'Dijital rehberler' kasaları doldurdu!

Tarihi mekanda hizmet veren 'dijital rehber' uygulaması, müzelerin gelirlerini rekor düzeyde arttırdı.

Google Haberlere Abone ol
'Dijital rehberler' kasaları doldurdu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Bakanlığa bağlı müze ve örenyerlerinde turistlere mekan ve eserler hakkında farklı dillerde bilgi sunan dijital rehber hizmeti, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor. 



2007 yılında Topkapı Sarayı Müzesi ve Efes Ören yerinde kullanılan sesli rehberlik sistemi, bugüne kadar hiçbir kamu kaynağı kullanılmaksızın 14 müze ve 3 örenyerinde, toplam 17 ayrı noktada daha faaliyete geçirildi. 



İlk yıl 35 bin 383 lira gelir getiren hizmet, 2013 yılı sonunda rekor bir yükselişle yaklaşık 5 milyon liraya çıktı. Hem gelirleri hem de ziyaretçi sayılarının artmasını sağlayan dijital rehberlerin önümüzdeki dönemde diğer müze ve ören yerlerinde de kullanılması planlanıyor.



Müzeyi ziyaret eden yerli veya yabancı turistlerin belirli bir ücret karşılığında müze girişindeki gişeden kiralayabildikleri dijital rehber, farklı lisanlarda sunum yapabiliyor. 



İçeriğinde müze ve ören yerlerine ilişkin bilgi bankasının yer aldığı dijital rehberleri herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın müze içinde oldukları sürece kullanabiliyor ve müzeden ayrılırken iade ediyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin