DİAYDER'deki bağış paralarının harcanmasına ilişkin 3 kişiye dava açıldı! Dava açılanlar arasında DİAYDER Başkanı da var

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran, eski başkan Mehmet Şimşek ve sayman Rıza Oğur hakkında 'Güveni kötüye kullanmak' suçundan 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede bağış paralarının dernek kasasında olmadığı, nereye harcandığına ilişkin bir belgeye de ulaşılamadığı belirtildi. 

Google Haberlere Abone ol
DİAYDER'deki bağış paralarının harcanmasına ilişkin 3 kişiye dava açıldı! Dava açılanlar arasında DİAYDER Başkanı da var

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, DİAYDER'in yöneticileri hakkında terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmayı tamamladı. İddianamede, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan denetimde, DİAYDER'e ait 22 Mayıs 2009 tarihli evrak kayıt defteri, işletme hesabı defterinde tutulması gereken kayıtların olmadığı belirtildi. Kayıtların tutulmamasının Dernekler Kanununun ihlal edilmesi anlamına geldiği belirtilen iddianamede, dernek gelirleri, alındı belgeleri veya bu belgelerin kaybolduğuna dair zayi belgesi başvurusunun da denetim sırasında sunulmadığı bildirildi. 

104 BİN TL GİDERİN GEÇERLİ BELGESİ YOK  

Derneğin banka hesabının ve ayrı bir kasasının bulunmadığı, dernek paralarının sayman Rıza Oğur tarafından muhafaza edildiği ifade edilen iddianamede, alındı belgeleri ile toplam 129 bin lira gelir elde edildiği kaydedildi. Gider kalemlerinden 10 bin 797 liranın belgesinin bulunduğu, bir sonraki yıla devreden 14 bin 872 lirayla birlikte toplam 25 bin 669 lira düşüldükten sonra, geriye kalan 104 bin 376 lira tutarındaki gider kalemlerine ilişkin geçerli bir harcama belgesinin ibraz edilmediği belirtildi.

DERNEK YÖNETİCİLERİ "BİLMİYORUZ" DEDİ 

İddianamede ifadesi yer alan eski başkan Mehmet Şimşek, 2012-2015 yılları arasında görevde olduğunu, 2015 yılından sonra başkanlığı Ekrem Baran'a devrettiğini, bu tarihten itibaren sadece kağıt üzerinde dernek üyesi olduğunu anlattı. Bu nedenle gelir ve giderler hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını belirten Şimşek, mali kayıtların kim tarafından tutulduğunu bilmediğini söyledi. 

Sanık DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ise 2009 yılında derneğe üye olduğunu, 2016 yılında ise başkan olarak görev yaptığını ifade etti. Derneğin mali kayıt ve defterlerini Rıza Oğur'un tuttuğunu, raporda belirtilen 104 bin 376 TL'lik gider kalemlerine ilişkin evrakları kendisinin düzenlemediğini belirtti.  için suçlamaları kabul etmedi.

Sanık Rıza Oğur ise, dernekten 2019 yılında istifa ederek ayrıldığını, bağışlar ve diğer gelirlerle ilgili defterleri, dernekte isimlerini bilmediği genç çocukların tuttuğunu söyleyerek suçlamaları kabul etmedi.

BAĞIŞ PARALARI KASADA YOK 

İddianamede, soruşturma dosyasına giren raporda derneğin belgelerinin eksik olduğu, bağış paralarının dernek kasasında olmadığı, nereye harcandığına dair bir belgeye de ulaşılamadığı belirtildi. Sanıkların Dernekler Kanunu'na muhalefet ederek 'Güveni kötüye kullandıkları' belirtilen iddianamede, Dernek Başkanı Ekrem Baran, eski dernek başkanı Mehmet Şimşek ve sayman Rıza Oğur'un 1'er yıldan 7'şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin