Duyurusu günler önce yapılmıştı. Borsa İstanbul'a beklenen Türkiye Varlık Fonu desteği geldi: 240 milyon dolar

Türkiye Varlık Fonunun Borsa İstanbul'a destek olması amacıyla, fonlar aracılığıyla 1 milyar dolar tutarında bir para sokması bekleniyordu. Yaklaşık 10 günlük sürede, Borsa Yatırım Fonlarına 240 milyon dolar civarında para girişi olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Duyurusu günler önce yapılmıştı. Borsa İstanbul'a beklenen Türkiye Varlık Fonu desteği geldi: 240 milyon dolar

27 Şubat'ta Bloomberg'in konuya yakın kaynaklarına dayandırdığı bir habere göre, Türkiye Varlık Fonu (TVF) borsaya destek vermek için 1 milyar dolarlık bir tutarı Borsa İstanbul’a aktarmayı planlıyordu. Tutarın aktarımının ise Ziraat Portföyün Borsa Yatırım Fonları aracılığıyla olacağı, kaynaklardan gelen bilgiler arasındaydı.

Geçtiğimiz hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "6'lı Masa" olarak adlandırılan ve 6 siyasi partinin kurduğu bir ittifaktan oluşan masadan kalkması, borsada ani düşüşlere yol açmıştı. Ülkenin siyasi belirsizliğinin sebep olduğu bu ani düşüşün engellenmesi için ise, bazı sektör profesyonelleri, Ziraat Portföyün çok yüksek miktarlarda alım yaptığını aktarmış ve bunları veri terminalleri aracılığıyla teyit edebildiklerini belirtmişlerdi. 

Portföyün normalde alışılmışın üzerinde alım ve satım işlemi yapması, akıllara bu yapılan işlemlerin, TVF aracılığıyla aktarılması beklenen tutar sebebiyle olup olmadığı sorusunu getirdi.

Fonlara ani bir para girişi olduğu görülüyor

TEFAS tarafından sağlanan verilere göre, bahsedilen tarihler arasında Ziraat Portföye ait olan Borsa Yatırım Fonlarının portföylerinde ciddi yükselişler olduğu görülüyor. Öyle ki, Ziraat Portföye ait olan bazı yatırım fonlarının portföy büyüklüklerinde yüzde 40’ı aşan artışlar meydana geldi.

Haberin geçtiği 27 Şubat 2023 tarihinde Ziraat Portföye ait olan 11 borsa yatırım fonundan, 10 tanesi hisse senedi ağırlığı bulunduran fondu ve geriye kalan 1 fon ise portföyünde değerli metaller barındırıyordu.

Portföylerinde ağırlıklı olarak hisse senedi taşıyan 10 fonun ortalama olarak portföylerinde tuttukları hisse senetleri, toplam portföylerinin yüzde 99'uydu. Portföylerinde toplam tuttukları tutar ise haberin geçtiği tarihte 14 Milyar 196 milyon TL' idi, bu tutarın ise 14 milyar 188 milyon TL'lik kısmı doğrudan Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerini barındırıyordu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin