Dünyadaki en kalabalık ülke ne Hindistan ne Çin: Çalışan çocuklar ülkesi!

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Ancak çocuklar dünyada gittikçe artan yoksulluk nedeniyle tezgah başında. En tehlikeli, en zorlu işlerde çalıştırılan minik eller, en çok da gelişmiş ülkeler tarafından kullanılıyor. Dünya genelinde 373 milyon olduğu tahmin edilen çocuk işçi sayısı nüfus olarak Çin'den de Hindistan'dan da fazla...

Google Haberlere Abone ol
Dünyadaki en kalabalık ülke ne Hindistan ne Çin: Çalışan çocuklar ülkesi!

 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde dünya ve Türkiye’de “çocuk tablosu” karanlık: Savaşlar, açlık, yoksulluk, hastalıklar, göç, istismar…

İşte Türkiye ve dünyadan çarpıcı veriler…

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 10 Haziran 2021’de yayımlanan raporuna göre, dünya genelinde işçi olarak çalıştırılan çocukların sayısı son yıllarda artarak 160 milyona yükseldi.

Zürih Üniversitesi tarafından 14 Eylül 2022'de yayınlanan bir araştırmada ise bugün dünyada oyun oynamak yerine çalışan 373 milyondan fazla çocuk olduğunu tahmin edildi. Bu da dünyanın nüfus bakımından Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü en büyük ülkesine denk geliyor.

Dünyadaki en kalabalık ülke ne Hindistan ne Çin: Çalışan çocuklar ülkesi!

EN ÇOK GELİŞMİŞ ÜLKELER KULLANIYOR: KAHVE, KAKAO, ALTIN, ELMAS... HEPSİ ÇOCUKLARIN ELLERİNDEN GEÇİYOR

Resmi verilere göre dünya genelinde neredeyse her 10 çocuktan birisi çocuk işçi olarak çalışırken, az gelişmiş ülkelerde bu oran her 5 çocuktan birine kadar yükselebiliyor. Bu çocukların bazıları, sağlıklarına, güvenliklerine ve ahlaklarına zarar verebilecek tehlikeli işlerde çalışıyor. Şirketler karlarını artırmak için maliyetleri düşürmeye çabalarken, tüm gelişmiş ülkelerin tedarik zincirlerinde “çocuk işçiliği” dikkati çekiyor.

Uzmanlar, kahve, kakao ve diğer pek çok ürünü üreten kırsal topluluklardaki sefalet ve çocuk işçiliğinden en büyük mali yararlanıcıların Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomileri olduğunu dile getiriyor.

İsviçre ve Almanya gibi ülkeler kendi “ülke çocuklarına” bütün imkanları açarken, kahve, çay ve kakao tedarik zincirlerinde tüm İsviçre ve Almanya okullarında okuyan çocuklardan daha fazla çocuk çalışıyor.

Altın ve elmas da dahil olmak üzere İsviçre’nin mineral tedarik zincirlerinde milyonlarca çocuk çalışıyor.

Dünyadaki en kalabalık ülke ne Hindistan ne Çin: Çalışan çocuklar ülkesi! - Resim : 2

EVLERİNİZE GİREN YİYECEKLERDE ÇOCUKLARIN ALIN TERİ VAR

Çocuk işçilerin yüzde 70’i tarım sektöründe çalışıyor. Ardından yüzde 20 ile hizmet ve yüzde 10 ile sanayi sektörleri geliyor.

İşçi olarak çalışan 5-11 yaşları arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 28’i ve 12-14 yaş arasındaki çocukların yüzde 35’i okula gitmiyor.

Çocuk işçiliği, çocukları fiziksel ve ruhsal olarak zarar görme riski altında bırakıyor, onların eğitimini tehlikeye atıyor, haklarını kısıtlıyor ve gelecek fırsatlarını sınırlandırıyor. Ayrıca yoksulluğun ve çocuk işçiliğinin kuşaklar boyunca devam etmesine neden oluyor.

İŞTE TÜRKİYE TABLOSU

  • BM Dünya Gıda Programının bu yılın Haziran ayı verilerine göre Türkiye’de 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’nin akut yetersiz beslenme, yüzde 6’nın ise kronik yetersiz beslenme yaşıyor.
  • TÜİK verilerine göre Türkiye’de bir ekonomik faaliyette çalışan 5-17 yaş grubunda 720 bin kişi çocuk yer alıyor.
  • Çalışan çocukların 34,3’ü eğitime devam etmiyor.
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre, 2022 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde 14 yaş ve altında 22 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında 32 olmak üzere toplam 54 çocuk/genç işçi yaşamını yitirdi.
  • Adalet Bakanlığı verilerine göre, 31 Mart itibariyle cezaevlerinde 12-18 yaş arasında 2.007’i erkek toplam 2.076 çocuk bulunuyor…
  • Kadın örgütlerince hazırlanan çeteleye göre, 2022 yılının ilk 9 ayında, 205 çocuk istismara uğradı.
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin