Doğalgaza büyük zam kapıda! Kışın doğalgaza ne kadar ödeyeceğiz? Bu tarihe dikkat edin. BOTAŞ'ın zammı ne kadar oldu?

BOTAŞ’ın sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza zam yapmak için çalışmalarını tamamladığı öğrenildi. Peki zam ne zaman yapılacak? Kış tarifesi ne kadar olacak?

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaza büyük zam kapıda! Kışın doğalgaza ne kadar ödeyeceğiz? Bu tarihe dikkat edin. BOTAŞ'ın zammı ne kadar oldu?

BOTAŞ, ekim ayında sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10 üzerinde zam hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Dünya gazetesinin haberine göre, bilgi veren kaynaklar, zam önerilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletildiğini belirtti. Gelinen aşamada elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10’un üzerinde bir zam planlandığı bildirildi. Sanayide üretilen elektrik için de zam önerildiği ancak sanayi kesiminin fiyat artışlarına duyarlılığı nedeniyle bakanlığın bu konuda çekinceli olduğu öğrenildi.

“KONUTLARDA DOĞALGAZA ZAM EKİM AYI İÇİN PLANLANIYOR”

Konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmasının ekim ayı için planlanmadığı vurgulanırken, yapılacak zammın sadece bir tüketim grubuna yüksek oranlı olmaması için dağıtılması ve daha düşük oranlı tutulması yönünde de bir çalışmanın olduğu kaydedildi.

Gelinen aşamada, elektrik üretimindeki doğalgaza yapılacak artışın kesinleştiği, diğer tüketim gruplarına da olası senaryolara göre birkaç gün içinde karar verileceği bildirildi.

 

“ENERJİDE ZAM KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR”

Nilüfer OSB Başkanı Erol Gülmez “Aynı sorun tüm dünyada var. Hem elektrikte hem doğalgazda maliyetin altında bir sübvansiyon olduğu görülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde zam olacağı anlamı çıkıyor. Bu durum tespiti. Avrupa ile karşılaştırdığımızda şu an Avrupa’nın gaz vanaları kapatıldığı için bazı sektörlerdeki büyük firmalar üretimlerini durdurdu. İki sorunumuz var. Birincisi enerji arzı konusunda önümüzdeki dönemde başımıza ne gelecek bunu bilmiyoruz. Diğer sorun da enerji bedelinde özellikle kademeli tarifeden dolayı yüzde 700’lere varan artışlar var. Ağırlıklı pazarımız batı Avrupa. Burada da enerji kısıtından dolayı resesyon beklentisi var. Burayla ilgili de önümüzdeki dönem kaygılarımız var. Bu kadar belirsizlik ilk kez yaşanıyor. Bizim alışık olmadığımız bir durum ve sanayiciler olarak öngörü yapamıyoruz. Bu da yatırım iştahını olumsuz etkiliyor.” ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin