Dikkat: 1 SMS ile hayatınız kararabilir. Kimlik bilgileri yayılıyor, banka hesapları sıfırlanıyor. Avukat Sevim'den dolandırıcılara karşı kritik uyarı

SMS dolandırıcılığı son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor. Konuya ilişkin konuşan Avukat Eyüp Can Sevim dolandırıcıların yalan beyan ile kurbanlarına mesaj attığı, dalgınlıklarından yararlanıp kimlik bilgilerini ele geçirdiklerini, bankada varını yoğunu aldıklarını söyledi uyarı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Dikkat: 1 SMS ile hayatınız kararabilir. Kimlik bilgileri yayılıyor, banka hesapları sıfırlanıyor. Avukat Sevim'den dolandırıcılara karşı kritik uyarı
İHA

Online işlemlerin her alanda yaygınlaşması dolandırıcılara da gün doğmasına neden oldu. 

Avukat Eyüp Can Sevim, bir SMS ile kurbanlarının hayatını karartan dolandırıcıların yöntemini ifşa etti.

Dolandırıcıların bu yöntemle banka hesaplarına, kimlik bilgilerine, tüm şifrelere hatta telefon galerisine dahi ulaşabildiklerini kaydeden Sevim, vatandaşlara çok kritik uyarılarda bulundu.

"BİR TIKLA BÜTÜN BİLGİLERİMİZ KAYBOLABİLİR"

Dolandırıcıların kurban bulmak için çeşitli yol izlediklerini belirten Avukat Sevim, “İcra takibi başlatacaklarını söyleyerek yalan bir beyanda bulunarak mesaj gönderiyorlar. Küçük meblağlar olarak söyleniyor, şahıslar ilgili telefon numaralarını aradıkları taktirde daha önceden kendilerinin sipariş ettikleri ama almadıkları bir kargo olduğunu, bu sebeple bir icra takibi başlatıldığı veya başlatılacağını söylenerek kişiler dolandırılıyor. Linke tıkladığı takdirde kendisinin bir sayfaya yönlendirileceğini düşünmüş olsa bile kişi tıkladığı anda telefonunda yer alan bilgilere ulaşım sağlanıyor. Bir tıkla bütün bilgilerimiz kaybolabilir, bankadaki tüm paramız sıfırlanabilir, tüm şifrelerimize, hatta galerimizde yer alan fotoğraflarımıza dahi ulaşımlar sağlanabilir. Son zamanlarda Adalet Bakanlığı’nın resmi logosu kullanılarak soruşturma başlatıldığına dair belgeler gönderiliyor. Ulaşım yolu tebligattır ya da savcılıkların özel kalemlerinin aranmasıdır. Savcılıktan ya da herhangi bir husustan aranıldığı takdirde şahıslar kendileri bizzat adliyeye giderek veya bir avukat ile hukuki bir yardım vasıtasıyla ilgili konunun ne olup olmadığını araştırmaları gerekir” dedi.

Dikkat: 1 SMS ile hayatınız kararabilir. Kimlik bilgileri yayılıyor, banka hesapları sıfırlanıyor. Avukat Sevim'den dolandırıcılara karşı kritik uyarı

SAVCILARIN, AVUKATLARIN UNVANINI KULLANIYORLAR

Dolandırıcıların kendini savcı veya avukat olarak tanıtarak para istediğini kaydeden Sevim, “Bir avukat vasıtasıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirler. Ancak bu işlemi yapanların çoğu açık hat olarak tabir ettiğimiz hatları kullanmaktadır. Bu durumda savcılık soruşturmayı yapar, yaptıktan sonra şahısları bulduğu takdirde zararı tazmin edebilmek mümkün ancak şahısların bulunma süreçleri bazı durumlarda biraz daha uzayabiliyor. Dolandırıcılık, bilişim sistemleri kullanılarak yapıldığı takdirde 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle savcılık tarafından şahıslar hakkında soruşturma başlatılacaktır. Bunu bizzat kendim de yaşadım, bir kargonun bırakılmadığı ve bu sebeple ilgili ödemenin yapılmadığından dolayı bir icra takibi başlatılacağı söylendi. Bu durumda en önemlisi şudur; avukat meslektaşların ismi kullanılıyor. Yapmış olduğum araştırma sonucu bir avukatın ismine ulaştım, kendisini aradım, bilgilendirdim. Çok şikayet aldığını ve isminin kullanıldığını söyledi. Bununla ilgili geçenlerde görmüş olduğum bir haber de mevcuttu. Bir ağır ceza mahkemesi üyesinin ilgili suç çerçevesinde dolandırıldığını gördüm. Şahıslar aranarak, bir masaj salonuna üyelik yaptırıldığı, herhangi bir yasa dışı iddia sayfasına üye olduğu ve bu sebeple 12 bin lira ödeme yapması gerektiğini ama erken ödemeyle beraber bu meblağın 8 bine düşeceği hakkında bir mesaj gelmiş. Özellikle bir savcının, savcının bir kaleminin şahsa Whatsapp üzerinden ulaşarak şu kadar ödemeyi şu hesabımıza gönderirsen bugün dosya kapanacak demesi mümkün değil. O yüzden tüm vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerekiyor. İnsanın bir anlık bir linke tıklaması veya bir IBAN’a para göndermesiyle dolandırılması aynı saniyede gerçekleşebiliyor. Olay çok büyümüş bir durumda. Meslek, kişi herhangi bir şeye bakılmaksızın tüm şahıslara karşı yöneltilen bir dolandırıcılıkla karşı karşıyayız ”dedi.

"DEVLET, MESAJLARA PARA ALARAK DOSYA KAPATMAZ"

Dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyarak Sevim, "Gelen mesajlara inanmasınlar, insanlarımız bu konuda kanmasınlar, muhakkak ama muhakkak haklarında bir soruşturma veya bir icra takibi söz konusuyla vatandaş. UYAP adı altında Adalet Bakanlığı’nın bir hizmeti var. Bir dosya, icra, ceza, hukuk dosyası başlatılmış mı vatandaşlar görebilir. Unutulmaması gerekiyor ki devletimiz, bakanlığımız veya ilgili kurumların hiçbiri bir SMS, bir Whatsapp mesajı yoluyla kimseden para alarak kimsenin ne icra dosyasını kapatır ne bir ceza dosyasını kapatır. Bu bir dolandırıcılık yöntemidir. Geçenlerde şöyle bir dosya gelmişti; yaklaşık 350 bin lira civarında bir paranın banka hesabından çekildiği söylendi, işlemi müvekkil yapmadığını belirtti. İlgili işlemle alakalı özel bir bankaydı. Bankayla görüştük, ilgili işlemin SMS kodunun müvekkil tarafından sisteme girilerek paranın çekim işleminin gerçekleştirildiği söylendi. Para çekilirken çok kompresif şekilde çekiliyor. Öncelikle altına dönüşüyor, altından bozdurulup dolar, dolardan bozdurulup euro alınıyor. Bu bozdurma esnasında her biri bir başka banka hesabına bir başka kur türüyle gönderiliyor. Bunun sebebi de şahısların birden fazla banka hesabına birden fazla şekilde parayı göndererek ortalıktan kaybolmaya çalışmasıdır. Bu sebeple şahsın tıklamış olduğu bir linkle banka şifrelerine erişiliyor. SMS onay kodu veriliyor, sonra şahsın hesabındaki 350 bin lira bir anda tuzla buz oluyor." dedi.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin