Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'ndeki 10 doğal türden 4'ünün tamamen yok olduğunu açıkladı. Kesici, süreci 'ekokırım' olarak nitelendirdi

Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'ne bırakılan balıklar nedeniyle 4 balık türünün yok olduğunu söyledi. Kesici, "Artık doğal balık avlamak mümkün değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'ndeki 10 doğal türden 4'ünün tamamen yok olduğunu açıkladı. Kesici, süreci 'ekokırım' olarak nitelendirdi

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi, hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, Isparta'daki Eğirdir ve Beyşehir göllerinin bir zamanlar hem yörenin hem ülkenin doğal su ve su ürünleri kaynağı olduğunu ancak son yıllarda doğal balık türlerini bulmanın imkansız hale geldiğini söyledi.

Bu göllerin doğal ekosisteminde 10'dan fazla otçul tatlısu balığı yaşadığı yıllarda balıkçı sayısının da 8 bini bulduğunu dile getiren Dr. Kesici, “Otçul balıklar kalmayınca göllerde aşırı bitki artışı, kirlilik ve kurumalar da yaşandı. Günümüzde bu göllerimizde gerçek balıkçı sayısı 100 civarında. Yıllar önce adeta balıkların kaynadığı göllerin içi adeta boşaldı. Artık doğal balık avlamak mümkün değil" dedi.

'TAVUK KÜMESİNE BIRAKILAN TİLKİ GİBİ'

1970'lerden önce başlatılan ve hala devam eden balıklandırma çalışmalarıyla göllere bırakılan türlerin istilacı olduğunu kaydeden Dr. Kesici, dişli Alman balığı, İsrail sazanı, kadife balığı, gümüş balığı gibi etçil türlerin tavuk kümesine bırakılan tilki gibi göldeki doğal balık türlerinin neslinin tükenmesine neden olduğunu söyledi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı da olan Kesici, “Etçil olan dişli Alman balığı gölde besin bulamayınca bu kez kendi yavrularını yiyerek (kanibalizm) kendi popülasyonunun da yok olma seviyesine gelmesine neden olmuştur" dedi.

4 TÜRÜN NESLİ TÜKENDİ

İstilacı etçil türlerin Eğirdir ve Beyşehir göllerinde 'ekokırım'a neden olduğunu belirten Kesici, istilacı türleri yerleştikleri ortamın ekolojik özelliklerini değiştirdiğine dikkat çekti. 

Kesici  "Eğirdir ve Beyşehir göllerine aşılanan etçil balık türleri de yerli sazangiller üzerinde baskı kurarak 10 türün en az 4'ünün neslinin tükenmesine, diğer türlerin popülasyonunun da aşırı oranda azalmasına neden oldu. Doğal göllerimizin biyolojik olarak yok edilmesine neden olmuştur. Eğirdir'de doğal türler kavinne, eğrez, sıraz ve gökçe balıklarının türlerinin nesli tamamen tükenmiştir. Çapak (sazan), sivrisinek, çöpçü, dişli sazancık, tatlısu kolyozu ve kaya balığı türlerinin de nesilleri ciddi düzeyde tükenme riski altında" diye konuştu. 

Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'ndeki 10 doğal türden 4'ünün tamamen yok olduğunu açıkladı. Kesici, süreci 'ekokırım' olarak nitelendirdi

İlk kez 1933'te tespit edilen, 'Eğirdir yöresinin hamsisi' niteliğindeki kavinnenin avcılığının eski yıllarda çok kolay olduğunu anlatan Dr. Kesici, “Çapari" benzeri oltaların göle atılıp çekilmesinin de aynı dööneme denk geldiğini söyledi.

Kesici "Oltalarda salkım şeklinde kavinneler tutulurdu. O nedenle yörede 'atıve çekive' deyimi balık avcılığında yer almaktaydı. Kavinneler aynı zamanda son yıllarda bölgede turizmi ve yaşamı olumsuz etkileyen gün sinekleriyle beslenirdi. Kavinnelerin nesli tükenince yörede gün sineği popülasyonu giderek arttı. Balıklandırma yapılmadan önce o kadar çok fazlaydı ki göl kıyısında, göle daldırılan ilistir kapla bile tutmak mümkündü" dedi.

 

Kaynak: DHA
Etiketler eğirdir göl balık tür
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin