Din İşleri Başkanı Ünsal'dan cinsel ilişki fetvası: Kadın yatak davetine icabet etmek zorundadır

Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, "Bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Kocasının ihtiyacı karşılanacak." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Din İşleri Başkanı Ünsal'dan cinsel ilişki fetvası: Kadın yatak davetine icabet etmek zorundadır

Türkiye’den KKTC Din İşleri Başkanlığı görevine atanan Prof. Dr. Ahmet Ünsal’ın Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine bağlı Hala Sultan Aile ve Gençlik Merkezi (HAGEM) tarafından düzenlenen Aile Okulu Seminerleri kapsamında kadınların katılımına özel olarak düzenlenen “İslâm’da evliliğin eşlere tanıdığı hak ve yüklediği sorumluluklar” başlıklı toplantıda sarf ettiği sözler günlerde Kıbrıs’ın gündeminde tartışılıyor.

Mağusa’da düzenlenen ve İslam’a göre ‘makbul eş’in anlatıldığı toplantıdan fotoğraflarda küçük yaştaki kız çocuklarının da seminere getirildiği görülüyor. Ünsal’ın etkinlikte kadınlara evlenme ve çocuk yapma telkininde bulunduğu belirtildi, "Kocanızın yatak davetine icabet etmek zorundasınız" dediği iddia edildi. Toplantıda ayrıca Ünsal’ın toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan söylemlerde bulunduğu belirildi, bu cümleler tek tek yayımlandı. Kadın milletvekilleri Ünsal'ın sözleri üzerine ayağa kalktı.

KKTC Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal'ın "Kocanızın yatak davetine icabet etmek zorundasınız" gibi "ilkel" söylemleri olmadığını, konuşmasının cımbızlandığını belirterek iddiaları yalanlamak istese de konuşmaları kamuoyuna duyuran Bugün Kıbrıs gazetesi, ellerinde ses kaydı olduğunu belirterek kuruma kamera kaydını yayımlama çağrısı yaptı.

Bugün Kıbrıs’ın önceki gün manşetten yayımlayarak gündeme getirdiği habere göre; söz konusu seminere Türkiye'den atanan Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal katıldı. Mağusa Polatpaşa Camii’nin konferans salonunda yapılan seminere küçük kız çocuklarının katıldığı da görülüyor.

Din İşleri Başkanı Ünsal'dan cinsel ilişki fetvası: Kadın yatak davetine icabet etmek zorundadır

Gazetenin haberine göre, Ünsal'ın kadınlara yönelik söylediği iddia edilen sözlerinin bir kısmı şu şekilde:

“Bir kızın dengi çıkınca bekletmeden hemen evlendirmek gerekir”
“Dinimiz nikahlanın sayınız artsın, çoğalın der. Muhammed’in ümmeti kalabalık olsun, onun için evlenin der…”
“Bazıları evleniyor yıllar geçiyor hala çocuk yok, neden? Kedimiz var! Olur mu ya evlenmenin sebebi çoğalmak, üremek. Keyif yapın diye değil!”
“Evlenen erkek hanımına bakmak zorundadır, bakamayacaksan evlenmeyeceksin”
“Hayat müşterektir diyerek çalışmak olmaz. Kadın, erkeklerin yanında çalışıyor, onu bunu yapıyor. Mecbur mu kadın bunlara katlanmaya?”
“İnsanlar çoğalmak için evlenir. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. İhtiyacı karşılanacak”
“Kocasının dışındaki bütün erkeklerden uzak duracak. Zinhar haramdır. İffetini korumak zorunda”
“Artık evlilikler pahalı, hanımlar çok pahalı. Eskiden dört tane alıyorlardı, bir tanesi olmasa üç tane daha vardı”
“Allah evli kulunu bekar kulundan daha çok sever. Allah’ın en sevmediği şey boşanmaktır”

ÜNSAL'IN SÖZLERİNE KADIN VEKİLLERDEN TEPKİ YAĞDI

Ünsal'ın söylediği iddia edilen sözlere kadınlardan ve siyasetçilerden tepki yağdı. Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapan UBP (Ulusal Birlik Partisi) dışındaki kadın milletvekilleri ortak açıklama yayımlayarak Ünsal'ın sözlerine tepki gösterdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Milletvekili Fazilet Özdenefe tarafından yayınlanan açıklamada CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe, Doğuş Derya, Sıla Usar İncirli, Fide Kürşat, Filiz Besim, Şifa Çolakoğlu ve Bağımsız Milletvekilleri Ayşegül Baybars ile Jale Refik Rogers'ın imzası yer aldı.

“Din İşleri Başkanı olarak atanan Ahmet Ünsal’ın basına yansıyan kadınlara yönelik sözleri modern ve seküler bir yaşam biçimini benimsemiş olan tüm Kıbrıslı Türkleri derinden rahatsız etmiştir" denilen açıklamada "Ülkemizde yaşayan tüm kadınların temel insan haklarına yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz ifadeleri görmezden gelmemiz veya kabullenmemiz halkın seçilmiş vekilleri olarak söz konusu değildir. Günümüz dünyasında kadınların insan haklarının temelini oluşturan medeni haklar başta olmak üzere, kadınların ekonomik, fiziksel ve cinsel tüm haklarına taarruz eden seminerler düzenlemek Din İşleri Dairesi başkanlığının görevlerini suistimal etmektir. Kıbrıs Türk halkı çağdaş, ilerici değerlerle yaşamaya alışmış, demokratik bir halktır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada “Ülkemizde yaşayan tüm kadınların temel insan haklarına yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz ifadeleri görmezden gelmemiz söz konusu değildir. Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarının başında toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadın haklarına saygılı bir devlet yapısı gelmektedir. Bu bağlamda Ünsal’ın kadınların özel ve kamusal alanlarda nasıl yaşayacaklarına dair demokrasi ile bağdaşmayan vaazlar vermesi kabul edilebilir değildir. Kadınların bireysel ve medeni haklarına müdahale eden hiçbir yaklaşıma müsaademiz olmadığı gibi, kadınların yaşamları hakkında söz söylemenin hiçbir kurum yetkilisinin görevi olmadığını belirtmek isteriz” denildi.

KADINA KARŞI AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESİ YASASI YÜRÜRLÜKTE AMA...

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mine Atlı da “Bir yandan eğitim bakanlığı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine izin vermiyor, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi teşkilatlandırılmıyor, kadın örgütleri sistematik saldırılara uğruyor, diğer yandan camilerde eril, yobaz, eşitlik ve insan haklarından yoksun vaazlar veriliyor. Bu denge adil bir denge değil. Bununla nasıl başa çıkacağız?" diyerek örgütlenme çağrısı yaptı. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi Onay Yasası'nın yürürlükte olduğunu hatırlatan Atlı, gereğinin yerine getirilmediğine vurgu yaptı.

CTP GENEL BAŞKANI ERHÜRMAN: GÖRMEZDEN GELİNEMEZ!

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Din İşleri Başkanı’nın sözlerinin “asla kabul edilemez” olduğunun altını çizdi. Erhürman, “Kadını eşit kabul etmeyen, “ikinci sınıf” gören, araçsallaştıran, aşağılamaya varan bu ifadeler herhangi birisi tarafından değil, devlet adına görev icra eden Din İşleri Başkanı tarafından kullanılmıştır” dediği açıklamasında, Din İşleri Başkanlığı’nın böyle bir zihniyetle yönetilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Erhürman hükümete yönelik ise, “Bu ülkeyi yönettiğini iddia edenlerin bunu görmezden gelme hakkı yoktur!” dedi.

DİN İŞLERİ EMEKLİLER DAİRESİ DE TEPKİ GÖSTERDİ: DERHAL GÖREVDEN ALINMALI

Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Emekliler Derneği Yönetim Kurulu ise “Din kisvesi adı altında kadınlara kocalarına biat etmelerini ve gerekirse eşlerinin 3-4 kadınla evlenmelerine izin vermeleri gerektiği konusunda fetva veriyor. Bu toplum böyle bir müftüyü asla kabul etmez. Dolayısıyla biz bu müftüyü kınar ve derhal görevden alınmasını talep ederiz” ifadelerine yer verdi.

İMAMLARA BASKI İDDİASI

Türkiye’den atanan Ahmet Ünsal’ın Kıbrıslı imamlar üzerinde de baskı kurmaya çalıştığı iddia edildi. Bugün Kıbrıs gazetesine ulaşan bir genç imamın Ünsal’ın kadınlara yönelik sarf ettiği sözlerin tüm imamlar tarafından camilerde ve cemaat toplantılarında anlatılması konusunda talimatı olduğunu söylediği belirtildi. Habere göre, genç imam, Ünsal’ın istediğini yapmayanlar hakkında soruşturma yetkisini kullanmakla tehdit ettiğini, yapmayanlardan savunma istediğini belirtti. İmam ayrıca Ünsal’ın "toplum içinde cübbe ve sarıkla gezin" yönünde talimatı olduğunu, bunun da imamlar arasında rahatsızlık yarattığını söyledi.

DİN İŞLERİ YALANLADI, GAZETE KAYITLARI YAYIMLAMA ÇAĞRISI YAPTI

Öte yandan Din İşleri Başkanlığı, sitesinden bir açıklama yayımlayarak, Başkan Ahmet Ünsal hakkında çıkan haberlerin asılsız olduğunu öne sürdü.

Açıklamada, "Tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunum medyada çarpıtılmış, bazı cümleler bağlamından koparılmış, cımbızlanmış ve kamuoyunda Başkanı suçlayabilmek için her türlü ifadenin ve iftiranın yer aldığı bir metin haline getirilerek servis edilmiştir" denildi. Konuşmada “Kocanız sizi ne zaman yatağa çağırırsa gelmek zorundasınız” gibi "ilkel" bir ifadenin kullanılmadığı öne sürülen açıklamada, “İslâm Aile Hukuku bilim uzmanı da olan Başkan Ünsal evliliğin bir sözleşme olduğunu, her hukukî sözleşme gibi bu sözleşmenin de tarafları, sözleşme konusu ve sözleşmenin taraflara sağladığı hak ve sorumlulukların bulunduğunu doktrindeki yer aldığı şekliyle ifade etmiş ve bu sözleşmenin başat bir unsurunun da taraflara cinsel birliktelik serbestisi tanımak olduğunu dile getirmiştir” denildi. Açıklamada ayrıca toplantıda aktarına ifadelerin Ünsal’ın şahsî görüşü değil Kur’ân-ı Kerîm ve Muhammed Peygamber’in konuşmalarına dayandığı belirtildi.

Bu yalanlama üzerine bir açıklama yayımlayan Bugün Kıbrıs gazetesi ise ellerinde seminerden ses kaydı olduğunu, "Kişisel verilere saygı" çerçevesinde henüz yayımlamadıklarını belirtti. Başkan Ünsal'ın onay vermesi halinde kaydı yayımlamaktan çekinmeyeceklerini belirten gazete ayrıca "Salonda Ünsal’ın sunumunu baştan sona çeken kurumun kamerası da vardı. Ünsal arzu ederse video olarak alınan bu kaydı kamuoyu ile paylaşarak, toplumun aydınlanmasını daha kısa yoldan da sağlayabilir" dedi.

Etiketler fetva Kıbrıs Lefkoşa
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin