Dünya'nın en büyük blog yarışması Bobs'da sonuçlar açıklandı

Dünyanın bloglar, sosyal medya ve internet sitelerini kapsayan en büyük uluslararası yarışması Bobs’da sonuçlar açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya'nın en büyük blog yarışması Bobs'da sonuçlar açıklandı

Dünyanın en büyük uluslararası sosyal medya yarışması Bobs’da ‚en iyiler’ belirlendi. Bu yıl ilk kez Türkçe’nin de yer aldığı Bobs’da 14 dilden içerikler yarıştı. Son derece heyecanlı geçen tartışmalar ve çok turlu oylamalar sonucunda 15 üyeli uluslararası jüri kararını verdi. Bobs’un ana ödülü olan ‘En İyi Blog’ Ödülü Çin’e gitti. Bobs internet sayfası üzerinden yapılan halk oylamasında ise Türkçe dalında ‘En İyi Blog Ödülü’ne Yüksekova Haber, mikrobloglar dalında Türkçe ‘İzlenecek En İyi Kişi Ödülü’ne ise İsmail Hakkı Polat layık görüldü.



Tüm dillerin birbirine karşı yarıştığı altı ana kategoride jüri oylamasının sonuçları şöyle:



En İyi Blog: Çin’de sansür karşıtı hareketin sembolü haline gelen, yazar ve blogcu Li Chengpeng ödüle layık görüldü. (http://blog.sina.com.cn/lichengpeng)



En İyi Sosyal Aktivizm: Fas’ta bir kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi durumunda tecavüz eden kişinin cezadan muaf tutulmasına imkan sağlayan 475 sayılı yasaya karşı başlatılan girişim, Bobs’da En İyi Sosyal Aktivizm Ödülü’ne layık görüldü. (https://www.facebook.com/475LeFilm)



En İyi İnovasyon: En İyi İnovasyon Ödülü de Çin’e gitti. Ödüle layık görülen mikroblog hizmeti FreeWeibo.com, Çin hükümetinin sansür politikalarından etkilenenlere bir alternatif sunuyor. (https://freeweibo.com/)



Sınır Tanımayan Gazeteciler Ödülü: Düşünce ve ifade özgürlüğü için özel katkı sağlayan blog ve projeler için öngörülen bu özel ödül bu yıl Afrika’nın batısına, Togo’ya gitti. Togolu blogcu ve insan hakları aktivisti Fabbi Kousassi, blogunda otoriter bir yönetime sahip ülkede gazetecilere yönelik aşırı polis şiddetini gözler önüne seriyor. (http://fabbikouassi.wordpress.com)



Global Medya Forumu Ödülü: Bobs’un özel ödüllerinden olan Global Medya Forumu Ödülü, DW'nin her yıl düzenlediği foruma dayanıyor. Bangladeş’ten ‚Infolady adlı sosyal proje ödüle layık görüldü. Infolady’ler çantalarında dizüstü bilgisayarları, akıllı telefonlarıyla bisikletlerine atlayıp köy köy dolaşıyor, internet erişimi bulunmayan ırak bÍ lgelerde sağlık, tarım, kalkınma gibi alanlarda kÍ y sakinlerinin sorularını yanıtlıyor, sorunlarč nın çözümüne yardımcı olmaya çal ışıyor.



En Yaratıcı ve Özgün: Bu kategorinin kazananı, Me and My Shadow-Ben ve Gölgem adlı internet sayfası oldu. Proje, giderek daha fazla zaman geçirdiğimiz internette arkamızda bıraktığımız izlerin takipçisi. (https://myshadow.org/) Kullanıcılara internette güvenli bir şekilde hareket etmenin kuralları eğlenceli ve kolay bir şekilde g österiliyor, tarayıcı ayarlarının değiştirilmesi gibi konularda pratik tavsiyelerde bulunuluyor.



Halk oyları Yüksekova Haber ve İsmail Hakkı Polat’a



Bobs’da altı ana kategoride da ğıtılan jüri ödülleri dışında tüm 84 kategorideki kullanıcı ödüllerinin sahipleri de belli oldu. Türkçe En İyi Blog dalında Yüksekova Haber, mikrobloglar alanında bu yıl ilk kez verilen Türkçe İzlenecek En İyi Kişi dalında da İsmail Hakkı Polat halk oylamasının galibi oldu. Halk oylamasının sonuçları Bobs sayfasında. (Bağlantı: http://thebobs.com/english) Bobs’un Türkçe sayfas ına bu bağlantı üzerinden ya da direkt http://thebobs.com/turkish/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. 



“Bilgiye erişimi engellemenin yolu kalmayacak”



Deutsche Welle tarafından 2004 yılında başlatılan Bobs-En İyi Online Aktivizm projesi, internette düşünce özgürlüğünü geliştirmek ve sansürsüz ortamda açık ve serbest düşünce alışverişini teşvik amacını taşıyor.



Deutsche Welle Bölgesel Multimedya Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ute Schaeffer, Bobs’un dünya çapında genç internet kullanıcıları arasında benzer eğilimler olduğunu en açık şekilde gözler önüne seren tek platform olduğuna dikkat çekerek, “Artık uzun vadede toplumları teknolojiden uzak tutup bilgiye erişim hakkını ellerinden almanın bir yolu kalmayacak“ diye konuştu.



Jüri ödülleri, 18 Haziran 2013 tarihinde Bonn kentinde düzenlenen Global Medya Forumu’nda sahiplerine takdim edilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin