Dünya basını Kobani zaferini böyle duyurdu!

Kobanê merkezinin DAİŞ çetelerinden temizlenmesi haberi dünya basınının en önemli gündemlerinden biri oldu.

Google Haberlere Abone ol
Dünya basını Kobani zaferini böyle duyurdu!

Dünya Kürtleri ve Kobanê zaferini konuşuyor. Kobanê'de Kürtlerin yazdığı tarih tüm dünya medyasında yer alırken, sosyal medyada da hala ilk sıralarda görülmeye devam ediyor. İran'dan Çin'e, Latin Amerika'ya Avusturalya'ya kadar tüm dünyanın tanıdığı zafer, daha çok "Suriye'nin kuzeyinde Kobanê'de Kürtlerin DAİŞ'i temizlediği" başlığı ile okurlara duyuruldu. 



Reuters: Kürtler DAİŞ'i merkez dışına sürdü



Reuters, Kürtlerin 4 aydır savaştıkları DAİŞ'i Kobanê merkezi dışına sürdüğünü duyurduğu haberini Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi'nden aldığı bilgilere dayandırırken, ABD'nin savaşın henüz bitmediği açıklamasına da yer verdi. DAİŞ'in internet üzerinden Kobanê'de Kürtlere karşı halen savaşacak eleman çağrısı yaptığına da yer veren Reuters, DAİŞ'in bölgeyi terk ederken özellikle doğu tarafına mayın döşediğini ve Kürtlerin halen çok dikkat etmesi gereken bir sürecin içinde olduğunu da ifade etti. 



Suriye rejiminin resmi haber sitesi SANA'da çıkan yazıda da, Kobanê halkının DAİŞ terörist çetesini merkezden uzaklaştırdığı duyuruldu. 



"Kürtler DAİŞ'i merkezden sürdü" başlığı ile Kobanê zaferini duyuran BBC ise, haberini sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşılan YPG gerillalarının Kobanê'de dalgalandırdığı bayrak ve kadın ve erkek savaşçıların tokalaşmasını gösteren fotoğraf eşliğinde verdi. Gece olduğunda ise zafer kutlamalarının tüm kasabada yankılanan silah sesleri ile devam ettiğini yazan BBC, ABD'nin henüz savaşın bitmediği yönündeki temkinli açıklamasına da yer verdi. 

Arap basınının ise genel olarak başlığı "Kürtler DAİŞ'iKobanê'den kovdu" ve "Kürtler DAİŞ'iKobanê'de yendi" olurken, İran basınında da Kürtlere yönelik övgü dolu satırlar dikkat çekti.



İran Daily gazetesi Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) Kuzey Suriye'de bulunan Kobanê'nin teröristlerden geri almasının çok önemli bir gelişme olduğunu bildirdiği haberinde "YPG neredeyse Kobanê'de tüm kontrolü ele geçirdi" ifadesi kullanıldı. 

Katar sermayeli el Cezire İngilizce yayınında ise Kürtlerin Kobanê'in yüzde 90'ını DAİŞ'den geri aldığı haberi yer aldı. 



Guardian gazetesi, Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani'nin IŞİD'den kurtarılması için Suriyeli muhalif grupların yardım ettiğini yazıyor.



Gazete ayrıca kentten yiyecek, su ve sağlık malzemesi için yardım talebinde bulunulduğunu belirtiyor.



Haberde şu ifadeler yer alıyor:



"Kürt ve Suriyeli muhalif güçler dün bir açıklama yaparak, Kobani'nin kontrolleri altında olduğunu söylediler ve Eylül ayından bu yana kenti kuşatan IŞİD militanlarına karşı önemli sembolik bir zafer kazandılar. Bu zafer, IŞİD için önemli bir kayıp oldu."



'İlçeler kurtarılınca resmi açıklama yapılacak'



Gazete, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın "Bugün Kobani'deki askeri kampanya sona erdi ve kent IŞİD'den kurtuldu. YPG IŞİD'e yönelik askeri operasyonlarına kent dışındaki köylerde devam edecek" ifadelerini aktardı.



Abdullah, Kobani yönetiminin önümüzdeki haftalarda yerinden edilen Kobanililerin geri dönmesini beklediklerini söyledi.



Kobani'de bulunan Peşmerge güçleri Üstteğmeni Raed Hassan, gazeteye verdiği demeçte "Kobani şu anda Kürt kuvvetleri kontrolünde. Bu akşamüstü YPG ve Peşmerge güçleri, şehrin kurtarılmasını kutlamak için ateş açtı. Peşmerge olarak bizim görevimiz IŞİD mevzilerine roket ve toplarla saldırmaktı" dedi.



Haber şöyle devam etti:



"Kobani yönetimi dışişleri sorumlusu yardımcısı İdris Nassan ise, YPG, Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu'ndan savaşçıların dikkatli bir şekilde kent dışında doğu ve güneydoğuda bulunan köylere ilerlediğini söyledi.



Nassan, tüm ilçeler kurtarılana kadar Kobani'nin özgür kaldığına dair resmi bir açıklama yapılmayacağını sözlerine ekledi.



Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren, "Şu anda oradaki savaşın bittiğini söyleyemem. Savaş devam ediyor. Ancak şimdilik, müttefik güçler bir momentum yakalamış görünüyor" şeklinde konuştu.



İnsani yardım çağrısı



Bu esnada Irak Kürdistanı'nda, Suriye ve Türkiye'deki Kürtler zaferi kutladılar.



Diyarbakır'dan telefonla bilgi veren Kürt gazeteci ve aktivist Özgür Amed, 'İnsanlar saatlerce sokaklarda kutlamalar yaptılar, dans ettiler ve şarkılar söylediler. Herkes çok mutlu. En büyük tehlike, Kobani'nin düşmesi ihtimali bertaraf edildi' dedi."



Gazeteye konuşan İdris Nassan, yalnızca şehrin IŞİD'den kurtarılmasının yeterli olmadığını söyledi ve "Kentin yüzde 50'si hava operasyonları ve IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalarda tahribata uğradı. Her şeyimiz eksik: hastaneler, yiyecek, ilaç ve içme suyu. Bu nedenle insanların Kobani'ye dönmesi zor olacak. Ve uluslararası toplum yardım etmezse, hiç dönemeyebilirler. Bu yalnızca Türkiye'ye düşen bir görev değil. Türkiye'nin de dahil olduğu tüm koalisyon üyelerine düşüyor. Eğer IŞİD terörüne karşı insanlığın kazandığını görmek istiyorlarsa, bu çatışmayı sona erdirmeli ve Kobani'ye hemen şimdi yardım etmeliler" ifadelerini kullandı.



'Moloz yığınlarında dans ederek kutladılar'



Times gazetesi, dört ay süren ve sembolik anlamı önemli olan çatışmanın sonunda, IŞİD güçlerinin Kobani'den çıkarıldığını yazıyor.



Haberde, YPG'nin IŞİD'in kontrolündeki son mahalleyi de ele geçirdiği ve ardından moloz yığınlarının arasında dans ederek zaferi kutladıkları belirtiliyor.



Kürt komutan İsmet Şeyh Hassan, gazeteye yaptığı açıklamada "Kobani YPG tarafından özgürleştirildi. Ancak şimdi kent dışındaki köyleri kontrole almak için savaşacağız" diyor.



Haberde, Çeçen asıllı Alman bir IŞİD militanının, VKontakte adlı sosyal paylaşım sitesinde yenilgiyi kabul ettiği yazıyor. Buna göre Adam el Almani adlı militanın "Kobani'den gelen kardeşlerim, kendilerinin şehirden ayrılan son kişiler olduklarını söylediler" yazdığı belirtiliyor.



Haberde, kent dışındaki köylerin çoğunun hala IŞİD kontrolünde olduğu öne sürülüyor.



IŞİD yenilgiden bahsetmiyor



Daily Telegraph gazetesi ise YPG sözcüsü Polat Can'ın açıklamasındaki "Kobani'nin kurtuluşu insanlığa, Kürdistan'a ve Kobaneli halka hayırlı olsun" sözlerine yer veriyor.



Haberde, bu yenilginin IŞİD'in ününü zedelediği ve örgütün ilk stratejik hatası olarak görülebileceği ifade ediliyor.



Gazete, örgütün Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kobani'deki yenilgiden hiç bahsetmediğini ancak "hava operasyonlarının kendilerini daha güçlü kıldığı" yönünde ifadeler kullandığını belirtiyor.



Ayrıca örgütün Batı'da daha sık saldırı düzenleyeceği yönündeki açıklamalarına da yer veriliyor. (DİHA/BBC Türkçe)



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin