Dövizin neden çıldırdığını açıkladı, Merkez Bankası'nın faizleri 3 puan daha indireceğini söyledi. Ünlü ekonomist Meriç Köyatası: Faizler yüzde 12'ye düşecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 18 Kasım 2021'deki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16’dan yüzde 15’e indirmişti. Bugün yeniden dövizde çok sert bir yükseliş yaşandı ve hemen ardından Merkez Bankası'nın müdahalesi gerçekleşti. Ünlü ekonomist Meriç Köyatası da dövizde yaşanan bu patlamayla ilgili açıklama yaptı ve Merkez Bankası'nın önümüzde dönemde nasıl bir karar alacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Dövizin neden çıldırdığını açıkladı, Merkez Bankası'nın faizleri 3 puan daha indireceğini söyledi. Ünlü ekonomist Meriç Köyatası: Faizler yüzde 12'ye düşecek

Ekonomist Meriç Köyatası, dolar kurunun dakikalar içinde 14 TL’den 14.75 TL’ye yükselmesinin nedenini piyasanın Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapacağına odaklanması olarak açıkladı. Köyatası, Merkez Bankası'nın faiz indirimini 12'ye kadar düşüreceğini ileri sürdü.

Dolar TL kuru serbest piyasada ABD doları saat 10.00 itibariyle 14.75 TL'yi gördü. Doların dakikalar içinde 1 liraya yakın yükselmesi gündemde büyük yankı uyandırdı.

Ekonomist Meriç Köyatası, Merkez Bankası’nın Perşembe günü yılın son Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine gideceğini ileri sürdü. Köyatası, piyasanın faiz indirimi kararına odaklanması nedeniyle doların bir anda yükseldiğini ifade etti.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında resmi faiz oranı, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin fetvasıyla yüzde 12 olarak tespit edilmesini hatırlatan Köyatası, iktidarın bu kararı “Nas” olarak ilan ettiğini belirtti.

 

Köyatası, Merkez Bankası’nın faizi 12’ye kadar indireceğini iddia etti.

OSMANLI’DA KREDİ VE FAİZ

Yeniçağ'daki habere göre Osmanlı’da esnaf, tüccar ve üreticinin kredi ihtiyacını “para vakıfları” karşılıyordu. Dönemin esnaflarının para vakıflarından aldıkları kredilere fazla faiz olmaması için Kanuni Sultan Süleyman zamanında faiz için kanun çıkartılmıştı.

Çoğu bürokrat olan zenginler, paralarını vakfediyorlar, bununla ihtiyaç sahiplerine yüzde 12 civarında faizli kredi veriliyordu.

Yalnız buna “faiz” denilmiyordu. Vatandaş, 1000 lira kredi aldığında, faizi 120 lira. Oluyordu. Fakat 120 liralık mal almış da onun bedeliymiş gibi gösteriliyordu, bu işleme de “muamele-i şeri’ye” deniliyordu.

 

PİYASA MERKEZ BANKASINN FAİZ İNDİRİMİNE ODAKLANDI

Yükselişte ise Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımı yapması yönündeki beklentiler ana etkenler arasında yer alıyor. Ayrıca ABD'de açıklanan enflasyon oranları FED'in faiz artırımı yönündeki beklentiyi kuvvetlendirdi.

Ayrıca Perşembe günü TCMB'nin faiz indirimi yönünde karar alması yönündeki tahminlerin piyasa üzerindeki etkisi FED ve TCMB'nin faiz kararları öncesinde piyasaları hareketlendirdi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin