'Dünya Kitap Ödülleri' sahiplerini buldu!

"Dünya Kitap Dergisi" tarafından yirmi iki yıldır dağıtılan “Yılın En İyileri Ödülleri” Sultanahmet Four Seasons Otel’de gerçekleştirilen bir törenle sahiplerine verildi.

Google Haberlere Abone ol
'Dünya Kitap Ödülleri' sahiplerini buldu!

Dünya Kitap Dergisi’nin yirmi iki yıldır verdiği gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödülleri sahiplerini buldu. Faruk Duman, Ülker İnce, Sel Yayıncılık, Algan Sezgintüredi, Suphi Varım, Osman Aysu, Saadet Özen ve Mehmet Yaşin ödüllerini Sultanahmet Four Seasons Otel’de gerçekleştirilen bir törenle aldılar.



“Yılın En İyileri” ödül töreni, “Türk mutfağının gelişimine ya da tanıtımına katkılarından dolayı bu alanda çaba gösteren kişilere” sunulan “Gastronomi Emek Ödülü” ile başladı. Ödülün bu yılki sahibi Mehmet Yaşin’e plaketini “Anadolu mutfaklarının gelişmesinde, ürünlerin mutfak kültürüne aktarılmasında ve yaygınlaşmasında bir elin parmaklarını geçemeyecek sayıdaki emek vermiş insandan biri olduğunu” vurgulayarak seçici kurul başkanı Ahmet Örs verdi. Yaşin de “bugüne kadar aldığım en güzel, en onur verici ödül” diyerek seçici kurul üyelerine teşekkür etti.



Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Arda Türkmen, Faruk Şüyün, Osman Serim’den oluşan jüri “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı”nı Yapı Kredi Yayınları’nın Nestle desteği ile bastığı “Çukulata – Çikolatanın Yerli Tarihi” olarak belirlemişti. Kitabın yazarı Saadet Özen, ödülünü seçici kurul üyesi Ali Esad Göksel’den aldı. Göksel, konuşmasında Dünya Kitap ödüllerinin kurumsallaşmasına dikkat çekerken yıllardır çevirileri ve kitaplarıyla yayın dünyasına katkıda bulunan Özen ise bu çalışmasıyla ilk kez bir ödül kazandığını vurguladı.



Törende daha sonra sıra Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülü’ne geldi. Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Nevzat Işıltan, Sevin Okyay’dan oluşan seçici kurul, Yılın Polisiye Kitabı olarak Algan Sezgintüredi ve Suphi Varım’ın romanlarını seçmişti.



April Yayıncılık tarafından basılan “Maktulün Şansı” kitabı ile ödülün sahiplerinden olan Algan Sezgintüredi plaketini seçici kurul üyesi Sevin Okyay’dan aldı. Okyay, Sezgintüredi’yi ilk önce bilimkurgu yazarı olarak tanıdığına dikkat çekerek, o kitabının hâlâ basılmadığını söyledi. Sezgintüredi ise seçici kurul üyelerine romanını ödüle değer buldukları için teşekkür etti.



'Dünya Kitap Ödülleri' sahiplerini buldu!



Dünya Kitap Ödülleri sahipleri bir arada... Faruk Duman, Saadet Özen, Ülker İnce, Mehmet Yaşin, Algan Sezgintüredi, Suphi Varım, İrfan Sancı, Osman Aysu..



Labirent Yayınları tarafından basılan “Karanlıkta İki Ceset” kitabıyla ödülü kazanan Suphi Varım’a plaketi seçici kurul üyesi Metin Celâl tarafından takdim edildi. Celâl, yazarın yeni kitaplarının merakla beklendiğini söylerken, Varım, yıllar önce İzmir Ticaret Odası’nda ekonomi uzmanı olarak işe başladığında ekonomi dünyasını Dünya Gazetesi’nin kupürlerini keserek izlediklerini anlattı. Bugün ise aynı gazeteden romanıyla bir ödül almanın önemini belirtti.



Aynı Seçici Kurul, telif polisiye romanın gelişmesindeki payı nedeniyle Osman Aysu’ya onur ödülü verilmesini kararlaştırmıştı. Aysu, ödülünü seçici kurul başkanı Erol Üyepazarcı’nın elinden aldı. Üyepazarcı, yazarın çalışmalarıyla Türkiye’de polisiye roman yazan gençlerin önünü açmasına dikkat çekti. Aysu, yirmi yıllık polisiye roman mesaisinin karşılığını böylelikle gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşadığını vurguladı.



Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’nden Yılın Yayınevi Ödülü’nü Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, Sel Yayıncılık’a verilmesini kararlaştırmıştı.



Sel Yayıncılık adına İrfan Sancı’ya ödülünü seçici kurul üyesi Faruk Şüyün verdi. Şüyün, yayınevini kurulduğundan bu yana izlediğini, Sel’i her zaman, bir adım ileriye gitme konusundaki kararlılığı ve bunu yaparken sadece içerikte değil, tasarımdan sunuma kadar her aşamadaki titizliği ve okuru aldatmamaya kararlı tavrı; sansüre, baskıya karşı hukuk mücadelesi, cesur yayıncılığı nedeniyle ödüle değer bulunduğunu kaydetti. Sancı ise aynı kararlılıkla yollarına devam edeceklerini vurgulayarak, ödüle değer bulunduklarından dolayı duydukları mutluluğu belirtti.



“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen on bir eser arasından belirlenmiş, aynı seçici kurul, ödülün, Everest Yayınları tarafından basılan Oscar Wilde’ın “Dorian Gray’in Portresi” kitabının çevirmeni Ülker İnce’ye verilmesini kararlaştırmıştı.



İnce’ye ödülünü seçici kurul başkanı Doğan Hızlan takdim etti. Hızlan, ödüllendirilen kitabın, ancak Ülker İnce gibi bir çevirmen tarafından çevrilebileceğine dikkat çekti. İnce, birkaç yıldır “boşluğa” çeviri yaptığını hissettiğini vurgulayarak ödülün çok iyi geldiğini “yaptığımız işlere dikkat eden değerli insanlar da varmış” duygusunu yeniden uyandırdığını söyledi.



“Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2014’te “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen sekiz kitap arasından yapılan seçimde, Faruk Duman’ın Can Yayınları’ndan çıkan “Köpekler İçin Gece Müziği” adlı yapıtına verilmişti. Duman da ödülünü Hızlan’ın elinden aldı. Doğan Hızlan, yazarın her romanında bir ustalığı, bir kalite çizgisini yakaladığını belirtti. Duman ise siyaset, okur, vb. şeylerin etkisi altında kalmadan kaleme aldığı romanının ödüle değer bulunması nedeniyle seçici kurul üyelerine teşekkür etti.



“Yılın En İyileri” töreninin ardından akşam, ödül alanlar, yayıncıları, seçici kurul üyelerinin katıldığı yemekle devam etti.



 



 


Etiketler ödül töreni
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin