DİSK-AR işsizlik raporunu yayımladı: Makas açıldıkça açılıyor. Kadınlar da erkekler de arasa bile iş bulamıyor. İşsiz sayısındaki korkutan artış

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporunda; geniş tanımlı işsiz sayısının Nisan 2023’te 9 milyon 138 bin kişi olduğu belirtildi. Rapora göre; geniş tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 19,6; kadınlarda ise yüzde 31,3 düzeyinde. Raporda, dar tanımlı işsizlik ile geniş tanımlı işsizlik arasındaki makasın da giderek açıldığı ve Nisan 2023’te 13.6 puana yükseldiği de vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol
DİSK-AR işsizlik raporunu yayımladı: Makas açıldıkça açılıyor. Kadınlar da erkekler de arasa bile iş bulamıyor. İşsiz sayısındaki korkutan artış

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporunda; geniş tanımlı işsiz sayısının Nisan 2023’te 9 milyon 138 bin kişi olduğu belirtildi. Rapora göre; geniş tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 19,6; kadınlarda ise yüzde 31,3 düzeyinde. 

Raporda, dar tanımlı işsizlik ile geniş tanımlı işsizlik arasındaki makasın da giderek açıldığı ve Nisan 2023’te 13.6 puana yükseldiği de vurgulanarak “Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark açılmaktadır” denildi. Raporda, dünyada kadın işsizliğinin önemli toplumsal cinsiyet eşitsizliği göstergesi olduğu tespitine de yer verildi.

DİSK-AR’ın 'İşsizlik ve İstihdamın Görünümü' raporu açıklandı. Raporda yer alan bulgular şöyle:

“İŞSİZ SAYISI NİSAN 2023’TE 9 MİLYON 138 BİN KİŞİ OLDU”

“TÜİK’in Mart 2023 Hane halkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 12 Haziran 2023’te yayımlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 10,2, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 23,8 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2023 Nisan ayında 3 milyon 585 bin oldu.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Nisan 2023’te 9 milyon 138 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre 2019 Nisan’da yüzde 13,8 olan dar tanımlı işsizlik Nisan 2023’te yüzde 10,2 olarak belirlendi. Ancak aynı yıllarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 19’dan yüzde 23,8’e yükseldi.

“DÜNYA GENELİNDE KADINLARIN YÜZDE 15’İ, ERKEKLERİN YÜZDE 10,5’İ İŞ BULAMIYOR”

Dünya’da kadın işsizliği önemli toplumsal cinsiyet eşitsizliği göstergesi olmaya devam ediyor. Kadınların istihdama erişimi önemli kısıtlılıklar içeriyor.

İstihdam olan kadınların ise çalışma koşulları kötüye gidiyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) işsiz olan ve iş bulmak isteyenleri kapsayan ‘iş açığı’ göstergesi hem istihdama erişimi hem de istihdamda olan kadınlar için kötü çalışma koşullarının son 20 yılda yavaşlama eğiliminde olduğu gösteriyor. Bu gösterge kadınların erkeklere kıyasla iş bulmada daha büyük zorluklar ve engeller olduğunu ortaya koyuyor. Dünya genelinde çalışma çağındaki kadınların yüzde 15’i, erkeklerin yüzde 10,5’i çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor. Bu göstergede fark yoksul ülkelerde kadınlar aleyhine daha da açılıyor. ILO, kadınların ev içi ücretsiz bakım işlerinin, kadınların istihdamına engel olmanın yanında kadınları iş aramaktan alıkoyması veya kadınların kısa sürede çalışabilir hale gelmelerinin önünde bir engel olması hususunda uyarıyor (ILO, 2023).

“İŞSİZLİK ERKEKLERDE YÜZDE 19,6, KADINLARDA İSE YÜZDE 31,3”

Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde yüzde 19,6, kadınlarda ise yüzde 31,3 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 11,7 puandır.

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin