'Direniş markaları' için rekor başvuru

Gezi direnişiyle ortaya çıkan kelimelerle, marka yaratmak isteyenlerin sayısı artıyor.

Google Haberlere Abone ol
'Direniş markaları' için rekor başvuru

Gezi Parkı’ ve ‘Çapulcu’ kelimelerinin marka tescili için başvuruda bulunanların sayısı her geçen gün artarken, içinde ‘Gezi’ kelimesi geçen pek çok marka tescili başvurusu yapılmaya devam ediyor.



“Gezi Parkı” direnişinin ekonomiye olumsuz etkilerinin konuşulmaya devam ettiği şu günlerde Grup Ofis Marka ve Patent yetkilileri tarafından yapılan araştırma sonuçları, direnişin ortaya çıkardığı yeni terminolojinin ülke ekonomisine yeni markalar katabileceğini gözler önüne seriyor.



Haziran ayı boyunca Türk Patent Enstitüsü (TPE)’ne yapılan marka tescili başvuruları arasında ‘Gezi Parkı’, ‘Duran Adam’, ‘Çapulcu’, ‘Chapulling’, ‘Diren Gezi’ ve hatta ‘Biber Gazına HAYIR’ gibi adeta Gezi Parkı direnişinin sembolü haline gelen kelimeler ve sloganlar bulunuyor. Ay boyunca devam eden başvuru sayılarındaki artış ise hayli dikkat çekici.



Markaların fark edilme yarışına Gezi Parkı etkisi



Markalarıyla fark edilmek ve fark yaratmak isteyenlerin TPE’ye yaptıkları ilginç başvurulara, Gezi Parkı direnişi sırasında ortaya çıkan terminolojiyle birlikte yenileri eklendi. Grup Ofis Marka ve Patent yetkilileri tarafından yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan başvuru sayılarındaki son durum ise şu şekilde:



‘Gezi Parkı’ için Haziran ayı boyunca altı farklı marka tescili başvurusu yapıldı. Yapılan birçok marka tescili başvurusu arasında; maden suları, kaynak suları, sebze ve meyve suları ürünleri (32. Sınıf) ve radyo, televizyon yayın hizmetleri (38. Sınıf) bulunuyor.



Ayrıca içinde ‘Gezi’ kelimesi geçen ‘diren gezi’, ‘ #geziden’ ve ‘gezi fonu’ için bir, ‘geziparkı’ için iki ve ‘gezipark’ için üç marka tescili başvurusu TPE’ye iletildi.



‘Duran Adam’ın marka tescili için ise Haziran ayında iki farklı başvuru yapıldı. Bu başvurular  bilimsel ve sınai inceleme, araştırma ve mühendislik hizmetleri (42. Sınıf) ve et ve her türlü işlenmiş et ürünleri (29. Sınıf) için kullanılmak üzere  yapıldı. 



‘Çapulcu’  kelimesini marka olarak tescil ettirebilmek için yapılan başvuruların sayısı ise Haziran ayında rekor kırdı demek yanlış olmaz. Ay boyunca ‘Çapulcu’ kelimesinden marka yaratmak isteyenlerin sayısı on üçe ulaştı.  Bu başvurulardan ikisi baş ve ayak giysileri (25. Sınıf) ve kağıt karton ve bunlardan yapılmış malları (16. Sınıf)  kapsıyor.



Gezi Parkı direnişinin dilimize kattığı ‘Chapullcu’ ve ‘Chapulling’ terimleri de markalarıyla fark yaratmak isteyenlerin dikkatinden kaçmadı. TPE’ye Haziran ayında yapılan başvuruların üçü ‘Chapulling’ biri de ‘Chapullcu’ kelimelerini içeriyor.



Başvuru sayılarındaki artış Haziran ayı boyunca devam etmiş olsa da başvuru sahiplerinden kaçının ‘Direniş Markası’ yaratabileceği henüz belli değil. Tespit edilen başvurular gerekli işlemler yapıldıktan sonra kanun hükmünde Kararname’nin  7. Maddesine uygunluk açısından incelenecek ve başvurunun reddedilip edilmeyeceğine bundan sonra karar verilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin