Diyet konusunda bildiklerinizi unutun. Uzman isimden altın tavsiyeler geldi. Aralıklı oruç mu, yoksa az az sık sık yemek mi. Aralıklı oruç nasıl yapılır. Aralıklı oruçta su serbest mi. Aralıklı orucun faydaları nelerdir?

Son günlerin moda diyeti aralıklı oruçla ilgili Medyatava'nın sorularını cevaplayan Genel Cerrahi Uzmanı Mehmet Emin Güneş, aralıklı oruç ve az az sık sık yemekle ilgili merak edilenleri cevapladı. "Az az sık sık yemek son yılların en büyük beslenme hatasıdır" diyen Güneş, aralıklı oruçla ilgili önemli uyarılarda bulundu. "Aralıklı oruç değişik şekilde yapılsa da en popüler olanı, 8 saat yemek, 16 saat aç kalmaktır." diyen Güneş, diyet yapmak isteyenlere çok önemli tavsiyeler verdi.

Google Haberlere Abone ol
Diyet konusunda bildiklerinizi unutun. Uzman isimden altın tavsiyeler geldi. Aralıklı oruç mu, yoksa az az sık sık yemek mi. Aralıklı oruç nasıl yapılır. Aralıklı oruçta su serbest mi. Aralıklı orucun faydaları nelerdir?

Aralıklı Oruç mu? Az Az Sık Yemek mi?/Mehmet Emin Güneş

Dengeli ve doğru beslenme sağlıklı yaşamın temelidir. Sağlıklı beslenme kişinin ideal kilosunu koruması için uygun olan, temel besin öğelerini içeren, liften zengin beslenme türüdür. Obezitenin bulaşıcı olmayan pandemi şeklinde giderek artan günümüzde değişik adlarla birçok diyet programı ortaya sunulmaktadır.

Bunların büyük bir kısmı dayanaksız, dikkat çeken uydurma isimler altında piyasaya sürülmektedir. Peki son zamanlarda sıkça duyduğumuz aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç mu, yıllardır bize söylenen az az sık sık yemek midir doğru olan?Az az sık sık yemek son yılların en büyük beslenme hatasıdır.

Bilinenin aksine az ve sık yemek metabolizmayı daha fazla hızlandırmaz. Bugün günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri giderek artan karaciğer yağlanmasıdır. Bununda en önemli nedeni insülin direncidir. Yani kanda yeteri kadar insülin olmasına karşın, var olan insülinin etkisini yeterince gösterememesidir.

Pankreastan salgılanan insülinin ana görevi, kandaki şekeri enerji kaynağı olarak hücrelere taşımaktır. İnsülin direnci geliştiğinde,kanda yeteri kadar insülin olsa da, kandaki şekerin hepsini hücreye taşıyamaması sonucu kan şekeri yükselir ve diyabet başlar. Sık yemek yemek insülin direncinin en önemli nedenidir.

Diyet konusunda bildiklerinizi unutun. Uzman isimden altın tavsiyeler geldi. Aralıklı oruç mu, yoksa az az sık sık yemek mi. Aralıklı oruç nasıl yapılır. Aralıklı oruçta su serbest mi. Aralıklı orucun faydaları nelerdir?

Aralıklı orucu daha popüler ve kalıcı kılan, bunun bir diyetten ziyade beslenme düzeni olmasıdır. Diğer diyetlerin aksine burda amaç kalori kontrolünden ziyade, yiyeceklerin tüketildiği zaman aralığının kontrol edilmesidir. Yani kişiye ne yenmesi söylenmez, hangi vakitte yemesi söylenir. Sofradan sonuna kadar değilde doyana kadar kalmak lazım.  Aralıklı oruçla öğün sayısı azaltılır. 

Aralıklı oruç nasıl yapılır?

Aralıklı oruç değişik şekilde yapılsa da en popüler olanı, 8 saat yemek, 16 saat aç kalmaktır. Burada amaç açlık periyodunda vücut için gerekli olan enerjinin mevcut depolardan ve yağdan kullanılmasını sağlamaktır. 16 saat aç kalarak, depolanmış yağlar kullanılır. Örneğin, günün 12.00 ile 20.00 saatleri arasında veya 09.00-17.00 saatleri arasında yiyecek tüketilir. Geri kalan zamanda su, şekersiz çay, kahve tüketilebilinir.

Diyet konusunda bildiklerinizi unutun. Uzman isimden altın tavsiyeler geldi. Aralıklı oruç mu, yoksa az az sık sık yemek mi. Aralıklı oruç nasıl yapılır. Aralıklı oruçta su serbest mi. Aralıklı orucun faydaları nelerdir? - Resim : 2

Haftanın 5 günü normal, diğer 2 günde ise normal günlerde yediğiniz kalorinin dörtte birini yemek veye birbirini takip etmeyen günlerde 24 saat yemek yememek, yani akşamdan akşama, kahvaltıdan kahvaltıya gibi değişik versiyonları da vardır aralıklı orucun.

 

Aralıklı oruçta su serbest mi?

Evet yiyeceklerin tüketilmediği zaman aralığında da su, şekersiz çay, kahve serbest.

Aralıklı orucun faydaları nelerdir?

-Kilo verdirir, doygunluk hissini artırır,
-İnsülin direncini düşürür, kan şekerini kontrol altına alır.
-Metabolizmayı hızlandırır,
-Kan kolesterol seviyesini düşürür, kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir,
-Kas gelişimini güçlendirir,
-Uyku kalitesini artırır,
-Hafızayı güçlendirir,
-Bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre yenilenmesine neden olur,
-Yaşam süresini uzatır.

Aralıklı oruç kimler yapamaz?

-Hamile ve emziren kadınlar,
-İnsüline bağımlı şeker hastaları,
-Hipoglisemi riski taşıyan hastalar.

Unutulmamalıdır ki tüm diyetler ve öneriler kişiye özgü olmalıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin