Dündar ve Gül'ün duruşması başladı: Savcı, 'MİT'in talebi' gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını istedi!

Gazetecilik yargılanıyor... Can Dündar ve Erdem Gül hâkim karşısında.

Google Haberlere Abone ol
Dündar ve Gül'ün duruşması başladı: Savcı, 'MİT'in talebi' gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını istedi!

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR'ları davası için hakim karşısında. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dündar ile Gül’ün yargılanacağı davanın ilk duruşmasına iki gün kala, davaya çıkacak olan duruşma savcısını değiştirmişti. İlk duruşma öncesinde Dündar, "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" manşetine dayanak olan MİT TIR'ları görüntülerinin, "solcu bir milletvekili dostu tarafından flash disk içinde kendisine getirildiğini" açıkladı.



Dündar ve Gül'ün duruşması başladı: Savcı, 'MİT'in talebi' gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını istedi!



Cumhuriyet'in haberine göre, işte dakika dakika duruşma salonunda yaşananlar;



1.20 Yeni Savcı "MİT ile Cumhurbaşkanı Erdoğan davaya müdahil olsun" dedi. 10 dakika ara verildi 



 11.10 Akın Atalay, savcının kapalı yargılama istemesindeki gizli belge dediği bir satırlık  cümleyi okudu. Ardından "Şimdi okudum gizliliği kalmadı buradaki herkes duydu. Kapalıya gerek kalmadı" dedi. Salonda alkış koptu.



11.05 Savcı Can Dündar ve Erdem Gül dosyasına kapalı oturum talebine  dayanak olarak MİT yazısının dosyada oldugunu söyledi. Ancak avukatlarda böyle bir yazı yok.



10.55 Avukat Tora Pekin: Kapalı oturum verirseniz, Cumhurbaşkanıve Adalet Bakanı açıklamaları dikkate alındığında savunmalar bu 4 duvar arasında kalacaktır. Bu da Can Dündar ve ErdemGül'ün adil yargılanma hakkını etkileyecektir. Ayrıca iddianamede yayınlanmis yazılardan başka bir belge yok. 



10.50 Avukat Tora Pekin: Bu davada paralel yargılama yapılıyor. Bir bu salonda bir de dışarıda. Dışarıda bu dava için konuşan birileri var. Cumhurbaşkanı "Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum. Mahkeme kararında direnmeli" diyerek yargıya direkt etki ediyor. Aynı şekilde Adalet Bakanı da yargıya müdahale eden açıklamalar yapıyor.



10.45 Dündar ve Gül'ün avukatlarından Tora Pekin, "İnsan hakları beyannamesinin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz" dedi. Pekin, AİHM'nin kararina da atıfta bulunarak, "Yeni atanan savcının bahsettigi belgeler dosyada yok. Bu davanın kapalı yapılmasi adil yargılamaya gölge düşürür.  Yeni savcı gidip başka dosyadan, Selam Tevhid'den alıntılarla kapalı oturum istiyor. Bizimle alakası yok" dedi 



10.42 Savcının düşük tonda anlaşılmaz konuşması ve yüzünü bilgisayar ekranının arkasına gizlemesi tepki çekti. "Savcı yüzünü göstersin, sesini yükseltsin" tepkisi geldi salondan



10.40 Duruşma  yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı. Savcı durumanın kapalı devam etmesi yönünde talepte bulundu. Duruşma sesli ve görüntülü  kayıt yapılıyor. 



10.20 Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında işlem yapılacağını belirtti.



10.15 Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salona girdiğinde izleyiciler tarafindan "onurumuzsunuz ,bravo" şeklinde sloganlarla alkışlandı. 



10.00 Can Dündar ve Erdem Gül'e Çağlayan'da büyük destek var. Yoğun katılım dolayısıyla duruşma salonunun değiştirileceği açıklandı. Daha sonra bu karardan vazgeçildi. 



09:45 Çağlayan Adliyesi dışında Can Dündar ve Erdem Gül açıklama yaptı. Dündar şunları söyledi: Adliye önünde konuşan Dündar, “İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM’ye kayyum atandığı anlamına gelir.”



Erdem Gül ise  “Biz sadece işimizi yaptık” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin