DİHA'ya polis baskınında son durum ne? Çağdaş Kaplan, Diyarbakır'da yaşananları Medyatava'ya anlattı!

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler tarafından baskına uğrayan DİHA'nın İstanbul Bürosu Haber Şefi, olayla ilgili son gelişmeleri aktardı.

Google Haberlere Abone ol
DİHA'ya polis baskınında son durum ne? Çağdaş Kaplan, Diyarbakır'da yaşananları Medyatava'ya anlattı!

Uzun süredir internet sitesi erişime kapalı olan Dicle Haber Ajansı'na bu kez polis baskını düzenlendi.



Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki merkez binasına baskın yapılan DİHA'nın 32 çalışanı gözaltına alındı. 



Polis, Kürtçe yayın yapan ve aynı binada bulunan Azadiye Welat gazetesi ile Kürdi Der ofisinde de arama yaptı. Gözaltına alınanlar arasında ayrıca Azadiye Welat çalışanları da yer alıyor.



Sosyal medyada ise gazetecilerin gözaltına alınırken polis şiddetine maruz kaldığı iddiaları gündeme geldi.



Olayla ilgili Medyatava'nın sorularını yanıtlayan DİHA İstanbul Bürosu Haber Şefi Çağdaş Kaplan, polis baskının nasıl geliştiği ve Diyarbakır'daki son duruma ilişkin önemli bilgiler aktardı.



İşte, Kaplan'ın açıklamaları:



Polis baskını nasıl gerçekleşti?



Dicle Haber Ajansı, Aram Yayınları, Azadiye Welat gazetesi ve Kürdi Der'in ofisleri aynı binada bulunuyor ve silahlı özel harekat polisleri tarafından baskına uğradı.



Peki hangi saatlerde gerçekleşiyor baskın?



17:30 civarında gerçekleşti.



32 kişinin gözaltına alındığı söyleniyor şu an...



Polis, binadaki tüm kurumlara kapıları kırarak giriyor. Aralarında editörlerimizin, muhabirlerimizin ve yine Azadiye Welat'taki gazetecilerin de bulunduğu bulunduğu 32 kişi binanın en alt katındaki bir odaya alınıyor, kimliklerine el konuluyor ve hiçbir gerekçe gösterilmeden polis araçlarıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüyor. Şu an hâlâ gözaltında tutuluyorlar. 



Sosyal medyada gazetecilere darp uygulandığı öne sürüldü. Bu doğru mu?



Şu an arkadaşlarımıza ulaşamadığımız için net bir bilgi yok. Birçoğunun telefonuna el koymuşlardı çünkü. Çoğuyla da o an konuşamadık. Daha sonra telefonları da kapatıldı. Bunu teyit edemiyoruz. Fakat tabii silahlı polislerden bahsediyoruz. Kapıları kırarak girmişler. Binanın durumu içler acısı şu an. Bilgisayarlar ve kameralar kırılmış. Muhtemeldir ki arkadaşlarımız da darp edilmiştir. Çünkü böyle hukuksuz bir uygulamaya karşı çıkmışlardır. 



Polis baskının gerekçesi olarak "makul şüphe" olduğu söyleniyor? Size ulaşan başka bir bilgi var mı?



"Makul şüphe"... Onu da sözlü olarak iletmişler. Şöyle bir bilgi olduğu söyleniyor; ajans binasının bulunduğu binaya yakın bir noktada bir çatışma çıkmış. O çatışmanın ardından polisin herhalde birilerini kovalarken ajans binasına da girdiği iddia ediliyor. Ama buna ilişkin bir arama kararı yok. Binaya girerken herhangi bir belge de göstermemişler zaten. 



Şu an hiç kimseyle görüşemiyor musunuz? 



Hayır. Sadece avukatlarımızla görüşme imkânımız var. Ancak onlar da şu an emniyette oldukları için yaklaşık 1 saattir avukatlarımızla da iletişim kuramıyoruz.



 



Canan Kaya / Medyatava



canankaya@medyatava.com



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin