Diziler, polisin yakın takibinde!

Emniyet Genel Müdürlüğü, televizyonda izlenme oranları yüksek yerli dizilerde trafik kurallarına uyup uyulmadığını takip ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Diziler, polisin yakın takibinde!

2012 yılı Ekim ayında başlayan proje kapsamında görevli polisler tarafından izlenen dizilerdeki emniyet kemeri takma, motosiklet sürücülerinin kask takması, kırmızı ışık ve cep telefonu kurallarına uyulup uyulmadığı tespit ediliyor. Polisler 11 aylık sürede 2 bin bölüm dizi izleyerek kural ihlallerini belirliyor. Tek tek tespit edilen ihlaller dizi yapımcı ve yönetmenleri ile paylaşılarak bu konuda kendilerinden destek isteniyor. Ayrıca kurallara uyulan dizilerin yapımcı ve yönetmenlerine de teşekkür mektupları gönderiliyor. 



Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı trafik kurallarına uyulması konusuna dikkat çekmek amacıyla 2012 yılı Ekim ayında önemli bir projeyi hayata geçirdi. Polis, izlenme oranları yüksek yerli dizilerde trafik kurallarının aksatılıp aksatılmadığını inceleyerek istatistiklerini çıkarıyor. Emniyet kemeri takma ve araç kullanırken cep telefonu ile konuşma ile ilgili trafik kurallarına uyulup uyulmadığını belirleyerek sonucu dizi yapımcılarına iletiyor. 



Emniyet, televizyonlarda en çok izlenen dizilerdeki trafik kurallarını takip eden ekibin çalışma ofisinin kapılarını ilk kez Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açtı. Trafik Eğitim ve Araştırma Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi’nin başında bulunduğu ekip Show TV, TRT-1, ATV, FOX TV, STV, Kanal D ve Star TV’de yayınlanan 60’a yakın diziyi izliyor. Dizilerdeki emniyet kemeri takma ve cep telefonu kuralının geçtiği tüm sahneleri tek tek tespit ediyor. Bu sahneleri 10-15’er saniyelik görüntüler haline getiren ekipler sonuçları dizi yapımcı ve yönetmenlerine gönderiyor. Trafik kurallarına uyan dizilere teşekkürlerini ileten emniyet, kurallara uyulmayan sahnelerin bulunduğu dizilerin yönetmen ve yapımcılarından bu konuda biraz daha hassasiyet göstermelerini istiyor. 



Trafik Eğitim ve Araştırma Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi, yaptıkları incelemelerde vatandaşların özellikle akşamları evlerinde çoğunlukla dizileri takip ettiğini tespit ettiklerini söyledi. Dizilerdeki oyuncuların trafik kurallarına uyması konusunda hassasiyet göstermelerinin vatandaşlara olumlu etkileri olacağına inandıklarını belirten Ekmekçi, “Bu kapsamda 2012 yılı Ekim ayında ulusal kanallardaki tüm dizileri izlemeye başladık. Bugüne kadar 2 bine yakın bölüm izledik. Emniyet kemeri, cep telefonu ile sürücülerin konuşmaması, motosiklet sürücülerinin kask takması ve kırmızı ışıkta geçme kurallarını inceliyoruz.” dedi. İlk olarak dizileri kaydettiklerini ve trafikle ilgili sahneleri 10-15’er saniyelik parçalar halinde kestiklerini ifade eden Ekmekçi, “Bu hazırladığımız görüntüleri direkt olarak yapımcı, senarist, asistan ve oyuncaya mail atıyoruz. Onlara 'burada siz şu kuralı ihlal ettiniz, bundan sonra dikkat edin' ya da 'şu kurala uydunuz, teşekkür ederiz' diyoruz. Bu uygulamaya başladığımızda yüzde 10’larda olan trafik kurallarına uyma oranı kısa bir sürede yüzde 80’lere kadar çıktı. Biz yüzde 80’lerle yetinmeyip yüzde 100’lere çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 



Dizi sektörünün ardından sinema filmleri ve televizyonlarda yayımlanan trafiğin içinde geçen tüm programları ele almayı planladıklarını belirten Ekmekçi, “Magazin programlarımız var. Ünlülerimiz, sanatçılarımız bu programlarda trafik kurallarına uyuyorsa veya çekim yapılırken ünlülerimiz trafik kurallarına uyarsa halkımız da bu konuda bilinçlenecektir. Halkımız çok televizyon izlediği için dizilerde oynayan oyuncuları kendilerine örnek alıyor. Biz dizilerimizde bunu oturtabilirsek halkımızın bilinçlenmesinde önemli bir yol kat edeceğiz.” ifadelerine yer verdi. 



DİZİLERİN TRAFİK KURALLARINA UYMA ORANLARI YÜZDE 10’LARDAN YÜZDE 80’LERE YÜKSELDİ



Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dizilerin takibe alınmaya başlaması ile trafik kurallarına uyma oranları yüzde 10’lardan yüzde 80’lere fırladı. Trafik kurallarına uyma konusunda insanların bilinçlendirilmesi ve halkın duyarlılığının artırılması amaçlanan bu tarz çalışmaların devam edeceğinin de sinyalleri verildi.



Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 1-30 Eylül tarihleri arasında TRT 1'de izleyiciyle buluşan Zengin Kız Fakir Oğlan, Fox TV’de Karagül, ATV’de Doksanlar, Fox TV’de Babam Sınıfta Kaldı, TRT-1’de Osmanlı Tokadı, Fox TV’de Umutsuz Ev Kadınları ve TRT-1’de Böyle Bitmesin dizilerinde emniyet kemeri takma kuralına yüzde 100'lük oranla uyuldu. Cep telefonu kuralına uyma durumu ise Kanal D'de Güneşi Beklerken, Star TV'de Benim Hala Umudum Var, Fox TV’de Sana Bir Sır Vereceğim, Star TV’de Dila Hanım, Star TV Med Cezir isimli dizilerde yüzde 100'lük oranla gerçekleşti.



Dizi yapımcılarıyla yapılan görüşmelerin ardından 11 Nisan- 30 Eylül arasında en çok izlenen 7 televizyon kanalındaki dizilerdeki rollerde oyuncuların 'emniyet kemeri takma durumu', TRT 1'de yüzde 81, Fox TV'de yüzde 75, Show TV'de yüzde 73, ATV'de yüzde 70, STV'de yüzde 69, Star TV'de yüzde 66, Kanal D'de yüzde 64 olarak belirlendi. Bu kanallarda izlenen 844 dizi bölümünde bin 618 sahnede yüzde 70 ortalamayla emniyet kemeri kuralına uyuldu. Aynı televizyon kanallarındaki dizilerde bu tarihler arasında 'cep telefonu kuralına uyma' durumu TRT 1'de yüzde 75, Star TV'de yüzde 75, Kanal D'de yüzde 67, Show TV'de yüzde 67, Fox TV'de yüzde 58, STV'de yüzde 50, ATV'de yüzde 24, olarak ortaya çıktı. Bu kanallarda izlenen 844 dizi bölümünün 259 sahnesinde yüzde 61 oranıyla gerçekleşti. Cihan


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin