Doları ve KKM'de parası olanlar dikkat! Uzman isimden dikkat çekici açıklama geldi. KKM çözülüyor mu, dolar düşecek mi?

Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 40'e çıkarmasından sonra gözler şimdi bu kararın piyasaya etkisinde. Kur Korumalı Mevduat çözülecek mi, dolara olan talep düşecek mi? Ekonomist Şeref Oğuz bu soruların cevabını verdi.

Google Haberlere Abone ol
Doları ve KKM'de parası olanlar dikkat! Uzman isimden dikkat çekici açıklama geldi. KKM çözülüyor mu, dolar düşecek mi?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün sürpriz bir kararla faizleri 500 puan artırmıştı. Faizler son alınan kararla birlikte yüzde 40 seviyesine çıktı...

Ekonomist Şeref Oğuz, bugün bununla ilgili bir yazı yazarak bu faiz artışlarının Kur Korumalı Mevduat'a talebi durdurup durduramayacağını ve dövizin yükselmesini engelleyip engelleyemeyeceğini değerlendirdi. 

İşte Şeref Oğuz'un "Merkez Bankası dövizden çıkmamızı rica ediyor" başlıklı yazısı

Elinde silahın yoksa talimatın; tavsiyeden öteye değer taşımaz. Ancak silahın varsa, sözün dinlenir, talimatına uyulur. Tıpkı bundan önceki guvernörün “dövizden çıkın, liraya girin” tavsiyesinde olduğu gibi… Ama guvernörümüz, elindeki faiz silahını kullanarak öneri yineliyor. Bu kez tavsiyesi tutulabilir.

Merkez’in dün piyasalara sürpriz sayılabilecek Para Politikası Kurulu kararıyla faizi 500 baz puan birden arttırması, guvernöre güven konusunda güçlü bir adım oldu. Demek ki Merkez, liralaşma adımları hakkında söylediklerini, kuvveden fiile dökebiliyor, gerekli adımları “cesurca” atabiliyor.

YİNE DE ENFLASYONA YETİŞEMİYORUZ

Politika faizi %40’a gelmiş olmasına rağmen, pozitif reel faize daha var. Her ne kadar faiz artışı hızlanıyor olsa da enflasyon yerinde durmuyor ki yetişsin, önüne geçsin, mevduata pozitif getiri sağlanabilsin. Hal böyle olunca önümüzdeki dönemde faiz artışlarının duracağını söylemek zor…

Hem neden dursun ki? Her ne kadar piyasa aktörleri faizin %37,5’e çıkabileceğini hatta belki de artmayacağını söylemiş olsa da burada son sözü enflasyonun söylediği gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Belli ki Merkez, bize diyor ki; “dövizden artık çıkın.” Zira ben gereğini yapma konusunda kararlıyım.

 

İKİ SORU İKİ CEVAP

Faiz artışı dövizi durdurabilecek mi?

En azından kur ataklarını önleyecek gücü var bu kararın… Sadece faiz yetmez, politika metninde de sadeleşmeye dair ifadeler bekleniyordu. Onlar da geldi sayılır. Piyasa mekanizmalarının işlevselliğini arttıracak tedbirlerden söz edildi. Sadeleştirmenin devamına vurgu yapıldı ve kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu hatırlatıldı.

KKM çözülür mü?

Merkez Bankası’nın 500 baz puan artışı, pozitif reel faize biraz daha yaklaşıldığını göstermekle kalmıyor aynı zamanda bu yolda “kararlılıkla” ilerleneceğini gösteriyor. Her ne kadar liradan dönülen KKM’lerde dönüşü hızlandıracak olsa da dövizden gelenler, bir müddet daha; “rahatımız yerinde, biraz daha bekleyelim. En azından vade sonunda yenilenme şartları değişene kadar” tedbiriyle hareket edecekler.

YAZININ TAMANINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin