Dündar ve Gül'ün tahliye kararını gazetecilik örgütleri nasıl değerlendirdi?

Gazetecilik örgütleri Dündar ve Gül'ün tahliye kararı sonrası açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Dündar ve Gül'ün tahliye kararını gazetecilik örgütleri nasıl değerlendirdi?

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliye sonrası gazetecilik örgütleri de karara ilişkin açıklama yaptı.



"Anayasa Mahkemesi gazeteciler üzerindeki ağır baskıyı kaldırmaya dönük bir karar vermiştir"



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyelerini sağlayan Anayasa Mahkemesi kararının Türkiye'de demokrasinin güçlenmesine de katkı sağlayacağını belirtti. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı



"Anayasa Mahkemesi meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına neden olan haberin casusluk değil gazetecilik faaliyeti olduğuna karar vermiştir. Haber bu tarafıyla tarihi bir karardır.



Anayasa Mahkemesi Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından kararını verirken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kriterlerini uygulamıştır. Karar cezaevindeki tutuklu ve hükümlü 30 meslektaşımız açısından da bir umuttur. Türkiye'de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde son 10 yıldır ağır bir biçimde süren olağanüstü halin kaldırılmasına dönük bir adımdır. Yargının baskıyla iktidar aygıtı olarak kullanılmadan görevini yaptığı zaman toplumsal vicdanı da rahatlatacağının örneğidir.                            



Anayasa Mahkemesi kararının siyasetçilere gazetecilik faaliyetinin halkın haber alma hakkı için yapılan bir meslek olduğunu, casusluk ya da terörizmle ilişkilendirilemeyeceğini kalıcı bir biçimde hatırlatmasını diliyoruz."



"Dündar ve Gül'ün tahliyesini selamlıyoruz"



Gazetecilere Özgürlük Platformu yayınladığı bir mesaj ile Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesini değerlendirdi. GÖP mesajında şu ifadelere yer verdi:



"Dündar ve Gül'ün özgürlüğe kavuşmasını selamlıyoruz. Bu kararın ortaya çıkmasında çabası olan Anayasa Mahkemesi yargıçlarının , basın ve ifade özgürlüğü konusundaki değerlendirmeleri önemli bir içtihad olarak değerlidir, takdiri hak etmektedir. Arkadaşlarımız Dündar ve Gül'ün serbest bırakılmaları elbette çok önemlidir ama tek başına yeterli değildir. Unutulmamalıdır ki, cezaevlerinde halen 30 dolayında gazeteci meslektaşımız bulunmaktadır, bu durum basın ve ifade özgürlüğünün ağır baskıda olduğunun en açık göstergesidir.

 



"Tahliyeler umut ışığı oldu"



Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyelerini değerlendirdi. Karaca, Dündar ve Gül’ün AYM kararından sonra ilgili mahkemece tahliye edilmelerinin sevindirdiğini, adaletin yerini bulduğunu bu durumun diğer tutuklu gazeteciler için de umut ışığı olduğunu belirtti.



"Tahliyeler sevindirici"



Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararını, “basın özgürlüğü açısından sevindirici ve umut veren bir gelişme” olarak nitelendirdi.



Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vermesinin ardından yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Basın özgürlüğünün ülkemizde gerçek anlamda sağlanması açısından tarihi bir karar alındı” dedi.



Uluslararası Basın Enstitüsü: "Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının halen temel haklar olduğunun göstergesi."



Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: "Genel Sekreteri Christophe Deloire: Anayasa Mahkemesi Türk yargısının onurunu kurtarmıştır. Can Dündar, Erdem Gül ve aileleri için rahatladık."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin