Dizi sektöründe büyük hedef!

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış dizi ihracatında 1 milyar dolara ulaşacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Dizi sektöründe büyük hedef!

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği  (RATEM) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük TV endüstrisi olmaya aday organizasyonu İstanbul TV Forum ve Fuarı, 20 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Açılışta konuşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,  sektörün 2023 yılında dünyadaki en güçlü 10 ülkeden biri olacağını ve dizi ihracatında 1 milyar dolara ulaşacağını söyledi.



Yayıncılık endüstrisine yön verenlerin ortak görüş ve desteğiyle hazırlanan, İstanbul TV Forum ve Fuarı yayıncılık endüstrisiyle ilgili kurum ve kuruluşların her yıl biraraya gelmesi hedefiyle Haliç Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Uluslararası bir buluşma merkezi olma vizyonuyla gerçekleşen İstanbul TV Forum ve Fuarı, “TV Market, Yayıncılık Fuarı ve Forum” olmak üzere üç ana etkinlik başlığı altında bugün ve yarın devam edecek.



Açılış töreninde konuşan Egemen Bağış, doğunun en batısı, batının en doğusu olan İstanbul’un, Avrupa’da hem kültür hem spor başkenti olabilmiş tek şehir olduğuna vurgu yaptı. Uluslararası bir yayıncılık platformunun İstanbul’da olmasının anlamlı olduğunu belirten Bağış, “2023 yılında en güçlü 10 ülkeden biri olacağız, 2023 hedefi 1 milyar dolar dizi ihracatına ulaşmak” dedi.



Dizi ihracatında büyüme oranının geçen yıl yüzde 26 olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdullah Arıcı “2012 yılında 75 ülkeye 11 bin saati aşan ve değeri yaklaşık 150 milyon doları bulan dizi ihracatı yapıldı” dedi.



4B uydusunun 2014 yılının ilk çeyreğinde gönderilmesinin planlandığını söyleyen Türksat Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay, “Uydu teknolojilerini bugüne kadar 800 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Türksat’ın 10 yıllık stratejisi dünya çapında yüzde 90 yayılım sağlamak ve dünyanın ilk on uydu operatöründen biri arasına girmek” diye konuştu.



Açılış töreninde konuşma yapan isimlerden olana RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun,  Türkiye’nin uluslararası alanda alıcı bulan konuma geldiğini belirtti. Dursun, “Bu durum Türk kültür ve değerleri ile Türkiye’nin tanıtımına katkıda buluyor” dedi.



Kısa adı RATEM olan Radyo Televizyon Yayıncıları Birliği Başkanı Dursun Güleryüz, Türkiye’nin 18 milyon televizyon izleyicisiyle Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer aldığını söyledi. Sektörle ilgili rakamlar veren Güleryüz, “2005, 2011 yılları arasında, 76 ülkeye 35 bin 675 saatlik dizi ve program satışı yapıldı. Sektörde 25 bin çalışan bulunuyor” dedi. Güleryüz, fuar ve forumun dünya yayıncılık sektörüyle olan işbirliğini geliştirmek için önemli bir uluslararası buluşma platformu olduğunu söyledi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin