Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Irak'taki 8 sivilin öldüğü saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Çavuşoğlu: Sivillere yönelik herhangi bir saldırımız yoktur

TRT Haber’de canlı yayında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Irak'taki 8 sivilin öldüğü saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız yoktur" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Irak'taki 8 sivilin öldüğü  saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Çavuşoğlu: Sivillere yönelik herhangi bir saldırımız yoktur

TRT Haber’de canlı yayında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Irak'taki 8 sivilin öldüğü saldırı ile ilgili açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız yoktur" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu Iraklı yetkilileri terör örgütü PKK'nın etkisi altında açıklama yapmamaya davet etti ve 'Türkiye'ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz' dedi.

9 KARDEŞİMİZE RAHMET DİLİYORUZ

Çavuşoğlu 'Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bir kere daha vefat eden 9 kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz, yaralılara şifa diliyoruz. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye'ye getirebileceğimizi de söyledik' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

'Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık daha doğrusu, Türkiye'nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz.'

Söz konusu haberler sonrası ilgili kurumlar ile istişareler yapıldığının altını çizen Çavuşoğlu, 'Bizim hedefimiz Suriye'de terör örgütleri olmuştur. Irak'ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur' dedi.

'TERÖR ÖRGÜTLERİNİ TEMİZLEMEK LAZIM'

"Türkiye'den temizlemek lazım, Suriye'den temizlemek lazım, Irak'tan temizlemek lazım ve bu terörle mücadelede biz iş birliğine her zaman varız. Özellikle Irak'ta PKK'nın bu ülkeden temizlenmesi veya ülkenin PKK'dan temizlenmesi konusunda iş birliğine de hazırız.  Bazı vize ofislerimizin önünde hatta bir grup hadsiz vize ofisimizde asılı bayrağımızı yaktılar hadsizce. Onun dışında eski büyükelçiliğimizin önünde bir gösteri oldu daha sonra dağıldılar. Büyükelçiliğimize herhangi bir girme teşebbüsü de olmadı."

TBMM Başkanı Şentop: Teröristlerin yapma ihtimali yüksek bir eylem olarak gözüküyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop Türkiye sınırındaki Zaho'da bulunan bir turistlik tesise yönelik gerçekleştirilen saldırı ile ilgili, " Türkiye'nin bölgede teröristlere karşı gerçekleştirmiş olduğu, uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlere  gölge düşürmek için terör örgütünün, teröristlerin yapma ihtimali yüksek bir eylem olarak gözüküyor bu" dedi.

Irak'ın kuzeyinde bulunan Türkiye sınırındaki Zaho'da bulunan bir turistik tesise ağır havan topu saldırısı gerçekleştirildi. Saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi yaralandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop olaya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRININ EN BAŞTA TÜRKİYE'Yİ RAHATSIZ ETTİĞİNİ İFADE ETMEK İSTERİM"

Şentop," Öncelikle oradaki saldırıda vefat eden kardeşlerimize rahmet diliyorum. Yaralananlara da  acil şifalar diliyorum. Türkiye terörle mücadelesini uzun zamandır, on yıllardır insan hakları ve uluslararası hukuk temelinde sürdürüyor. Bunu azami dikkat gösteriyor. Bu hem siyasi hem hukuki anlamdaki hassasiyet Türkiye'nin elinde bulunmuş bulunan askeri imkanlar, teknolojik imkanlarla da yürütülebilir, sürdürülebilir bir hassasiyet. Uzun zamandır takip ediyoruz. Türkiye aranan ve Türkiye'de çok büyük  katliamlar işlemiş, cinayetler işlemiş  teröristleri münferiden tek tek olarak etkisiz hale getiriyor veya yargılanmak üzere Türkiye'ye getiriyor. Dolayısıyla teröristlere karşı yürütülen insani ve hukuki hassasiyetler içerisinde bir  mücadele var. Ve bu mücadeleyi yürütebilecek teknolojik kabiliyete de sahip Türkiye. Dolayısıyla sivillere yönelik böyle bir saldırının en başta Türkiye'yi rahatsız ettiğini ifade etmek isterim. Bu konuda zaten Dışişleri Bakanlığımızın da açıklaması oldu.  Bu saldırının mahiyetinin ortaya çıkartılması ve faillerinin tespiti yönünde Türkiye'nin her türlü çabaya ve iş birliğine hazır olduğuna Dışişleri Bakanlığımız da ifade etti. Ben tekrar başsağlığı ve taziyelerimi iletmek istiyorum." dedi.

"TERÖRİSTLERİN YAPMASI İHTİMALİ YÜKSEK BİR EYLEM OLARAK GÖZÜKÜYOR"

Saldırının yüksek ihtimalle teröristlerin yaptığı bir eylem olabileceğini belirten Şentop," Böyle bir ihtimal  çok yüksek bir ihtimal.  Zaten Türkiye'nin bölgede teröristlere karşı gerçekleştirmiş olduğu, uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlere gölge düşürmek için terör örgütünün, teröristlerin yapması ihtimali yüksek bir eylem olarak gözüküyor bu." ifadelerini kullandı. HDP'nin meclisi acil toplantıya çağırmasıyla ilgili yöneltilen soruya ise Şentop," Ben bugüne kadar teröristlerin PKK, YPG terör örgütünün sivillere karşı gerçekleştirmiş olduğu birçok eylem meydana geldi. Bunlarla ilgili meclisi toplantıya çağırmak bir yana bir herhangi olağan bir toplantıda görüş beyan etmedikleri gibi bunu kınayan açıklamaları bile olmayan arkadaşların bu konuda bu şekilde bir siyasi açıklama yapmalarında çok yanlış ve samimiyetsiz buluyorum" dedi. (DHA)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin