Dünyada ve Türkiye'de dizi izleme eğilimi nasıl? İşte, ilginç istatistikler!

Eurodata Worldwide 100 ülkede 5500 kanalı izliyor ve sektöre ilişkin değişik raporlar yayınlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyada ve Türkiye'de dizi izleme eğilimi nasıl? İşte, ilginç istatistikler!

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşesine dizi izleme eğilimlerini taşıdı. Koloğlu'nun yazısı şu şekilde:



"DÜNYA TELEVİZYONLARINI DİZİLER SARDI



Eurodata Worldwide 100     ülkede 5500 kanalı izliyor ve sektöre ilişkin değişik raporlar yayınlıyor. Geçen yılın dizi eğilimlerini incelediği bir rapor hazırladılar. Dünyanın 15 ayrı bölgesinde     127 kanalı tarayıp 140 bin saatlik program incelemenin sonuçları ilginç. 2012 yılında tüm dünyada üretilen programların performansı en yüksek olanların üçte biri diziler. Dünya     ekranda dizi izledi. Televizyonların yerel içeriklerinin yüzde 80’ini diziler. 2012’de yakalanan oran bugüne kadarki en yüksek oran. Peki dünyada dizi eğilimi nasıl? Bizdeki durum nedir. Bir karşılaştıralım.



Yabancı formatın  yerli hali tutuyor

Tatort (Almanya), Aguila     Roja (İspanya) Volare (İtalya) gibi formatı yabancı kendisi yerli diziler iş yapıyor Avrupa’da. Downton Abbey’i de eklemiş     rapor. Ben son dönem iki işi     beğeniyorum. “Umutsuz Ev     Kadınları” bana göre gelmiş geçmiş en iyi uyarlamalardan biri. “Galip Derviş”te yine başarılı örneklerden biri olarak kendini ispat etti. Ama genelde başarılı oldukları söylenemez diye düşünüyorum bu “yabancı formatın yerli hali” yapımları...



En çok hangi ülkeler dizi ihraç ediyor

“İngilizce konuşan” diziler diyorum dünya piyasasını ele geçirmiş durumda. Amerikan dizilerini biliyoruz. Raporda BBC ve ITV İngiliz kanallarının dizileri de dünyada en çok gösterilen dizilerin sahipleri. En büyük ikinci ihracatçı. Biz sanırım 100’lü hanelere ulaştık dizilerimizin gittiği ülke adedinde. Format ihracı da yavaş yavaş gelişiyor. “Ezel” mesela. Son olarak “Son” dizisini Amerikalılar beğendi."



Köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin