Dünyaca ünlü yazar Türkiye'ye geldi

Dünyaca ünlü Hintli yazar Pankaj Mishra, Sabancı Üniversitesi 2020/21 Akademik Açılış Töreni için Türkiye'ye geldi. Pankaj Mishra, "Bugünün dünyasında en çok gençlerden yana umutluyum" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü yazar Türkiye'ye geldi

Pandemi önlemleri kapsamında çevrimiçi (online) düzenlenen Sabancı Üniversitesi 2020/21 Akademik Açılış Törenine, “Öfke Çağı (Age of Anger: A History of the Present)” kitabının yazarı dünyaca ünlü fikir adamı Pankaj Mishra onur konuğu olarak katıldı.

“BUGÜNÜN DÜNYASINDA EN ÇOK GENÇLERDEN YANA UMUTLUYUM”

Pankaj Mishra konuşmasına “Age of Anger: A History of the Present” kitabının çıkış noktasını paylaşarak başladı.Kitabını, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin başı çektiği ilerleme söylemi ve kalkınma pratiklerinin kendini geride bırakılmış hisseden ülkelerin üzerindeki duygusal etkisini yazma çabası olarak nitelendirdi. Ayrıca büyük ölçekli küreselleşme ve uluslararası rekabetin Batı Avrupa ve Amerika tarafından sunulan ilerleme ideolojisi ile uyumlu olmadığını, hatta şu anda kendilerini dünyanın geri kalanı için model olarak sunan ülkelerde siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal bir çöküş gördüğümüzü belirtti.

Dünyaca ünlü yazar Türkiye'ye geldi

Pankaj Mishra daha sonra eşitsiz ve adaletsiz servet dağılımının, aşırı sağ hareketlerin ve demagog liderlerin ortaya çıkmasını kolaylaştıran büyük bir hoşnutsuzluk dalgası yarattığını dile getirdi.Bunu yenmek için, kişinin taşıdığı hınç duygusunu radikal bir biçimde değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Mishra, bugün karşı karşıya olduğumuz ahlaki ve entelektüel tercihlerin, siyasi zafer arayışı içinde karşılaştığımız tercihlerden çok daha kapsamlı olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı.

Zorlu pandemi süreciyle birlikte tarihte yeni bir dönemin kapısının açıldığını belirten Pankaj Mishra’nın bu belirsizlik, umutsuzluk ve riskler ortamında genç nesille ilgili değerlendirmesi ise şöyle oldu: “Bugünün dünyasında en çok gençlerden yana umutluyum. Genç nesil, bir önceki neslin yaşamadığı türde, eşi benzeri görülmemiş bir siyasallaşma ve kültür anlamında tarihsel bir bilinç yaşıyor. Nasıl bir ekonomiye, ne tür bir siyasete ihtiyaç duyduğumuz gibi uç konularda bir önceki neslin ulaşmasının çok uzun zaman aldığı duygu ve düşüncelere sahipler. Benim neslim ve benden bir önceki nesil var olan sistemin, hem ekonomik hem de siyasi anlamdaki başarısından çok etkilenmişti. Bazen açık bir şekilde sorgulamaktan veya meydan okumaktan geri durdu. Oysa genç nesil bizim düşünme özgürlüğümüzün olmadığı fikirleri düşünebiliyor. Çünkü çok belirsiz bir zamanda yaşıyorlar ve gelecek de çok muğlak. Çok kısa zamanda bizim deneyimlediğimizden çok daha fazlasını deneyimlediler. Bu da onları bizden ilerde kılıyor.”

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin