'Direngezi' konulu sergi savcılık emriyle toplatıldı

Didim'de açılan 'Direngezi' konulu sergideki karikatürler polis tarafından toplandı.

Google Haberlere Abone ol
'Direngezi' konulu sergi savcılık emriyle toplatıldı

Didim’de düzenlenen 18. Barış Şenlikleri’nde Gezi Direnişi’ni konu alan uluslararası “DirenGezi” karikatürlerinden oluşan sergi savcılık emriyle toplatıldı.



Aralarında “Don Kişot” mizah dergisinin düzenlediği “DirenGezi” karikatür yarışmasında büyük ödülü kazanan Kosovalı çizer Murat Ahmeti’nin çalışmasının da yer aldığı sergi, Türk ve dünya çizerlerinin on eserinden oluşuyordu.



Karikatürler 31 Ağustos 2013 günü saat 15.00’te cadde üzerindeki reklam panolarına asıldı. Ancak sergi Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce birkaç saat içinde indirildi. İlçede belediyenin düzenlediği 18. Didim Barış Şenlikleri sürerken, savcılık talimatıyla sergiyi düzenleyenlerle ilgili soruşturma açıldığı öğrenildi.



Sergide Carlos Latuff (Brezilya), Erdoğan Karayel (Almanya), Marco De Angelis (İtalya) ile Türkiye’den Köksal Çiftçi, Kürşat Zaman, Mehmet Gölebatmaz, Menekşe Çam, Muammer Olcay ve Sait Munzur’un çalışmaları yer alıyordu.



Ayrıca soruşturma nedeniyle serginin organizatörlüğünü de yapan çizer Mehmet Gölebatmaz’ın avukatı eşliğinde Didim Emniyet Müdürlüğü’nde “devlet büyüklerine hakaret” suçlamasıyla ifade verdiği öğrenildi.



Konuyla ilgili açıklamada bulunan “Don Kişot” e-mizah dergisi genel yayın yönetmeni Erdoğan Karayel ise karikatür sanatına karşı yapılan bu baskıyı şaşkınlıkla karşıladığını belirterek “Karikatürün bir hiciv ve yergi sanatı olduğunu kabul etmekte zorlanan bir zihniyetle yönetiliyor ülkemiz. Üstelik bu sergi uluslararası bir sergi. Büyük ödülü kazanan Kosovalı çizer Murat Ahmeti’ye bunu nasıl açıklayacağımı düşünüyorum. Aynı zamanda İtalyan çizer Marco De Angelis’e ve Brezilya’da yaşayan Filistinli aktivist çizer Carlos Latuff’a...” dedi.



Dünya Barış Günü’nde, “barış” resimleri yapan ressamların çalışmalarının da polislerce ezildiğini anımsatan Karayel sözlerini şöyle sürdürdü:



“Karikatür doğası gereği özgür ve eleştirel bir sanat dalıdır. Cumhuriyet tarihinde bu sanatın özellikle politik alanda özel bir yeri ve önemi vardır. Demokrasi ‘özgürlük, adalet ve hoşgörü’ kavramlarıyla anlam kazanır. Bugünkü eylemden dolayı dünya karikatürcülerinden ülkem adına özür diliyorum.”



Cumhuriyet | Kültür Servisi


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin