Diyanet TV, tartışmalara son noktayı koydu!

Diyanet, imsak ve iftar saatleri konusunda tartışmalara nokta koymak için bir adım attı.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet TV, tartışmalara son noktayı koydu!

Diyanet, imsak ve iftar saatleri konusunda tartışmalara nokta koymak için uzmanları ve alimleri hilalin ilk görüleceği Güney Afrika'nın Cape Town şehrine gönderecek. Diyanet TV Zilhicce Hilali'ni canlı olarak yansıtacak.



Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet TV'nin Zilhicce Hilali'ni Cape Town'dan canlı yayınlayacağını söyledi.



Diyanet TV önemli mesafe kat etti



Görmez, basın mensuplarının Diyanet TV'nin yayın hayatına başlaması ve gelecek planları hakkındaki sorusu üzerine, Diyanet TV'nin, TRT Anadolu olarak bilinen kanalda yayına başladığını dile getirerek, “Kanalımız bilhassa Ramazan ayında çok önemli bir mesafe kat etti. Dinleri asla bir rekabete sokmadan, imaj ve reklama başvurmadan, propaganda yapmadan, sadece aydınlatma, dini doğru anlatma, din konusunda toplumu aydınlatmayı kendisine prensip olarak kabul ediyor" diye konuştu.



Dünyada yüzlerce hatta binleri bulan dini kanalın bulunduğunu ifade eden Görmez, şöyle devam etti;



"Bu kanalların büyük bir kısmı misyonerlik faaliyeti yapıyor. Bir kısmı da dini propaganda yapıyor. Diyanet televizyonu imaj, reklam ve propagandaya başvurmadan davet ve irşadın dilini kullanarak, toplumu doğru aydınlatmak için bir çaba içerisinde olacak. Olmamız gereken yerde değiliz ama çok iyi bir altyapı kurduk inşallah yakın gelecekte herkesin zevkle izlediği bir kanal haline gelecektir.  Aynı zamanda radyomuz da şu anda 25 ilde yayın yapıyor yakın gelecekte inşallah 81 ilde de yayın yapacaktır."



"Zilhicce Hilali, canlı olarak yansıtılacak"



Görmez, gazetecilerin, ramazan ayında yaşanan imsak ve iftar saatleri tartışmasına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:



"Biz bu sene bir şey daha yapacağız. Astronomi bilimi bize hilalin hangi gün, hangi saatte, nerede görüleceğini gösteriyor. Bu hesap o kadar kesindir ki şaştığı zaman kıyamet kopar. Dünyanın dengesi bozulur. Diyanet TV’den arkadaşlarımız, astronomi uzmanlarımız ve alimlerimiz bu sene bir çelişki daha yaşatmamak için hilalin görüleceği Güney Afrika’nın Cape Town şehrine gidecekler. Oradan bize Zilhicce Hilali'ni canlı olarak yansıtacaklar." 



Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bir rasathane çalışması içinde olduklarına işaret eden Görmez, rasathanenin kurulacağı yerle ilgili iki farklı bölge üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.



Prof. Dr. Görmez, astronomi alimleri ile ortak toplantıların devam ettiğini anlatarak, "Bazıları Toroslar'ı işaret ediyor. Netlik bakımından, bulutlar açısından, Bazıları da bize Gerede’yi işaret ediyor ama henüz karar vermiş değiliz. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bunlardan birisinde bir rasathanesi, gözlem evi olacak" ifadesini kullandı.



Ankara'daki cami-cemeevi tartışması



Mamak Tuzluçayır'da aynı avluya yaptırılacak cami ve cemevinin inşaatının ardından yaşanan olaylara da değinen Görmez, son yıllarda özellikle de son günlerde Türkiye'de Alevilik eksenli çokça tartışma yaşandığını anlattı.



Bunu sadece bir cümle ile ifade edeceğini belirten Görmez, "Mezhebi, meşrebi ne olursa olsun, bu topraklarda yaşayan bütün kardeşlerimizi, bu konularda her şeyden önce öfke ve nefret dilini kullanmaması gerektiğini belirtirim. Daima barış dilinde, daima yürekler arasına birlik kuracak güzel bir dil kullanmaya herkesi davet ediyorum" diye konuştu.



Görmez, yaşanan sorunların bir şekilde çözüme kavuşması gerektiğini ifade ederek, bunun asla nefret ve öfke dili olmaması gerektiğini kaydetti.



Sorunları dini bir şekilde ve çok güzel zeminlerde konuşulması gerektiğini vurgulayan Görmez, "Bu, sorulardan ve sorunlardan kaçacağımız anlamına gelmez. Herkesin her türlü öfke dilinden, nefret dilinden uzak durarak, barış diliyle geleceği birlikte inşa etmenin yolunu araması gerekir. Tarihte yaşanmış acıların hesabını birbirimize sormadan, gelecek kuşaklarımız için bir barış ortamı ve bir barış dileği kurmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.



Prof. Dr. Görmez. bu konuda sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara ilişkin de "Bizim dinimiz öyle bir dindir ki kendi içinden geçirdiğiniz bir yanlış cümlenin dahi doğru olmadığını ifade eder. Yani insanlarla olan ilişkimizde ve iletişimimizde birbirimizin yüzüne söyleyemeyeceğimiz hiçbir şeyi gıyabında da söyleyemeyiz. Birbirimizin yüzüne söylemekten utanacağımız her şeyden, her türlü araç, her türlü sosyal medya üzerinden de aynı şekilde uzak durmamız gerekiyor" dedi.



Bolu’da hizmet vermeye başlayan Diyanet Yayınları Satış Yeri’nin açılışını yapan Görmez, daha sonra Bolu belediye Başkan Vekili İhsan Ağcan’ı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. AA




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin