Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi! Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken Montrö Anlaşması açıklaması gelirken, Lavrov ise uzlaşma sinyali verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Rusya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Çavuşoğlu, "Montrö Sözleşmesini de her zaman olduğu gibi tam olarak uygulayacağımızı vurguladık." dedi. RBC TV'ye konuşan Lavrov ise son dakika açıklaması yaparak "Ukrayna ile barış görüşmeleri zor ama uzlaşma konusunda umut var" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi! Çavuşoğlu'ndan dikkat çeken Montrö Anlaşması açıklaması gelirken, Lavrov ise uzlaşma sinyali verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna krizine çözüm bulunması için diplomatik çabaları sürdürmek üzere geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

İkili görüşmelerden önce Çavuşoğlu ve Lavrov basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "krayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye'nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz." dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Antalya'ya gelip üçlü toplantıya katıldığınız için teşekkür ediyorum. Krizin barışçıl yollarla sonuçlanmasını istiyoruz. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak (Rusya-Ukrayna arasında) dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Montrö Sözleşmesini de her zaman olduğu gibi tam olarak uygulayacağımızı vurguladık.

Bu doğrultuda 4 Rus gemisinin geçmemesi yönünde aldığınız kararı memnuniyetle karşıladık. Bu güne kadar birçok zor konuda, Suriye olmak üzere Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalar çerçevesinde oluşan güven sayesinde bir masa etrafındayız.

RBC TV'ye konuşan Lavrov'dan yeni açıklama geldi

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna-Rusya arasındaki görüşmelere ilişkin olumlu açıklamalarda bulundu. RBC TV'ye konuşan Lavrov "Ukrayna ile barış görüşmeleri zor ama uzlaşma konusunda umut var" ifadelerini kullandı. Ukrayna'nın tarafsız pozisyonunun ciddi bir tartışma konusu olduğunu söyleyen Lavrov, Rusya'ya yaptırım uygulamayan ülkelerin arabuluculuk konumlarını olumlu karşıladıklarını da ifade etti.

 

Ukrayna'ya İsveç modeli

Kremlin sözcüsü, Dmitry Peskov ise Ukrayna’nın kendi ordusunu koruyarak tarafsız ülke olma teklifinin “bir çeşit uzlaşma olarak değerlendirilebileceğini” belirtti. Peskov’un bu açıklamaları barış müzakerelerinde olası ilerlemeye işaret etti. Peskov, Ukrayna ile sürmekte olan müzakerelerde İsveç veya Avusturya tarzı tarafsızlık modelinin tartışıldığını doğrularken daha fazla detay vermedi.

İKİLİ GÖRÜŞME SONRASI ORTAK AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar

İkili ilişkilerimizin gelişmesi konusunda kendisiyle çalışıyoruz. Antalya'dan sonra burada bir araya gelmekten memnunuz. Türkiye olarak net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.

Biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuçları getirmesini gönülden temenni ediyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşması için bir fırsattır. Tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı 24 Şubat'tan bu yana tekrarladık. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in görüşmesi mümkün.

Tahliye çalışmalarımız devam ediyor, 15 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol'den sivil insanlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Lavrov'un çabaları takdir edilesi. Burada yaşayan diğer insalara hiç ayrım yapılmaksızın yardım ulaştırılması gerekiyor. Önce insani ateşkes sonra da kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi dile getirdik.

İkili ilişkilermizi tüm boyutlarıyla ele aldık; Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konularını görüştük. Ermenistan ile diyaloğu sürdüreceğiz, Azerbaycan'ın da bu konuda desteği var.

Lavrov görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu

Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalabildik.

Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin