Dolarda kritik gün 3 Kasım. Dolar ya uçacak ya duracak. Doları olanlar, dolar borcu olanlar bu tarihe dikkat. Enflasyon ve FED kararı doları uçuracak mı, durduracak mı?

Merkez Bankası'nın faiz düşürmesi ve büyükelçiler krizi sonrasında piyasada yaşanan dolar ve euro hareketliliği sürerken, doların yönünü belirleyecek iki önemli gelişme bugün belli oluyor. Gözler TÜİK'ten gelecek enflasyon raporu ile ABD Merkez Bankası'nın faiz kararında. Dolar ve euronın kaderini belirleyecek bu toplantılardan sonra dolar nasıl bir tepki verecek? İşte ünlü ekonomistin bu konudaki görüşleri...

Google Haberlere Abone ol
Dolarda kritik gün 3 Kasım. Dolar ya uçacak ya duracak. Doları olanlar, dolar borcu olanlar bu tarihe dikkat. Enflasyon ve FED kararı doları uçuracak mı, durduracak mı?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 21 Ekim'deki toplantısında sürpriz bir kararla 200 baz faiz indirme kararı aldı ve piyasa allak bullak oldu. Piyasanın beklentisini 50 bas puandı. 

Döviz cephesi ve altın bu karar çok sert tepki verdi ve dolar 10 lira sınırına yaklaşırken, euro da 11 liranın üzerine çıktı.

Büyükelçi krizinin yaşanmasıyla beraber dolar ve eurodaki hareketlilik sürmeye devam etti.

Dolar şu anda 9.61, Euro da 11 liranın üzerinde seyrediyor.

İşte piyasada yaşanan bu çalkanmalar sürerken doların kaderini belirleyecek iki önemli gelişme var. Ve bu iki gelişme de 3 Kasım 2021 tarihinde yaşanacak.

Her iki gelişmede doların yönünü çizecek.

Dolarda kritik gün 3 Kasım. Dolar ya uçacak ya duracak. Doları olanlar, dolar borcu olanlar bu tarihe dikkat. Enflasyon ve FED kararı doları uçuracak mı, durduracak mı?

3 Kasım 2021

Piyasada yöne verecek ve dövizdeki trendi belirleyecek iki önemli gelişme de 3 kasım'da yaşanacak. Bunlardan biri Türkiye İstatistik Kurumu'nun 3 Kasım'da açıklayacağı enflasyon raporu. 

Enflasyon rakamlarında beklenti ise yüksek gelmesi.

Enflasyon açıklanacak

Bununla ilgili bir değerlendirme yapan Yeniçağ gazetesi Evren Devrim Zelyut, "Evet dolar için iki kritik tarih var dedim. Şimdi sırayla onları açıklayalım. Birincisi 3 Kasım. Bu tarihte Türkiye Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Beklentiler yüzde 18,58 olan enflasyonun yüzde 20'yi aşması yönünde. Peki kurla ne alakası var diyebilirsiniz. Enflasyon yukarı gittikçe ne yazık ki politika faizi olan yüzde 16 ile arasındaki makas açılmaya başlayacak. Yani Lira'da kalmak daha zararlı hale gelecek. Bu durum önümüzdeki günlerde faiz indirimlerinin devam edeceği verisi ile birleşince kurda hareketliliğin artacağını, olası dış şoklarda Lira'nın savunmasız kaldığı gerçeğini karşımıza çıkarıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dolarda kritik gün 3 Kasım. Dolar ya uçacak ya duracak. Doları olanlar, dolar borcu olanlar bu tarihe dikkat. Enflasyon ve FED kararı doları uçuracak mı, durduracak mı? - Resim : 3

FED kararı

Enflasyon raporunun yanında bir de 3 Kasım'da açıklanacak ABD Merkez Bankası FED'in faiz karar olacak.

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı bekleniyor. Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklaması bekleniyor, ancak piyasaların odak noktası faiz oranlarındaki artış olacak. Fed toplantısı 2-3 Kasım tarihleri aralığında yapılacak ve 3 kasım saat 21:00'da açıklanacak. 

 Fed varlık alımlarını azaltmaya yakın zamanda başlayacağını belirtmiş olsa da bunun faiz artırımlarının hemen yapılacağı şeklinde yönünde yorumlanmaması gerektiğini belirtmişti. Bu uyarıya rağmen piyasalarda gelecek yılın ikinci yarısında faiz artırımı yapılacağı planlanıyor. Dolar, ABD’de enflasyonun hızlanmasının Fed’in faiz oranlarında artırıma daha erken gideceği yönündeki ihtimalleri artırmasıyla geçtiğimiz günlerde, diğer başlıca para birimleri karşısında 2 buçuk haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Dolarda kritik gün 3 Kasım. Dolar ya uçacak ya duracak. Doları olanlar, dolar borcu olanlar bu tarihe dikkat. Enflasyon ve FED kararı doları uçuracak mı, durduracak mı? - Resim : 5

Bununla ilgili bir değerlendirmede bulunan Evren Devrim Zelyut, "Biliyorsunuz ABD merkez bankası krize karşı 4 trilyon dolardan fazla bir para bastı. Ve hala da piyasa destek olması için varlık alımı yapıyor her ay. 120 milyar dolarlık tahvili özel sektörden alıp, diğer birimlerden alıp para enjekte ediyor piyasaya. Şimdi iki aşama var arkadalar. Birinci aşamada varlık alımların azaltılması yani her ay piyasaya 120 dolar verelecek olan musluğu kısması, ikinci aşamada da kısıldıktan sonra uygun görülen bir tarihte ABD merkez bankası (FED) faiz artırarak bir mıknatıs etkisi yaratıp dolarları çekecek diyorduk." diye konuştu.

İşte enflasyon ve FED kararı sonrası doların seyri belli olmuş olacak. Enflasyonun yüksek çıkması ve FED'in faiz artırımı dövizde yükseliş trendini devam ettirecek.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin