Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan'ın 1 mil daha genişlemesine izin vermeyiz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlık faaliyetlerini içeren 'Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'nda, konuştu. Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan'ın 1 mil daha genişlemesine izin vermeyiz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son günlerde Yunan basınındaki özellikle Girit’in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere ilişkin, "Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" dedi.

Çavuşoğlu, Ankara'da basınla 2022 değerlendirme toplantısında konuştu.

Yunanistan’la yılın başında diyalog kanallarını işletmeye çalıştıklarını anımsatan Çavuşoğlu, istişari görüşmelerin 64'üncüsünü şubatta gerçekleştirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege’deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle bu diyaloğu askıya aldıklarını anlattı.

Yunanistan’ın gayri askeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) 2021’de iki mektup verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan’ın, Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde egemenlik haklarını Türkiye'ye karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Türkiye'ye cevaben verdiği mektupların siyasi içerikli olduğunu ve Türkiye'nin, Atina yönetiminin ikinci mektubuna cevaben eylülde üçüncü mektubunu BM’ye ilettiğini aktardı.

Son günlerde Yunan basınındaki özellikle Girit’in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere değinen Çavuşoğlu, "Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın dün Moskova'ya yaptığı ziyarete ilişkin, "Hulusi Paşa ve Hakan Bey, dün Moskova’daydı malumunuz. Ben de Lavrov’la görüşeceğim." ifadelerini kullandı.

"DOĞRUYA DOĞRU, YANLIŞA YANLIŞ DİYORUZ"

Rusya-Ukrayna savaşının bu yıl küresel ve bölgesel güvenliğe en önemli tehdit haline geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, diplomatik inisiyatif üstünlüğüyle “ilkeli ve aktif bir denge politikası” izlediklerini, doğruya doğru, yanlışa yanlış dediklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Türkiye'nin barış için çaba gösterdiğini belirterek iki ülke dışişleri bakanlarını Antalya'da, müzakere heyetlerini de İstanbul'da buluşturduklarına, Montrö Sözleşmesi'ne titizlikle uyulduğuna işaret etti.

Türkiye ve BM arabuluculuğunda imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına da değinen Çavuşoğlu, "BM ile İstanbul Tahıl Anlaşması'nı hayata geçirdik. Bilahare, uzatılmasını sağladık. Böylece küresel gıda kriziyle mücadeleye önemli bir katkı sağladık." diye konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca Türkiye'nin, Zaporijya Nükleer Santrali'ne dair risklerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olduğunu, Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına da aracılık ettiğini anımsattı.

 "TÜRKİYE, KÜRESEL SİSTEMDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR HALİNE GELDİ"

Türkiye'nin dış politikada oynadığı role değinen Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın lider diplomasisi ve iki ülkeyle yıllara dayanan güven ilişkisi, Türkiye'yi merkezi bir konuma getirdi. Küresel sistemde önemli bir aktör haline geldik." dedi.

Çavuşoğlu, terörle mücadelenin gündemlerindeki en önemli konulardan biri olduğunu ve bu konuda yürüttükleri diplomatik çabalara işaret ederek "Yoğun gayretlerimiz sonucunda, NATO Stratejik Konsepti, terörizmi, İttifak'a temel iki tehditten birisi olarak teyit etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri bağlamında, teröre ilişkin kaygılarımızı müttefiklerin gündemine tekrar soktuk. PKK'nın yanı sıra PYD-YPG ve FETÖ'yü ismen belirten bir metne ilk kez zirve bildirisinde atıf yapıldı." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Yezidilerle, Süryanilerle, Kürtlerle, Türkmenlerle görüştüklerini ve herkesin "Bizi, PKK'dan kurtarın" dediğini aktardı.

Terörle mücadelede bazı müttefik ülkelerin tutumunu eleştiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Müttefiklerimiz ise maalesef destek değil, köstek olmaya devam ediyorlar. Paris'teki saldırılar, teröristle kol kola girmenin bedelini bir kez daha gösterdi. Hep söyledik: Ateşle oynayan bir gün kendini de yakar. Umarız müttefiklerimiz bundan gerekli dersleri çıkarır ve terörle mücadelede daha samimi davranır."

Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) mücadeleye de devam ettiklerini, bu yıl Liberya'daki FETÖ okulunu resmi makamların devraldığını, Arnavutluk'ta FETÖ iltisaklı kreş ve okulun kapatıldığını, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin FETÖ okullarını Maarif Vakfına devretme kararı aldığını kaydetti.

 "LİBYA'DA, TÜRKİYE'NİN ROLÜNÜ OYNAYABİLECEK BAŞKA BİR AKTÖR YOK"

Türkiye'nin, Libya'da 2019'dan bu yana ortaya koyduğu iradenin somut sonuçlarını almaya devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Libya’da, Türkiye'nin rolünü oynayabilecek başka bir aktör yok. Ekim ayındaki ziyaretimizde imzaladığımız Hidrokarbonlar Mutabakat Muhtırası önemli bir kazanım oldu. Libya'nın tüm kesimlerinin 2019 Deniz Yetki Alanları Mutabakat Muhtırası'na sahip çıkması önemlidir." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de hak ve çıkarlarını korumaya devam ettiğini, Milli Savunma Bakanlığının sahada, Dışişleri Bakanlığının da diplomasi mecrasında haklarını kayda geçirdiğini belirtti.

Afganistan'daki derinleşen insani krize ve son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Afganistan'da insani kriz derinleşti. Pek çok ülke gibi, Taliban'la pratik angajman yürüttük. Maarif okullarımız, TİKA, şirketlerimiz, insani kuruluşlarımız faaliyetlerini sürdürdüler. Ancak, Taliban'ın aldığı son kararlar kabul edilemez. Kadınların ve kızların eğitim ve sosyal hayattan mahrum edilmeleri ne İslami ne de insani. Bu yasakların kaldırılması dahil siyasi konularda perde arkasında çabalarımız devam ediyor. Bu hususta İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde de çalışmalarımız var."

Çavuşoğlu, bu yılki Büyükelçiler Konferansı'nda "Türkiye Avrupa'dır" stratejisini duyurduklarını, Avrupa kıtasının içinden geçtiği bu zorlu günlerde, Türkiye olarak gerekli katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirterek, "Türkiye, enerjiden gıdaya, güvenlikten göçe, üretimden tedarik zincirlerine kadar temel konularda Avrupa için anahtar ülke. Ancak AB'nin (Avrupa Birliği) içine düştüğü stratejik körlük gerçekleri görmelerine engel oluyor. AB, Rum-Yunan ikilisinin şımarıklıklarına teslim oluyor. AB'nin bu körlüğü aşabilmesi ancak ülkemizin tam üyeliği sayesinde gerçekleşebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"F-16 TEDARİKİ OLUMLU DEVAM EDİYOR"

ABD ile ilişkilerde, PKK-PYD-YPG'ye Suriye'de verilen destek, FETÖ, CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımları gibi anlaşmazlıklara ve Türkiye düşmanı lobilerin çabalarına rağmen, 2022'de mesafe aldıklarını belirten Çavuşoğlu,  F-16 tedarikinde, girişimler sonucu, Kongre'nin kısıtlayıcı şartları kaldırdığını ve şu anda sürecin olumlu ilerlediğini kaydetti.

ESAD İLE GÖRÜŞME OLMADI

 Çavuşoğlu değerlendirme toplantısı sonrası da mesajlarını sürdürdü: 

Yunanistan ve Kıbrıs konusunda ABD’nin dengeyi bozduğunu açıkça söyledik. Yunanistan’a bu kadar silah vermeleri dengeyi bozduklarının açık göstergesidir

Esad ile görüşme olmadı. Rejimle temasımız terörle mücadelemize engel değil. Dışişleri Bakanları ocak ayında bir araya gelecek. Takvim belli değil.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin