Dolarda deprem uyarısı yaptı. 13-14 arasına sıkışan dolar için fay hatları örneğini verdi ve doların 20 liraya sıçrayacağı tarihi açıkladı. Dolar tahminleri tutan ünlü ekonomist dolarda korkutan hazırlığı yazdı

Dolar tarihi zirvesini 20 Aralık 2021 tarihinde yaşamış ve 18 lirayı geçmişti. 20 Aralık gecesi açıklanan yeni ekonomi politikası sonucunda döviz fiyatları bir anda çakılmış ve 10 lira sınırına kadar gerilemişti. Dolar ile ilgili korkutan bir açıklama ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan geldi. Doların geleceğiyle ilgili bir tahminde bulunan Zelyut, doların 13-14 bandına sıkışmasının bir patlama yaratacağını belirtti ve dolarda 20 rakamının görüleceği tarihi açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Dolarda deprem uyarısı yaptı. 13-14 arasına sıkışan dolar için fay hatları örneğini verdi ve doların 20 liraya sıçrayacağı tarihi açıkladı. Dolar tahminleri tutan ünlü ekonomist dolarda korkutan hazırlığı yazdı

Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut'un "Dolarda korkutan hazırlık!" başlıklı yazısı

Dolar/TL'ye baktığımızda her ne kadar 14 seviyesi geçilmese bile teknik ve temel veriler sıkıntılı mesajlar veriyor. İşe grafikle başlayalım.

Dolarda deprem uyarısı yaptı. 13-14 arasına sıkışan dolar için fay hatları örneğini verdi ve doların 20 liraya sıçrayacağı tarihi açıkladı. Dolar tahminleri tutan ünlü ekonomist dolarda korkutan hazırlığı yazdı

Teknik olarak kurun 13-14 arasındaki bantta seyretmesi, sıkışması, ileride 14 seviyesini kırdığında daha sert hareketler geliştirmesine neden olabilir. Burada şunu da söyleyebilirsiniz: Kur 13'ü aşağıya kırıp 10,27'ye düşemez mi? Elbette bu da mantıklı bir soru ancak bugün kurun yatay bantta gitmesinin nedenleri, kur korumalı mevduat ürünü, dışarıdan gelen swap paraları, Merkez Bankası'nın ihracatçılara getirdiği düzenlemeler ve ürünleri. Bütün bu yapılanlar bu saate kadar kuru 13 altına indiremedi. Sonsuza kadar kur korumalı ürün olacak mı? Swaplar biz ölene dek devam edecek mi? Hayır. O zaman düşmeyen kur yükselmeyecek mi?

 

13'ü aşağıya kırdıracak gelişmeler ile 14'ü yukarı kırdıracak gelişmeleri kıyasladığımızda kuru yukarı çekecek gelişmeler daha kuvvetli duruyor. Yukarı hareketin bugüne kadar temel nedeni enflasyon olmuştu. Şimdi yine enflasyon olacak. Neden mi?

Size Erdoğan'ın açıklamasını hatırlatalım. Bakın Cumhurbaşkanı Giresun'da ne demiş: "Enflasyonun sizlerin üzerinde ciddi bir yük haline dönüştüğünü biliyoruz, görüyoruz. Faizle mücadelemi biliyorsunuz, faizi indireceğiz ve indiriyoruz. Bilin ki enflasyon da inecek, daha da düşecek."

Dolarda deprem uyarısı yaptı. 13-14 arasına sıkışan dolar için fay hatları örneğini verdi ve doların 20 liraya sıçrayacağı tarihi açıkladı. Dolar tahminleri tutan ünlü ekonomist dolarda korkutan hazırlığı yazdı - Resim : 3

Peki enflasyonu düşürmek için ne yapıldı? Tarımsal üretimi artırmak, gıda fiyatlarını düşürmek için toprak reformu yapıldı mı? Kooperatifçilik yeniden ihya mı edildi? Üretici ve tüketici arasındaki aracılar temizlendi mi? Dönelim enflasyonda ikinci gerekçeye, sanayinin dış girdi bağı kesildi mi? Bunlar yapılmadan enflasyon nasıl düşecek?

Enflasyon düşmeyince de faizler inmez. Faizi Erdoğan zorla indirdi ama ticari kredi faizi tersine yükseldi. Hazinenin borç faizleri yükseldi. Peki sonuç? Bütün bunların sadece algı oyunu olduğu ortaya çıkmadı mı? Faizle mücadele enflasyonu düşürerek olur, üretimle olur, lafla sözle, komutla olmaz. Bunu piyasadaki enflasyon, kur ve faiz rakamlarından anlamıyor muyuz?

 

Varmak istediğim sonuç şu, enflasyon yukarı gittikçe 14'ün kırılması tüm geçici çözümlere rağmen gündeme gelecek. Grafikte yan yan giden kur ise aslında bizleri korkutması gereken bir durum. 13-14 bandı arasındaki sıkışma gelecek için çok kısa sürede 18'e sıçrama riskini artırıyor. Tıpkı fay hatlarının enerji biriktirip kırıldığı zaman büyük depremler yaratması gibi.

Enflasyonun bahar aylarında %50 olacağını, spot kurun da 13,5 olduğunu düşünecek olursak, ileri tarihli kur hesabını Lira'nın en az enflasyon kadar değer kaybedeceği şeklinde hesaplarsak, varacağımız nokta 20 üzeri oluyor.

Yaşamın çok basit bir kuralı var: Ya sorunları çözersiniz ya da çözer gibi yaparsınız. Çözer gibi yapmak sizi ödeyeceğiniz ağır faturadan koruyamaz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin