Dünyada bir ilk: Almanya'da yargılanan terör örgütü IŞİD üyesine soykırım cezası

Almanya'da yargılanan Iraklı IŞİD mensubu Alman mahkemesi tarafından Ezidilere soykırım uygulamaktan suçlu bulundu. Bu karar Ezidilerle ilgili davalarda verilen ilk soykırım kararı olma niteliği taşıyor...

Google Haberlere Abone ol
Dünyada bir ilk: Almanya'da yargılanan terör örgütü IŞİD üyesine soykırım cezası

Almanya'nın Frankfurt kentinde yargılanan Irak vatandaşı bir IŞİD'li, Alman mahkemesi tarafından Ezidilere soykırım uygulamaktan suçlu bulundu.

Taha Al-Cumali isimli kişi, Frankfurt mahkemesi tarafından, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suç suçlamalarıyla cezalandırıldı.

Mahkemenin kararı, Yezidilere karşı işlenen suçların soykırım olarak kabul edildiği ilk karar oldu.

Mahkeme, Al-Cumali ve eşinin Irak'ta Yezidi bir kız ve annesini köleleştirdiğini, daha sonra küçük kızı güneşin altına zincirleyerek sıcak ve yetersiz beslenmeden ölümüne sebep olduğuna hükmetti.

Küçük kızın yatağını ıslattığı için ceza olarak güneş altında zincire vurulduğu belirtildi.

 Karar öncesinde Euronews'e konuşan, Yezidi sivil toplum kuruluşu Yazdan'nın hukuk direktörü Natia Navrouzov, kararını bir dönüm noktası olduğunu belirtirken, her ayrı davada yargılanan kişinin soykırım suçuna karıştığını kanıtlamaya çalıştıklarını ancak bunu kanıtlamanın genelde zor olduğunu söyledi.

BM'ye bağlı bir soruşturma ekibi Mayıs ayında Güvenlik Konseyi'ne, IŞİD'in Yezidileri yok etmeye çalıştığını ve binlerce kişiyi öldürdüğünü, binlercesini ise köleleştirdiği yönünde bir rapor sunmuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin