Dikkat! Çalışan herkese en az 5320 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler hesaplara yatıyor. 5320 TL almanın şartları neler? Maaşı asgari ücret olanlar dikkat

Tüm çalışanın hakları yasalarla korunuyor. Maaşı asgari ücret olan bir çalışanın işyerinden 5320 TL alma hakkı bulunuyor. Asgari ücretten fazla maaş alan bir çalışanın ise alacağı tutar daha fazla oluyor. Peki 5320 TL almanın şartları neler? Paranızı almayı sakın unutmayın.

Google Haberlere Abone ol
Dikkat! Çalışan herkese en az 5320 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler hesaplara yatıyor. 5320 TL almanın şartları neler? Maaşı asgari ücret olanlar dikkat

Hemen hemen tüm çalışanların yaz aylarındaki gündemi yıllık izin oluyor.

Çalışma süresine göre değişen yıllık izinlerde her çalışanın bilmesi gereken birçok detay bulunuyor.

İşyerinde 1 - 5 yıl arası çalışanlar en az 14 gün, 5 - 14 yıl arası çalışanlar en az 20 gün, 15 yıl üzeri çalışanlar ise en az 26 gün izin kullanabiliyor. Bunun yanında çalışanın işyerinden ek para alma hakkı da bulunuyor. İşte her çalışanın bilmesi gereken o detay.

ÇALIŞAN HERKES EN AZ 5320 TL ÖDEME ALIYOR

Bir iş yerinde bir yıl çalışan herkesin yıllık izin hakkı bulunuyor. Yıllık izin kullanmayıp onun yerine para alınmıyor ancak çalışanın yıllık izin kullanmaya fırsatı olmamışsa ve işten çıkacaksa yıllık izin parasını alabiliyor.

Ödeme tutarı son net maaş üzerinden hesaplanarak veriliyor. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu 2023'ün ikinci yarısında günlük asgari ücret 380 TL'ye denk geliyor. Bu kapsamda asgari ücretli bir çalışanı ele alırsak eğer yıllık izin yapamadan işten ayrılma kararı alırsa 14 günlük 5320 TL'yi alma hakkı bulunuyor. Maaşı asgari ücretten daha fazla olan kişinin ise alacağı ücret daha fazla oluyor.

1 YIL DOLMADAN YILLIK İZİN KULLANILABİLİR Mİ?

Yasalara göre çalışanın yıllık izin kullanması için 1 yıllık zamanın dolmuş olması gerekli. Ancak işveren ve işçinin anlaşması durumunda yıllık izin tarihleri ayarlanabilir.

Dikkat! Çalışan herkese en az 5320 TL ödeme yapılıyor. Ödemeler hesaplara yatıyor. 5320 TL almanın şartları neler? Maaşı asgari ücret olanlar dikkat

YILLIK İZİN KAÇ GÜN YAPILIR?

Yıllık iznin ilk bölümü 10 günden az yapılmaz. Kalan yıllık izinler ise işverenin ve işçinin anlaşmasıyla istenilen zamanda ve sürede kullanılabilir.

YILLIK İZİN TARİHİNİ İŞÇİ Mİ İŞVEREN Mİ BELİRLER?

Yıllık izin tarihini işçi belirler ancak karar veren işverendir. Yani işçi ve işverenin planlamasıyla yıllık izin tarihleri oluşturulur. Bir işyerindeki yıllık izin süresindeki öncelik, kıdemi yüksek olan çalışana aittir.

YILLIK İZİN KULLANILMAZSA YANAR MI?

Her çalışana verilen bir hak olan yıllık izin hiçbir koşulda yanmaz. İşverenin sebepsiz yere izin kullandırmaması işçiye haklı fesih imkanı tanır. Ancak iş yükünden dolayı yıllık izinlerin kullanılamadığı durumlarda çalışanın da rızasıyla izin daha sonra da yapabilir. İşten çıkarken yıllık izin hakkı bulunuyorsa yıllık izin parası alabilir.

YILLIK İZİNDEYKEN MAAŞ KESİLİR Mİ?

Yıllık izindeyken maaş kesilmez, eksik ödenmez. Yıllık izin döneminde çalışanın maaşı ve sigorta primleri yatmaya devam eder.

PART TİME ÇALIŞAN YILLIK İZİN KULLANABİLİR Mİ?

Part time çalışan yıllık izin kullanabilir. Örneğin part time çalışan şubat ayında ise girmişse bir sonraki senenin şubat ayında yıllık izne çıkma hakkı vardır. Burada önemli olan part time çalışanın çalıştığı günlerin toplamı değil, işe girdiği zamandır. 

50 yaş üzeri ve 18 yaş altı çalışanlar 20 günden az izin kullanamaz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin