Dink cinayeti davasında ilginç savunma: 'Öldürülme bir eylemin fiili sonucudur, öldürüleceğini bilemeyiz'

Dink davasında cinayet işlendiği sırada Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı ifade verdi.

Google Haberlere Abone ol
Dink cinayeti davasında ilginç savunma: 'Öldürülme bir eylemin fiili sonucudur, öldürüleceğini bilemeyiz'

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre; Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın sorgusu yapıldı. Sarı, “Yasin Hayal’in eylemden vazgeçtiği yönünde Eylül- Ekim 2006 gibi haberim oldu. Eylemin şekli hakkında konuşmadık. Öldürülme bir eylemin fiili sonucudur, öldürüleceğini bilemeyiz” dedi.



İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, cinayetin azmettiriciliği ile yargılanan Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından ilişiğinin kesilmesine ilişkin yazıda imzası bulunan Faruk Sarı dinlendi. Sarı, kusuru ve ihmali olmadığını savunarak, “Şahıslar yakalandığında önleme dinlemesinin amacı son bulmuştu. Bu ses kayıtlarının imha edilmemesi gerekiyordu. Cinayetin aydınlatılması için imha edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Cinayetin ortaya çıkarılması adına Trabzon’daki kamu görevlileri ciddi hassasiyet göstermiştir” dedi.



‘Jandarma bölgesinde’



Sarı, iddianamede kendine yöneltilen suçlamalarla ilgili ise “Kamu görevlisiyim ve mevcut kanunlar gereği görevimi yerine getirdim. Cinayetin azmettiricileri jandarma bölgesinde yer almaktadır. Jandarmanın cinayetin keşfinde bilgi sahibi olduklarını Engin Dinç de söyledi” diye konuştu. Mahkeme yargıcı, çapraz sorgusu sırasında Sarı’ya “Erhan Tuncel’le ilişik kesildikten sonra neden para ödemeye devam edildi” diye sordu. Sarı da, “Bozuk bir saat bile günde 2 kez doğruyu gösterir. Belki düzelir diye görüştük” yanıtını verdi.



‘Öldürüleceğini bilemeyiz’



Yargıcın, ‘cinayet tasarısından haberiniz hiç mi yoktu?’ sorusuna Sarı, “Daha önce eylemin yapılacağı yönünde haberim vardı. Yasin Hayal’in eylemden vazgeçtiği yönünde Eylül-Ekim 2006 gibi haberim vardı. Eylemin şekli hakkında konuşmadık. Öldürülme bir eylemin fiili sonucudur, öldürüleceğini bilemeyiz” dedi. Yargıç, “Erhan Tuncel’in teknik takibi sonucu jandarmayla irtibatlı olduğu ortaya çıkmış. Bu istihbarat elemanlığı görevini sonlandırmayı gerektirir. Neden sonlandırmadınız” diye sordu. Sarı ise “Teyit edemedik, sadece biliyorduk. O dönemdeki arkadaşlarımız bilgi verebileceğini değerlendiriyordu” karşılığını verdi.



‘Çalışan sayısı az’



Mahkeme başkanının “Silah talimleri, fotoğrafların indirilmesi konusu var. Yargıtay kararlarında geçiyor artık somut hazırlık. Teknik takip yapılsaydı bunlar tespit edilebilir miydi” sorusunu yönelttiği Sarı, “Bugün bu bilgiler elimizde olsaydı size katılıyorum. O gün içinde bulunduğumuz şartlarda zaten 3 çalışan vardı” dedi. Sarı, “Dink’in öldürülmesi bu işlerle ilgilenmesi gereken Trabzon için bir sıkıntı oluşturacaktı. Böyle bir gelişmeden haberinizin olması gerekmez mi” sorusu üzerine de “Evet, gerekir ancak benim dönemimde bir gelişme olmadı” diye yanıt verdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin