Dünya bu haberle sarsıldı! 45 ülkeden gazeteciler, HSBC'nin terör bağlantısını ortaya döktü! Listede Türkiye de var!

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, HSBC'nin diktatör ve silah tüccarlarıyla ilişkilerini ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya bu haberle sarsıldı! 45 ülkeden gazeteciler, HSBC'nin terör bağlantısını ortaya döktü! Listede Türkiye de var!

45 ülkeden gazeteciler, küresel bankacılık devlerinden HSBC'den 2007 yılında sızan gizli hesaplar üzerinde yürüttükleri ortak araştırma ile farklı ülkelerden yüz milyar doları aşan gizli hesaplar üzerinden suç şebekeleri, vergi kaçakçıları, politikacılar ve ünlülerin servetlerinin ayrıntılarına ulaştılar.



Ayrıntıları interaktif bir internet sitesinde yayımlanan araştırmaya göre, gizli hesaplardaki müşteri sayısı itibariyle Türkiye, 3 bin 105 müşteri ile listelenen 34 ülke arasında 9. sırada.



Türkiye, açılan gizli hesaplardaki para miktarına göre yapılan sıralamada ise 3,5 milyar dolar ile 23. geliyor.



Türkiye'den müşterilerin açtığı hesaplar içerisinde en yüksek tutarın ise 263,7 milyon dolarlık bir hesapta olduğu kaydediliyor.



Hesaplarda en yüksek miktarda parası bulunan müşteriler bakımından ilk beş sırayı İsviçre'den sonra, İngiltere, Venezuela, ABD ve Fransa alıyor.



HSBC'nin Cenevre'deki ofisinde çalışan bir bilgisayar uzmanı tarafından 2007 yılında sızdırılan ve ortak bir medya çalışmasıyla kamuoyuna sunulan belgeler, küresel bankacılık devi HSBC'nin uluslararası suç şebekeleri ve diktatörler de dahil binlerce müşterisinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğunu ve bu yolla kâr elde ettiğini ortaya koyuyor.



Le Monde dosyaları paylaştı



Sızdırılan dosyalar, HSBC'nin İsviçre'deki bir özel bankacılık kolundaki hesaplara ilişkin.



İncelenen bu hesaplarda toplam 100 milyar doları aşkın para var.



Sızdırılan bilgilerin şeffaf olmamasıyla eleştirilen İsviçre bankacılık sistemi hakkında kamuoyuna daha önce hiç duymadıkları bilgiler sunduğu belirtiliyor.



Haberin devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin