Doğalgaz depolama tesisleri tam doluluğa ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den doğalgaz ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Dönmez, Silivri'deki yer altı gaz deposunun tam dolu olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz depolama tesisleri tam doluluğa ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Düzce İl Başkanlığında açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz Gaz Sahası'nda kabloları denizin tabanına döşeyecek geminin İstanbul Boğazı'na geldiğini açıkladı.

'KABLO GEMİSİ FİLYOS'A ULAŞMAK ÜZERE'

Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimi kontrol edecek olan kablo gemisinin birkaç gün içinde Filyos'a ulaşacağını belirten Dönmez, "Bugün de Karadeniz Gaz Sahası'ndaki üretimi kontrol edecek olan kablo gemisi İstanbul Boğazı'na geldi. İnşallah birkaç gün sonra o kabloyu denizin tabanına yerleştirecek olan gemiyi Filyos'a göndereceğiz. Boruları nasıl çekmeye devam ediyorsak, kabloları da bitireceğiz. Adım adım ilerliyoruz. Tam 6 bin tane iş kalemini eş güdümlü olarak yürütüyoruz. Dünyanın en büyük doğal gaz projelerinden birisi. Dünyanın en zor projelerinden birisi. Bunu ben değil bizzat o projede çalışan uzmanların ifadesi olarak sizlere aktarıyorum. Tüm gayretimiz hasretle milletimizin yıllardır beklediği doğal gazı onlarla buluşturmak" dedi.

'AKÇAKOCA GAZ SAHASINDA ÇALIŞMALAR DERİNLEŞTİRİLECEK'

Enerji Bakanı Dönmez, Akçakoca'daki rezervin bitmek üzere olduğunu ancak çalışmaları derinleştirerek yeni rezerv arayışları olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Akçakoca bizim denizden ilk doğal gaz ürettiğimiz sahalardan bir tanesi. Orada artık üretim azaldı, bitmek üzere. 2 hafta önce Filyos’a giderken platformun üzerinden de geçtik. Oradaki çalışmalarımızı detaylandırıyoruz. Derinleştiriyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde de netice alırsak sizlerle de paylaşacağız. Biz ümitliyiz. Sakarya gaz sahasındaki keşfimizle birlikte Karadeniz’in altındaki yapıları yeni bulgulara göre yeni bilgilere göre yeniden değerlendiriyoruz. Akçakoca’da daha önce keşfetmiş olduğumuz saha rezervi küçüktü. Eski klasik formasyon verilere göre bir yapıydı. Şimdi Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasındaki yeni bilgi ve bulguları bu sahadaki sismik çalışmalarla örterek yeniden değerlendiriyoruz. İnşallah bu çalışmalar neticelendiğinde yeni bir keşif bulduğumuzda sizlerle paylaşmış olacağız."

'DOĞAL GAZ DEPOLARI DOLU HALDE'

Kış öncesi doğal gaz depolarının dolu olduğunu belirten Dönmez, "Yer altı depolarımız var. 2 yıl önce başladığımız çalışmayla Silivri’deki doğal gaz yer altı deposunun kapasitesini artırma kararı almıştık. 3,2 milyar metreküpten, 4,6 milyar metreküpe genişletme çalışmasında sona gelindi. Şu anda Silivri yer altı gaz deposu tam dolu vaziyette. Kışa giriyoruz. Tuz Gölü’ndeki depomuzda 1,2 milyar metreküplük bir depolama alanımız vardı. Onu yine tam doldurduk. Orada da kapasite genişletme çalışmaları devam ediyor ama oradaki çalışmalarımız 2 yıl daha sürecek. Daha büyük bir projeden bahsediyoruz. Yaklaşık 5,4 milyar metreküplük bir depolama alanına erişmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

'3-4 YIL İÇİNDE BÜTÜN İLÇELERİMİZ DOĞAL GAZ KULLANACAK'

Bakan Dönmez, 3-4 yıl içerisinde Türkiye'nin bütün ilçelerinin doğal gaz kullanacağını ifade ederek, "Bu sene inşallah 70 tane daha ilçemize daha doğal gaz götüreceğiz. Geçtiğimiz yılı 643 ilçe ile kapatmıştık. Bu sene inşallah 70 ilçemize daha doğal gaz götüreceğiz. Bu sene doğal gaz dağıtımı yapan şirketlerimiz, Türkiye genelinde tam 12,5 milyar liralık yatırımı gerçekleştirmiş olacaklar. 11.500 kilometrelik bir şebeke yapılacak. 2023‘te de bu miktarlarda bir yatırımı ön gördük. 3-4 yıl içerisinde artık bütün ilçelerimiz doğal gaz kullanacak hale gelecek." dedi. 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin