'Duran Adam' sessizliğini BBC'ye bozdu: Sivil itaatsizlik

Taksim Meydanı'nda yaptığı sessiz eylemle büyük yankı yaratan "Duran Adam", BBC'ye konuştu.

Google Haberlere Abone ol
'Duran Adam' sessizliğini BBC'ye bozdu: Sivil itaatsizlik

Gezi gösterileri çerçevesinde 8 saat Taksim Meydanı'nda kıpırdamadan durarak büyük bir ilgi çeken "Duran Adam", tiyatro, modern dans ve performans sanatçısı 34 yaşındaki Erdem Gündüz, BBC'ye açıklamalarında kendisini "Herhangi biriyim" olarak tarif ederken yaptığı eylemi "sivil itasızlık" olarak niteledi. 



BBC'nin "Üzerinde beyaz, hafif kırışmış bir gömlek, altında gri bir pantolon, ayağının dibinde siyah bir sırt çantası... Duruyor. Saçı başı dağılmış biraz. Malum, hava sıcak. Ama sırf ondan da değil dağınıklığı... tıklayın Duruyor. Durmak da öyle kolay iş değil. Hele ki sekiz saat duruyorsan..." sözleri ile anlattığı "Duran Adam", ilk tepkisini "Asıl şiddet, hiçbir şey olmamış gibi göstermekte" ifadeleriyle medyaya yönelttikten sonra iktidara şu eleştirilerde bulundu: 



"Hiçbir şey olmamış gibi şimdi meydanı açıyor olmak, Gezi Parkı'na ağaç dikiyor olmak... Bunlar iyi niyet göstergesi değil. Bunlar tiyatro." 



BBC'ye göre, aslında Gezi Parkı direnişine aktif olarak katılmamış "Duran Adam", "hükümetin istifasının yetmeyebileceğini sistemin tamamen değişmesi gerektiğini" savundu. 



"Duran Adam", sokağa dökülen gençlerle gurur duyduğunu vurgularken de "Bu çığlığı asıl onlar başlattılar. Ama maalesef bu çığlığı duymadılar. Direneceğiz. 'Direne direne kazanacağız!' diyorlar ya, burada kazanmak kaybetmek yok. Burada zaten kaybolmuş dört can var. Bunun hesabı verilmelidir" dedi. 



Bu arada, BBC, "Pasif direniş mi yapıyorsun?" sorusuna "sivil itaatsızlık" yanıtını veren "Duran Adam" eyleminin yansımalarını aktardığı haberinde "Twitter #duranadam'la inliyor, dört bir yanda duran başka adamlar dururkenki fotoğraflarını paylaşıyor. Londra'da, Paris'te duran adamlar olduğunu duyunca yüzüne engelleyemediği bir gülümseme yayılıyor" dedi. 



"Duran Adam", BBC'nin "Yarın yine duracak mısın?" sorusuna ise, "Bir anlamı yok. Ben herhangi biriyim. Başka biri gelir, başka biri durur" karşılığını verdi. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin