Ebeveynler erkek ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşısı yaptırabilecek! Avukat Süreyya Kardelen Yarlı ve Avukat İlayda Öner'den Medyatava'ya özel açıklamalar

Ücretsiz rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısı için hukukçuların hak mücadelesi devam ediyor. HPV aşısının zorunlu aşı kapsamına alınması için mücadele sürerken ebeveynlerin çocukları için yaptırdığı HPV aşılarının ücretlerini geri alabilmeleri mümkün.  HPV aşısının zorunlu aşı kapsamına alınması için mücadele eden Avukat Süreyya Kardelen Yarlı ve Avukat İlayda Öner sürece ilişkin tüm detayları Medyatava’ya paylaştı.

Medyatava Özel Ebeveynler erkek ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşısı yaptırabilecek! Avukat Süreyya Kardelen Yarlı ve Avukat İlayda Öner'den Medyatava'ya özel açıklamalar

Human Papilloma Virüs (HPV), hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede enfeksiyona neden olan bir çeşit virüstür. HPV, aynı zamanda, kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden oluyor.

Öte yandan hastalığın önlenmesinde büyük öneme sahip aşı da mevcut. Halk sağlığını yakından ilgilendiren HPV aşısının zorunlu ulusal aşı takvimine alınması ve isteyen yetişkinlere yönelik ücretsiz uygulanması talep eden  Avukat Süreyya Kardelen Yarlı ve Avukat İlayda Öner mücadeleyi sürdürüyor.

HPV aşısının çocuklar için zorunlu ve ücretsiz olması için açılan idare mahkemesindeki davalar Sağlık Bakanlığına karşı henüz yargıda ve davalar hala devam ediyor.

SGK’YA AÇIKLAN DAVALAR OLUMLU

HPV aşısı ücretsiz değil ancak aşıyı olduktan sonra bireylerin SGK’ya karşı HPV aşısının parasının geri ödenmesi ile ilgili davalar açılıyor. Avukat Kardelen Yarlı SGK’ya açıklan davaların detaylarını anlattı ve geri dönüşlerin olumlu olduğunu dile getirdi.

Yarlı, davalarda olumlu kararların çoğunlukta olduğunu ancak olumsuz kararların da var olduğunu belirterek, “Bunlar henüz yeni sayılan davalar o yüzden mahkemeler arasında bir içtihat birliği yok, her hakim bu konuyu farklı değerlendire biliyor ve hakimler genelde kadın doğum uzmanlarından ya da bu konuyla ilgili eczacılardan, sosyal güvenlik uzmanından heyet şeklinde rapor aldığı için o raporlarda bilir kişiler farklı görüş beyan edebiliyorlar konu çok teknik olduğu için ve sağlık hukukuna, aynı zamanda sosyal sigortalar hukukuna dair olduğu için hakimlerinde burada kararı değişebiliyor” dedi.

Bazı hakimlerin davacının evli olup olmamasına, aktif olarak cinsel hayatının olup olmamasına, 25 - 30 yaş üstü olup olmamasına göre farklı kararlar verebileceğini ifade eden Yarlı, açılan her dava kesin kazanılır diyemeyeceğini ancak şimdiye kadar açılan davaların çoğunluğunun kazanıldığını dile getirdi.  

 EBEVEYNLER ÖDEMELERİ GERİ ALABİLECEK

Çocuklar adına uygulanan HPV için uygulanan dava sistemini açıklayan Avukat Yarlı, “Çocuk adına fatura kesilemeyeceği için çocuk adına ödemeyi ebeveyni yapıyor, eczaneden fatura onun adına kesiliyor ya da özel hastaneden fatura onun adına kesiliyor bu noktada ödemeyi yapan kişinin geri alması gerektiğinden, çocuğun annesi veya babası ödemeyi yapan kişi olarak kendi adına bu paranın kendisine geri yatırılmasını isteyebiliyor yani burada herhangi bir dava açmada sıkıntı yaşamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ödeme anne ya da herhangi biri tarafından gerçekleştirildiği için yine hukuki menfaati olan anne ve baba oluyor diyen Yarlı, ebeveynlerin çocuğu gerekçe göstererek dava açabileceklerini ve ödemelerini geri alabilecekleri açıkladı.

KADIN - ERKEK FARK ETMEKSİZİN HPV AŞISINI YAPTIRMALI

HPV aşısının zorunlu ulusal aşı takvimine alınabilmesi için yaptırabilecek durumda olan ve hekimlerin de onayı olan kadın, erkek ve çocuk hiç fark etmeksizin herkesin mutlaka HPV aşısını yaptırmasını öneren Avukat Yarlı ve Öner, “Yaptırdıktan sonra dava açmaya dair masrafları karşılayacak güçleri varsa ki bunlarda çok yüksek masraflar değil. Şu anlamda baktığımızda mutlaka geri ödeme davalarını veya danıştayda bu aşının ücretsiz ve zorunlu olması için açılan davaların benzerlerini açmalarını teşvik ediyoruz ve öneriyoruz” dedi.

SGK’YA AÇILAN VE BAKANLIĞA AÇILAN DAVALAR FARKLI

SGK’ya açılan davalar ve Bakanlığa açılan davalar arasındaki farkı açıklayan Yarlı ve Öner, “SGK’ya açılan davalar HPV aşısına ödenen paranın faiziyle geri alınmasına yönelik ayrı ayrı açılan davalar oradaki davalar tamamen bireysel. Aşıyı oluyorsunuz, aşıya ilişkin parayı ödüyorsunuz ondan sonra SGK’ya bir başvuru yapıyorsunuz, SGK başvurunuzu kabul etmiyor ve daha sonra siz gidip iş mahkemesinde SGK’ya bana bu aşı parasını geri ödemen lazım hem de faiziyle birlikte deyip dava açabiliyorsunuz.

SGK’ya karşı açılan geri ödeme davalarının temel mantığı bu ama idare mahkemesi sıfatıyla idari dava olarak Danıştay'da açılan veya bir yerde idare mahkemesinde açılan davalardaki temel mantık ise genel olarak HPV aşısının ülke içerisinde çocuklar için ücretsiz, olmasına yönelik, o yüzden iki dava arasında böyle bir temel farklılık var” dedi.

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin