Deutsche Welle: Demirtaş sıra dışı bir aday

Alman DW, Selahattin Demirtaş'la ilgili yurt dışında yapılan "Kürt Obama" benzetmelerine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Deutsche Welle: Demirtaş sıra dışı bir aday

Alman medyasında,Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üç adaydan biri olan Selahattin Demirtaş'ın farklı söylem ve vaatleri ile dikkat çektiği belirtilirken Demirtaş için "sıra dışı bir cumhurbaşkanı adayı" değerlendirmeleri de yapılıyor.



Deutsche Welle, HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş düzenlediği mitinglerde sadece kendi gibi Kürt yurttaşların değil tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Cumhurbaşkanı olacağını ve hiç kimseyi ayrıştırmayacağını vaat ettiğini belirterek, "41 yaşındaki Demirtaş aynı zamanda üç aday içinde açık ara en genç isim. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Gezi Parkı gösterilerinde açık bir şekilde göstericilerin yanında yer almamış olmakla suçlanan Demirtaş'ın seçim şarkısı, bu algıyı kırmak için Gezi sürecine destek veren mesajlar içeriyor" diyor.



Demirtaş'ın, verdiği mülakatlarda, Çankaya Köşkü'ne seçilmesi halinde etnik ve dini azınlıkların hakkını gözeteceğini, kadınların ve de eşcinsel azınlığın toplumda eşit yurttaşlar olarak var olmaları için mücadele edeceğini dile getirdiğine dikkat çekiliyor ve "özellikle eşcinsellere doğrudan hitap ederek Türkiye'de bir tabuyu da yıkıyor" ifadeleri kullanılıyor.



-"KÜRT OBAMA"-



DWelle, Selahattin Demirtaş'ın önemsediği bir başka konunun da yerel idarelere daha fazla yönetim hakkı tanınması olduğunu da anlattığı haberinde Demirtaş'ın, özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgede ana dilde eğitim ve siyasete katılım taleplerini sık sık dile getirdiğini, "PKK'nın adamı" suçlamalarını ise reddettiğini kaydediyor. Haber şöyle noktalanıyor:



"Yapılan tüm anketlerde Çankaya Köşkü'ne çıkma şansı sıfıra yakın olan Selahattin Demirtaş'ın adaylığı bile önemli bir dönemeç Türk siyasetinde. Özellikle yurt dışında yapılan "Kürt Obama' benzetmesi, Demirtaş açısından büyük olasılıkla mutlu sonuca ulaşmayacak olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu ile girdiği bu rekabet bile seçim yarışına ayrı bir renk kazandırmışa benziyor."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin