Dijital dünyada yeni alan adı uzantılarının gücü!

Dijital alemde son dönemde faaliyet gösteren sektör ve lokasyona uygun alan adı uzantıları büyük rağbet görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Dijital dünyada yeni alan adı uzantılarının gücü!

Günümüzde iyi bir alan adı bulmak samanlıkta iğne aramaktan zor hale geldi. Bu da .com, .net gibi alan adı uzantılarının yanına yenilerinin gelmesini zorunlu hale getirdi. Böylece ist, .club, .online ve .work gibi yeni alan adı uzantıları ortaya çıktı. Bugün 500’ün üzerinde alan adı uzantısının kullanıma sunulmasıyla yeni alan adı dalgası iş dünyasında olumlu bir değişime yol açtı.



Özel alan adları, işletmelerin insanlara anında ürünleri, hizmetleri veya kendileri hakkında bilgi vermesine yardımcı oluyor. İşletmeler yeni nesil alan adlarıyla faaliyet gösterdikleri alan ve bulundukları lokasyonla bağlantı kuruyor, böylece onları arayan insanlara daha “görünür” oluyorlar.



Lokasyon bazlı alan adı uzantıları dünyada da çok tercih ediliyor



Lokasyon bazlı alan adı uzantılarını ele aldığımızda ise dünyanın marka şehir isimlerinin kısaltmalarından oluşan alan adı uzantılarının çok tercih edildiğini görüyoruz. 2015 yılında SEO yazılım şirketi Searchmetrics’in bu konuda yaptığı araştırma bize ilginç veriler sunuyor. Buna göre .de ve .berlin alan adı uzantılarının arama motorlarındaki performansı incelendiğinde .berlin alan adı uzantısını kullanan web sitelerinin Google Almanya arama sonuçlarında ortalama 1,18 sıra yukarda çıktığı görülüyor.



İstanbul uzantılı alan adları hedefe hızlı koşuyor



Marka değerini dijital aleme taşıyan New York, Barcelona, Londra gibi dünyaca ünlü şehirlerin arasına iki ay önce İstanbul da katıldı. İstanbul dünyada lokasyon bazlı alan adı uzantısına sahip 66 metropolden biri oldu. “Yaşamanın bir ayrıcalık olduğu İstanbul’dan artık internet alan adı olarak da gurur duyulacak” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş .ist ve .istanbul uzantılı alan adlarını 27 Ocak’ta satışa sundu. Nokta İstanbul alan adı uzantısı iki aylık satış sürecinde global markalara ve Türkiye’deki kurum, kuruluş ve kurumsal firmalara sunuldu. Alan adlarına Türkiye’deki büyük kuruluşların ve kurumsal şirketlerin ilgisi yoğun oldu.



Nokta İstanbul’da açık artırma dönemi



İstanbul markasını dijital platforma taşıyan Nokta İstanbul’un yeni döneminde ise açık artırma ile ön kayıt dönemi sürüyor. Buna göre .ist ya da .istanbul uzantılı alan adlarına sahip olabilmek için 5 Mayıs’a kadar www.nic.istanbul adresinde belirtilen kayıt operatörlerine başvuru yapılacak. Başvuruların bitiminde bir alan adı için birden fazla talep olması durumunda, 5-10 Mayıs tarihleri arasında online müzayedeye gidilecek. Nokta İstanbul projesini yürüten Medya A. Ş. Genel Müdürü Bekir Kaplan açık artırma döneminin inovatif fırsatlara hitap eden bir dönem olduğunu belirterek ”Birçok alanda farklı isimlerle girişimde bulunmak isteyenler bu dönemde istedikleri alan adlarına başvuru yapabilirler. Özellikle jenerik isimler için ideal başvuru zamanı” dedi. Yapılacak online açık artırmanın ardından ismin kimde kalacağı 10 Mayıs’ta belli olacak. Nokta İstanbul projesini yürüten Medya A. Ş., alan adı uzantısına büyük ilgi olduğunu belirterek, hedeflerinin yüz bin olduğunu ve hızla hedeflerine yaklaştıklarını açıkladı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin