Dolar kurunda yeni rekor için zaman verdi ve tarihi açıkladı. Ünlü ekonomist doların çift haneye doğru gideceğini söyledi ve acil uyarıda bulundu

Ünlü ekonomist dolar ile ilgili yeni bir açıklama yaparak ABD'deki ekonomik duruma dikkat çekti ve lira üzerinde yeni bir baskının oluşacağını söyledi. Türkiye'de enflasyonun yükselmeye başladığını belirten Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, bu durumun lirada değer kaybına yol açtığını savundu ve asıl felaketin de ABD'den gelecek haberlerle ortaya çıkacağını kaydetti. Zelyut, dolar kurunun çift haneler üzerinde yeni rekorlar kıracağı zamanı da açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Dolar kurunda yeni rekor için zaman verdi ve tarihi açıkladı. Ünlü ekonomist doların çift haneye doğru gideceğini söyledi ve acil uyarıda bulundu

Yeniçağ'dan Evren Devrim Zelyut'un köşe yazısı

AKP izliyor, Lira'ya büyük dalga geliyor!

Dolar/TL için kötü haberlerden birisi de Amerikan Merkez Bankası FED'in salgında bastığı 4 trilyon dolardan fazla bir büyüklüğü geri çekmesi olacaktır dedik. Amerika'da enflasyon bol para nedeni ile artarsa FED harekete geçeceğini defalarca söyledi. Yani faizleri artırarak para miktarını düşürmeyi planlıyorlar. Para miktarı düşüşü enflasyonu da makul seviyelere getirecek.

Bu konu ile ilgili iki Amerikalı FED kurmayının ne dediğine bakalım:

FED Başkan Yardımcısı Richard Clarida faiz artışı için istihdam piyasası ve enflasyona değindi ve "buradaki şartların 2022 yılının sonunda karşılanabileceğini düşünüyorum" dedi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da 2022'de 2 faiz artışı beklediğini söyledi. "Eğer enflasyon beklediğimizden daha kalıcı olursa enflasyonu kontrol altında tutmak için daha hızlı aksiyon almamız gerekebilir" diye bizim de önceki yazılarımızda belirttiğimiz konuya dikkat çekti.

 Bu noktada sadece işgücü ya da enflasyon verilerini de baz almak eksik bir analiz yapmamıza neden olabilir. Çünkü Amerikan halkı yüksek enflasyona alışkın değil, bu nedenle toplumsal huzurun sağlanması için de FED 2021 ilk çeyreğinde harekete geçebilir.

FED'in faiz artırımı için baktığı önemli verilerden birisi olan üretici fiyatları da bizim önceki beklentilerimize paralel bir şekilde geldi.

Dolar kurunda yeni rekor için zaman verdi ve tarihi açıkladı. Ünlü ekonomist doların çift haneye doğru gideceğini söyledi ve acil uyarıda bulundu - Resim : 2

"ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre üretici fiyatları endeksi Ekim'de nihai olarak önceki aya kıyasla beklentiye paralel yüzde 0,6, önceki yıla kıyasla ise yüzde 8.6 arttı. ÜFE Eylül'de aylık yüzde 0.5, yıllık bazda yüzde 8.6 artmıştı."

ÜFE'de görülen hızlı artış FED'in 2021 ilk çeyreğinde aynen Bullard'ın dediği gibi harekete geçmesi konusunda önemli bir momentum sağlayacak. Ayrıca Biden'ın 1 trilyon dolarlık alt yapı desteği de hem ÜFE hem TÜFE'de ateşin düşmesini önleyecek…

 

Peki bütün bunların bizimle ne alakası var derseniz şunu söyleyebiliriz: Türkiye'de enflasyon zaten kendi kendine yukarı gidiyor. Bu durum Lira'nın değer kaybı demek. Şimdi buna bir de Amerika'nın enflasyonu eklenecek. Ama bu enflasyon FED'e faiz artırımı için yakıt verirken, faiz artırımları doların Amerika'ya kaçmasına neden olacak. Zaten Türkiye'de yabancı sermaye kalmamışken faiz artırım döngüleri neye yol açacak? Tabi ki kurun çift hane üzerinde yeni rekorlar kırmasına…

AKP her zaman yaptığı işi yine başarı ile yapıyor: Oturmuş kendi siyasi bekasının hesabını yaparken, Türk finansal sistemine vuracak faiz artırımlarına karşı Lira'yı faiz indirimleri ile savunmasız bırakıyor.

Allah cümlemizin yardımcısı olsun.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin