Dolar 40.7 lira olacak: Dev ABD bankası Goldman Sachs dolar / TL kuru tahminini açıkladı

Yüksek enflasyon ve dolar kuru sonrası gözler yatırım bankalarının tahminlerine çevrilmişti. Dünyanın ve ABD''nin önemli yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs'ın 2024 yıl sonu dolar / TL kuru tahminini ekonomist Barış Soydan açıkladı,

Google Haberlere Abone ol
Dolar 40.7 lira olacak: Dev ABD bankası Goldman Sachs dolar / TL kuru tahminini açıkladı

Enflasyonun düşmeyeceği endişesi piyasalarda hakim görüş olarak kalmaya devam ederken dünyanın ve ABD'nin önemli yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs dolar / TL kuru tahminini açıkladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 500 baz puan artış yaparak daha sınırlı adımlarla sıkılaşmayı tamamlayacağı mesajını verdi. Son yapılan faiz artırımı ile birlikte politika faizi yüzde 40'a yükselirken, Merkez Bankası'ndan 'gerektiği müddetçe' parasal sıkılaşmanın devam edeceği vurgusu gelmişti. 

MAYIS 2024'TE ZİRVE ENDİŞESİ

Faiz artışları ile birlikte enflasyonun kontrol altına alınması hedeflenirken piyasalarda enflasyonun düşmeyeceği ve yüzde 70 seviyelerinde seyredeceği görüşü hakim. Hatta piyasalara göre Mayıs 2024'te enflasyonun yüzde 70-74 seviyelerine gelerek zirve yapacağı tahmin ediliyor.

Faiz artırımına rağmen dolar / TL kurunda gözle görülür bir düşüş gözlenmezken dolar 28.93 seviyesini gördü ve bir rekor daha kırdı. 2023 yılı başından beri Türk Lirası dolar karşısında resmen eridi ve yüzde 35.3 değer kaybetti. Haziran ayından bugüne ise değer kaybı yüzde 28.4 olarak hesaplandı.

Dolar 40.7 lira olacak: Dev ABD bankası Goldman Sachs dolar / TL kuru tahminini açıkladı

Dolar endeksinin gerilemesine rağmen Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın daha da değer kaybedeceği endişesi piyasalarda hakim görüş olarak kalmaya devam ediyor. 

Ekonomist Barış Soydan sosyal medya hesabında dünyanın ve ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs'ın 2024 sonu dolar / TL kuru tahminini paylaştı. Soydan'ın paylaştığı tabloya göre Goldman Sachs'ın 2024 yılı sonu dolar kuru tahmini 40.7 lira. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise 2023 yılı sonu dolar kuru tahmini olarak 30.05 olarak verilmişti. Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinin 12 ay sonraki tahmini dolar kuru beklentisi ise 39.62 olarak gerçekleşmişti.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin