Diziler rating alıyor, enerji tükeniyor!

En çok izlenen dizilerin ve maçların yayınlandığı günlerde elektrik tüketimi artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Diziler rating alıyor, enerji tükeniyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nce düzenlenen Enerji Çalıştayı’nda ilginç bilgiler verdi. Televizyonda çok seyredilen dizilerin yayınlandığı akşamlar elektrik sarfiyatının fırladığını belirten Sanlı, "Şampiyonlar Ligi maçları varsa kullanım geceyarısı bile düşmüyor. Cuma namazı vaktinde azalan tüketim, en aza ise dinî bayramlarda geriliyor" dedi.



Sektör temsilcilerini biraraya getiren ve enerji zirvesine dönüşen çalıştayda Türkiye’nin enerji karnesi, yatırım planları, rüzgar ve güneş gibi çevreci kaynakların kullanımı ele alındı. Konuşmacı olarak Genel Müdür Yardımcısı Sanlı, Borusan EnBW Enerji Operasyon Direktörü Tuna Güven, Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık Genel Müdürü Cemil Yaman, Wago Elektroteknik Otomasyon Proje Müdürü Başak Hatipoğlu, Bereket Enerji Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Ar-Ge Müdürü Ahmet Öztepe, Fina Enerji Proje Lojistik ve Servis Müdürü Çağdaş Duran, Aydem ve Gediz Elektrik Yatırım Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mithat Can Kısacıklıoğlu ve Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı katıldı. Konuşmacılar, çalışma alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı.



Bakanlığın yatırımlardan sorumlu yöneticilerinden Barış Sanlı ise ülkedeki elektrik harcamasını anı anına takip ettiklerini vurguladı. İstatistiklerden ilginç sonuçlar çıktığına dikkat çekerek, örnek olarak sevilen dizi filmler ve futbol maçlarını gösterdi. Sanlı, şöyle konuştu: “Bu dizilerin ekrana geldiği akşamlar, televizyon kullanımından kaynaklı olarak tüketim, ortalamanın epey üstüne çıkıyor. Hele Şampiyonlar Ligi karşılaşmaları varsa maç sonrası yorumlar bile izleniyor, sabahın ilk saatlerine kadar elektrik kullanımı azalmıyor. Şebeke yükünü arttıran bu durumlara karşı deneyimlerimiz ışığında önceden hazırlıklı olduğumuz için herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bir de tüketimi düşüren faktörler var. Mesela fabrikaların çay molası verdiğini, önümüzdeki rakamlardan anlayabiliyoruz. Cuma namazı vaktinde de tüketim, 2 bin megawat gibi ciddi miktarda azalıyor. Elektrik tüketiminin en aza indiği dönemse dinî bayramlar; 36 bin megawattan 15 bin megawata kadar geriliyor, çünkü insanlar biraraya gelince kullanım azalıyor. Sürekli yenilediğimiz bu istatistikler ve sahip olduğumuz bilgiler sayesinde ülkemizin enerjideki nabzını tutuyor, gerekli tedbirleri alabiliyoruz. Ölçmeden yönetme şansımız yok.”



100 MİLYAR DOLAR YATIRIM



Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sanlı, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolara yakın enerji yatırımı alacağına da işaret etti. Özellikle Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya elektrik satmak isteyenlerin santraller kuracağını vurguladı: "Jeopolitik konumumuz, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardaki potansiyelimizle şeffaf enerji politikalarımız elimizi güçlendiriyor. Yabancılar bunun farkında, biz de yurtdışına gidip Türkiye’nin stratejik konumunu anlatıyoruz. En son Hindistan’da temaslarımız oldu. Hintliler, Avrupa’ya erişmek için Türkiye’yi yatırım planlarına aldı. Her sene 8-10 milyar dolar yatırım yapılacağını öngörüyoruz."


Etiketler dizi maç enerji tüketim
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin