Dünyaca ünlü iki isim Suriye'de yaşananları Hürriyet.com.tr'ye yazdı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague UNHCR İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie hurriyet.com.tr için ortak bir makale kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü iki isim Suriye'de yaşananları Hürriyet.com.tr'ye yazdı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague UNHCR İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, hürriyet.com.tr için Suriye'de kadınlara uygulanan cinsel şiddetı kınayan bir yazı yayınladı. 



İşte o yazı:



Her gün, Suriye’de yaşanan korkunç olayların haberleri dış dünyaya ulaşıyor. Artık BM, tecavüzün ülkenin dört bir yanındaki ev aramaları ve sorgular sırasında, kontrol noktalarında ve gözaltı merkezleri ile hapishanelerde kadınları, erkekleri ve çocukları korkutmak ve cezalandırmak için kullanıldığını teyit etmiş durumda. 



Son yayınlanan dehşete düşürücü BM Araştırma Komisyonu raporunda bir anneye, çocuklarını öldürmekle tehdit edilerek tecavüz edildiği ve kadının kendisini esir alan bu kişiler için yemek ve temizlik yapmaya zorlandığı açıklanıyor. Ağabeyi hükümet tarafından arandığı için tecavüze uğrayan, üniversite öğrencisi bir genç kızın hikâyesi anlatılıyor. Tüm bu olaylar ise ne yazık ki buz dağının sadece görünen kısmı. Korku, utanç ve hayatta kalma mücadelesi, hayatta kalmayı başaran pek çok kişinin öne çıkmaya cesaret etmesini engelliyor. 



Cinsel şiddet, Bosna’dan Ruanda’ya, şu ömrümüzde gördüğümüz büyük çatışmaların neredeyse hepsinde bir savaş silahı olarak kullanıldı. Bu, siyasi karşıtları küçük düşürmek, farklı bir etnik grubu uzaklaştırmak veya kontrol altına almak, ya da bir topluluğu sindirerek boyun eğmeye zorlamak gibi çeşitli siyasi amaçları gerçekleştirebilmek için bilinçli bir şekilde askeri bir taktik olarak kullanılan tecavüzdür. Hatta bazı çatışmalarda kadınlara HIV virüsü bulaştırmak ya da çocuk yapmalarını engelleyecek kadar kötü şekilde yaralamak için bile kullanıldığı oldu.



Tecavüz, bir yöntem olarak kullanılıyor çünkü kolayca örtbas edilebiliyor ve en savunmasız insanları hedef alıyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni ziyaret ettiğimizde, beş yaşındaki kızı tecavüze uğramış bir anneyle tanıştık. Kızı, sesini duyuramayacak kadar küçük henüz ama onun, ve dünyanın dört bir yanında onun gibi milyonlarca kurbanın çektiği acılar, bir eylem çağrısı olmalı.



Yazının devamını okumak için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin