Dünya teyakkuzda! Covid-19'un yeni varyantı Eris telaşlandırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ülkemizde bu varyant görülmedi

Tüm dünyayı etkileyen ve etkilerinin halen sürdüğü Covid-19'un yeni varyantı çeşitli ülkelerde görülmeye başlandı. 'Türkiye'de var mı?' sorusuna ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Dünya teyakkuzda! Covid-19'un yeni varyantı Eris telaşlandırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ülkemizde bu varyant görülmedi

Kırşehir'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fahrettin Koca şöyle konuştu: "Ülkemizde bu ve benzeri bir varyant görülmedi. Bu görülen varyantlar sakın bizi endişelendirmesin ve kapandığımız dönemlere geçme gibi bir durum söz konusu değil. Hala Covid görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarla, etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz. "

Ayrıca Koca, Kırşehir'de 400 yataklı şehir hastanesinin en yakın zamanda açılacağını da belirtti.

ERİS VARYANTI NEDİR?

Bilimsel adı EG.5.1 olan Covid alt varyantı Eris'in Omicron varyantından türediği tahmin ediliyor. İlk kez 31 Temmuz 2023 tarihinde tespit edilen ve Eris adı verilen alt varyantı için uzmanlar, henüz panik yapmanın yersiz olduğunu ancak yine de kişisel tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

COVİD-19 ERİS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NE?

Boğaz ağrısı
Burun akması
Burun tıkanıklığı
Hapşırma
Kuru öksürük
Baş ağrısı
Islak öksürük
Boğuk ses
Kas ağrıları
Değişik koku alma

COVİD-19 ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR?

Koronavirüs temelde damlacık yoluyla bulaşır. Eris de Kovid'in alt varyantı olduğundan bu virüsün de aynı yöntemle bulaştığı biliniyor. Virüs ile enfekte olmuş kişi hapşırdığında, öksürdüğünde veya konuştuğunda havaya damlacık taşınır. Bu damlacıkların solunması, göz ile temas etmesi ile virüs sağlıklı olan bireylere bulaşır. Bu nedenle virüsle enfekte olan kişilerle yakın temasta bulunmak virüsün bulaşmasına neden olabilir. Bunlara ek olarak hasta olan kişiden çevreye yayılan damlacıklar yüzeylere bulaşabilir ve yüzeylerde belli bir süre yaşayabilir. Bu yüzeylere temas eden insanlar ellerini yıkamadan veya dezenfekte etmeden yüzlerine dokunduklarında da virüs bulaşabilir.

COVİD-19 ERİS VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Asya'daki COVID vakalarının yaklaşık yüzde 20'sini, Avrupa'dakilerin yüzde 10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin de yüzde 7'sini oluşturan Eris varyantının görüldüğü ülkeler arasında İsrail de yer alıyor. Dünya genelinde toplam 36 ülkede görülen ve 2 binden fazla vakada bulunduğu tespit edilen Eris varyantının Türkiye'de görülüp görülmediğine ilişkin bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin