Dolar ve euroyu vuracak yeni bela geliyor. Ekonomist Zelyut, Moody's, Standard and Poor's ve Fitch'in raporunu hatırlattı ve dövizdeki yeni patlama için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de yaptığı bir konuşmada muhalefetin ekonomik eleştirilerine karşı sert çıkmış ve Merkez Bankası'nın faiz kararlarıyla ilgili olarak ise 'faizler düşecek' diyerek piyasaya mesaj vermişti. Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında dolar ve euroda yukarıya yönlü hareket olmuştu. Ekonomist Evren Devrim Zelyut da Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi; Moody's, Standard and Poor's ve Fitch'in açıklayacağı raporuyla ilgili konuştu 'işte doları zıplatacak yeni bela' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dolar ve euroyu vuracak yeni bela geliyor. Ekonomist Zelyut, Moody's, Standard and Poor's ve Fitch'in raporunu hatırlattı ve dövizdeki yeni patlama için tarih verdi

Türkiye siyasetinde de ekonomide de Merkez Bankası'nın faiz indirmesiyle ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor.

Bir çok ekonomist faizlerin sert bir şekilde indirilmesine karşı çıkarken, muhalefet cephesinde de faiz indirimine yönelik sert eleştiriler geliyor.

Faiz indirimi kararları sonrasında dolar ve euronun rekor üstüne rekor kırması, akaryakıt başta olmak üzere marketteki ürünlerine ardı ardına zam gelmesi de muhalefetin ve ekonomistlerin kabineye yönelik tepkilerinden biri.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir'de konuştu, 'faizler düşecek' dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tüm bu eleştirilere karşı cuma günü İzmir'de yaptığı açıklamalar ile karşılık vermişti.

Erdoğan, faizlerin düşürüleceğini tekrar etti.

Eski ekonomi politikalarının işsizliği ve yoksulluğu arttırdığını söyleyen Erdoğan, "Ülkemizdeki mandacı iktisatçılar, mandacı siyasetçiler ise Türkiye'nin en büyük ekonomik kurtuluş mücadelesini tam tersi gibi göstermeye çalışıyorlar. Yıllarca ülkemize dayatılan para ve maliye politikalarının insanımızı işsiz, şirketlerimizi karsız, devletimizi gelirsiz bıraktığını gözlerden saklamak isteyen bu mandacılar, var güçleriyle üzerimize geliyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı bu ekonomi programımızdan döndüremeyecekler. Yüksek faizi enflasyonu ve kur tuzaklarını ülkemizin kaderi gibi görenlerin teslimiyetçiliği öğretilmiş bir çaresizliktir" ifadelerini kullandı. 

Dolar ve euroyu vuracak yeni bela geliyor. Ekonomist Zelyut, Moody's, Standard and Poor's ve Fitch'in raporunu hatırlattı ve dövizdeki yeni patlama için tarih verdi - Resim : 2

Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel ekonomik kriz bize bu dönüşümü hızlandırma ve neticelendirme fırsatı verdi. Yaptığımız bu fırsatı değerlendirmektir. Dün faizleri 7 bin 500'lere çıkartanların bugün kanun çıkartın faizleri yüzde 1'e indirin, kim diyor bunu Bay Kemal, diyor ki kanun çıkarın faizleri yüzde 1'e indirin. Ya bir gün geliyor bunu söylüyorsun, ardından da diyorsun ki faizleri yükseltin, yemezler. Bu faizler düşecek düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz. Milletimiz geleceğini kurtaracak büyük dönüşümün sancılarını yaşarken kendisiyle dalga geçenlerden bunun hesabını elbette soracaktır"

EVREN DEVRİM ZELYUT: İŞTE DOLARI ZIPLATACAK YENİ BELA

Ekonomist Evren Devrim Zelyut da kendisine ait YouTube programında bu konuda çok çarpıcı değerlendirmeler yaptı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizler düşecek sözlerini eleştirdi.

Yaptığı dolar ve faiz tahminleriyle ilgili dikkat çeken Zelyut, dolarda önümüzdeki aylarda bambaşka bir sorun ile karşılaşılacağını iddia etti.

Zelyut, yakında açıklanacak olan 3 rapora dikkat çekti ve doları asıl bu raporlar sonrası zıplayacak dedi.

 

İşte Zelyut'un açıklamaları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir'de yaptığı konuşmada 'faizleri düşecek' demişti.

Erdoğan'ın sözlerini yorumlayan Evren Devrim Zelyut şöyle konuştu ve bundan sonra olacakları açıkladı.

Ben şimdi yeni gelen tehlikeyi söyleyeyim. Nedir o tehlike? Moody's'in 3 Aralık'ta, Standard and Poor's'un 22 Ocak 2022'de, FİTC'in 19 Şubat 2022'de Türkiye ile ilgili not değerlendirmeleri açıklanacak. Ben bunu Türk kamuoyunda ilk defa burada ilan ediyorum, açıklıyorum. Diyorum ki kuvvetle muhtemel 3 Aralık'ta, olmazsa Ocak 2022, olmazsa şubat 2022'de Türkiye'nin kredi  notunu düşürecekler.

Ve o not düştüğünde çarşı pazar çok kötü karışacak. Notun dümesi demek Türk bankalarının dışardan bulduğu kredi faizlerinin artması demek, yabancı sermayeninin girişinin az olması demek, notun düşmesi demek dolar TL nin yukarıya doğru sıçraması demek. Notun düşmesi Türk bankaların, firmalarının zor duruma düşmesi demek.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin