Dışişleri'nden AİHM'e Kavala kararı tepkisi! Karar 16'ya karşı 1 oyla alınmıştı

Dışişleri Bakanlığı, AİHM'in Osman Kavala kararıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, karara tepki göstererek, "kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri'nden AİHM'e Kavala kararı tepkisi! Karar 16'ya karşı 1 oyla alınmıştı

Dışişleri Bakanlığı'ndan AİHM'in Osman Kavala kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; "Ne yazık ki, AİHM konuyla ilgili olarak bugün (11 Temmuz) açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur." denildi.

 AİHM, Kavala davasında Türkiye'nin 46. maddeyi ihlal ettiğine hükmetti: Karar 16'ya karşı 1 oyla çıktı, Türk hakim şerh koydu.

 

ŞUBAT’TA YAPILAN AÇIKLAMA HATIRLATILDI

Bakanlığın açıklaması şu şekilde...

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kavala kararının icrası hususunun Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi tarafından AİHM'e havale edilmesiyle ilgili Bakanlığımız görüşleri 2 Şubat 2022 tarihli açıklamamızla kamuoyuyla paylaşılmıştı. Açıklamamızda, AİHM'in durumu hakkaniyetle değerlendirmesi ve ilk derece mahkemesi gibi hareket etmemesi yönündeki beklentimiz dile getirilmişti.

DÜZENLİ BİLGİ SUNULDU

Süreç boyunca AK ile iletişimimiz devam etmiş; Adalet Bakanlığımız tarafından, adıgeçenin yargı sürecindeki gelişmeler hakkında düzenli bilgi sunulmuş, ayrıca adıgeçenin tutukluluğuyla ilgili olarak iç hukukta devam eden yargılama sonunda hüküm giydiği AİHM'e ve AK Bakanlar Komitesi'ne bildirilmişti.

"İTİBARININ SORGULANMASINA SEBEP OLDU"

Ancak ne yazık ki, AİHM konuyla ilgili olarak bugün (11 Temmuz) açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur.

Bundan sonraki aşamada süreci takip edecek olan AK Bakanlar Komitesi'nin, daha önce sergilediği tarafgir ve seçici yaklaşımı bir yana bırakarak, sağduyuyla ve bazı çevrelerin siyasi gündem yaratma arayışlarına mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin