DİKKAT! Karadeniz'de kahverengi alarm! Seferberlik çağrısı yapıldı. Kahverengi kokarca için topyekun mücadele ilanı

Karadeniz'de resmen alarm verildi. Fındık başta olmak üzere 300’e yakın bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele için seferberlik çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
DİKKAT! Karadeniz'de kahverengi alarm! Seferberlik çağrısı yapıldı. Kahverengi kokarca için topyekun mücadele ilanı

İstilacı bir tür olan “kahverengi kokarca” zararlısının tarım ürünlerine zarar vermesinin önlenmesi için uygulanacak eylem planını belirlemek amacıyla yapılan toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “kahverengi kokarca” ile mücadelede yapılması gereken çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İNSANLARA DEĞİL AMA BİTKİLERE ZARAR VERİYOR

“Kahverengi kokarca” zararlısının, hızla yayıldığını, fındıkta şekilsiz, lekeli ve çürük meyve oluşumuna sebebiyet verdiğini ve 300’e yakın bitki türünde büyük ölçüde zarar meydana getirdiğini belirten Sağlam, “İlk olarak yapacağımız mekanik mücadelede toplama ve imha yöntemiyle yıl içinde oluşabilecek popülasyon düşürülebilir. Kışlaklara çekilme öncesinde biyoteknik mücadele yapabiliriz. Kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede şu an İl ve ilçe Orman Müdürlüğümüzce 17 ilçemizde teknik ekiplerimiz oluşturuldu. Bahar dönemi için organize bir şekilde kimyasal mücadele için bilgilendirmeler yapılacaktır” dedi.

TOPYEKUN MÜCADELE LAZIM

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak yaptığı konuşmada, kahverengi kokarca için etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “İlimizin ve bölgemizin en önemli ürünü olan fındığı, birkaç sene içerisinde mücadele edilmez ise büyük ölçüde zarara uğratacak bir zararlıdan bahsediyoruz. Başlayacağımız mücadelemizde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görevlendirilmesiyle, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, borsalar, ticaret odaları ve muhtarlarımız ile birlikte topyekûn mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Tarım ve Orman İl müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, mücadele eylem planını aktardığı konuşmasında “Hiç zaman kaybetmeden seferberlik halinde ‘kahverengi kokarca’ ile mücadeleyi yapmalıyız. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yapılacak eylem planında herkese görev ve sorumluluk düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin